Byl to den plný lásky, radosti a oslav. Své „ano“ si řekli novomanželé 22. srpna odpoledne v penzionu v Ostravě-Třebovicích. Večer probíhala svatební zábava. Pak ale přišlo nečekané drama.

„Stalo se to zničehonic. Zábava byla v plném proudu, já byl na tanečním parketu. Náhle během hovoru upadla maminka ženicha do bezvědomí,“ popsal Daniel Kocián. Se ženichem a Tomášem Janáčkem se rozběhli ženě na pomoc.

Předtím se neznali

Zatímco ženich zahájil dýchání z úst do úst a další svatebčané se spojili se záchrannou službou, Kocián s Janáčkem prováděli nepřímou masáž srdce. „Podle pokynů záchranky jsme se v masáži srdce střídali. Mimochodem před svatbou jsme se vůbec neznali,“ řekl Tomáš Janeček. Ženě se podařilo obnovit tlukot srdce!

To už na místo dorazili záchranáři. „Podle jejich slov oba muži zákona svým zásahem jednoznačně přispěli k záchraně ženy. Každá minuta bez pomoci by znamenala snížení šance na její přežití,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková. Příčinou kolapsu byla porucha srdečního rytmu.

Oceněni primátorem

Oběma zachráncům se dostalo ocenění. Od primátora Ostravy Tomáše Macury obdrželi Stužku za záchranu života.

„Racionální přístup zachránců je obdivuhodný tím spíš, že jej dokázali zachovat ve víru svatebního veselí, které se zvrhlo v boj o život. Příběh nese také poselství, aby se lidé v osudné chvíli nebáli a o záchranu nemocného se pokusili,“ řekl primátor.

VIDEO: Umíte dát první pomoc?

Video
Video se připravuje ...

Ty to zvládneš - projekt, který učí, jak zvládnout první pomoc Maminka.cz, Supermamy.cz/Youtube