Zastropování cen: Ve vládě už tušili, co z EU přijde. A vydělá kdo?

16.09.2022 16:01 | Rozhovor

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Zastropování cen energií je dle komentátora Tomáše Vyorala jen slabým a alibistickým gestem současné vlády. Které si prý mohla dovolit jen proto, protože věděla, že zastropování bude celoevropskou politikou. A komentátor si klade otázku: „Proč občané České republiky, která je jedním z největších vývozců elektrické energie v Evropě a je v její výrobě soběstačná, mají za tuto komoditu platit prakticky nejvíce ze všech?“ A dává hned několik návrhů na odpověď.

Zastropování cen: Ve vládě už tušili, co z EU přijde. A vydělá kdo?
Foto: Archiv Tomáše Vyorala
Popisek: Komentátor Tomáš Vyoral

Miroslav Kalousek sdělil, že po zastropování cen energií bude každá další demonstrace za „proruskou orientaci“. Je to tak, dle vás?

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Miroslav Kalousek demagogicky plete hrušky s jablky. Ostatně nikoliv poprvé ani naposledy. Jakože zastropování cen energií je pouze alibistickým vysláním Fialova slabého signálu. Demonstrace je pak protisignálem. Demagog Kalousek se zřejmě snaží protivládní nálady a naštvanost – statisíců či milionů? – občanů orwellovským newspeakem zaměnit za „proruskou orientaci“. Učinil to zdatně, tudíž si v parlamentní hospodě může dát za odměnu dalšího z bezpočtu frťanů dotovaných z našich kapes.

Je zastropování české vlády dostatečné? Jak přijímáte domnělý rozpor mezi českým a evropským zastropováním?

Předně jsem bytostně přesvědčen, že zastropování ze strany vlády ukrajinského viceprezidenta Petra Fialenka je pouze vysláním alibistického gesta tak, aby se ovečky nažraly a vládní vlk zůstal celý. Došlo k němu evidentně až v době, kdy už Fialova vláda tušila, že dojde k zastropování ze strany eurounijního politbyra. Tudíž si takový krok mohli tuzemští lokajové beztrestně dovolit. Výše zastropování, která jak jsem někde četl, je na trojnásobné cenové úrovni oproti loňsku, je pak myslím všeříkající.

Budu se donekonečna opakovat, ale proč občané České republiky, která je jedním z největších vývozců elektrické energie v Evropě a je v její výrobě soběstačná, mají za tuto komoditu platit prakticky nejvíce ze všech? Aby se Němci a další naši západní „partneři“ poměli? Aby byli Češi dle befélu shora co nejvíce sedřeni z kůže? Aby si naplnili kapsy minoritní akcionáři ČEZu – hádám opět zejména z Německa či ze zámoří – a z dalších energetických společností? Aby se získaly prostředky skrze daně na další financování Ukrajiny, Ukrajinců a na válečné štvaní? Nebo od všeho něco? Ponechávám zvážení na čtenářích.

Jo abych nezapomněl a plaval s proudem jak leklá ryba a správný slunečník, tak na závěr samozřejmě dodám to nejdůležitější: za všechno může Putin. A kdyby náhodou ne, tak za to může Putinovo Rusko. 

Ukrajinská fronta se dle posledních zpráv vychyluje „v náš prospěch“. Jak vnímat poslední vývoj?

Co je „náš prospěch“ v rámci rusko-ukrajinského konfliktu, je dle mého velmi ošidné a diskutabilní. Zdá se, že se situace z nějakého důvodu opravdu trochu změnila a Ukrajina zažívá jisté úspěchy. Nedokáži říci, co se změnilo, proč je tomu tak. Nebo že by snad elitám na obou stranách konfliktu v rámci jejich různorodých záměrů určitý válečný status quo vyhovoval? Těžko říct. Je potřeba přemýšlet zcela mimo zažité mantinely a mimo to, co je nám předkládáno jako jediné možné zdůvodnění.

Nicméně my, běžní občané, máme od samého začátku této války obrázek zcela zkreslený, nevyvážený a neobjektivní – lze-li se alespoň bavit o nějakém přibližování se objektivitě.  A to vlivem nekritické proukrajinské propagandy běžící v našich mainstreamových médiích, vládní cenzury či novinářské autocenzury, vlivem postihů a blokování jiných než prorežimně pravověrných „pravd“ a postojů. Z důvodu jednostranně zaměřeného mediálního pohledu hlavních světových médií a agentur se jen těžko orientovat v tom, jaká je skutečnost. Je důležité mít na paměti, že úkolem mainstreamových médií není informovat o realitě, ale režimem požadovanou realitu pomáhat vytvářet.

Jak se dle vás vypořádají západoevropské národy s poklesem své životní úrovně, který může nastat během této zimy? Hovoříme o Německu, Itálii, Francii či Španělsku.

Záleží na tom, o jak velký pokles životní úrovně půjde. Půjde-li o pokles postupný ve smyslu takzvané salámové metody, tak je pravděpodobné, že si občané postupně zvyknou a přizpůsobí se skoro všemu. Ostatně tak jako jsme byli svědky v případě sanitární totality, kdy byla občanům postupně odebrána skoro všechna práva včetně práva na svobodu dýchání vzduchu bez hadru na puse. V případě, že to majitelé klíčů přeženou a bude pokles životní úrovně příliš skokový, pak může dojít k nepokojům a vzpourám občanů proti vlastním vládám. To „vlastním vládám“ myslím pouze formálně, nikoliv fakticky, protože v EU neexistuje mnoho národoveckých, vlasteneckých vlád.

Začal soudní proces s Andrejem Babišem. Jak to reflektujete?

Nijak zvlášť. Řekl bych pouze pohledem na titulky, které na mě vyskakují. Předpokládám, že nejenom pro mě jde už o natolik omletý nekonečný příběh, jemuž nehodlám přikládat žádnou větší pozornost. Samá podstata této kauzy totiž stejně z úst politiků a mainstreamově mediálních klaunů nezazní. Totiž že na vině je zejména dotační systém. Že významná část dotací a subvencí ze strany EU, které v důsledku platíme samozřejmě my občané, je pouze posvěcenou korupcí a nese s sebou velkou míru rizika zneužití. Zřejmě proto se ale těm nahoře tak náramně hodí.

Kdo je pro vás v tuto chvíli Andrej Babiš? Dědic ČSSD, mafián, státník, lidový vůdce... Kdo?

Nad tím jsem opravdu nepřemýšlel. Taky člověk, Slovák, zdatný politik, schopný byznysmen – zřejmě s velmi ostrými rameny. Z výše zmíněného bych vynechal státníka, mafiána i lidového vůdce, neb to jsou příliš silná slova. Každý člověk je mnohostrunný a má své světlé i stinné stránky. Na světě nejsou jen na jedné straně hrdinové, a na druhé padouši. Každý z nás má v sobě kus jednoho i druhého. Otázkou pak je, kterého z nich více.

Otevřeně: Bude Babiš kandidátem na funkci prezidenta republiky?

Předpokládám, že ano. Ale do hlavy bývalému premiérovi nevidím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…