Extrémisté připravili o život misijní pracovníky

Uganda

 

Muslimští extrémisté zavraždili 10. srpna pět křesťanů, když je na jezeře Kyonga ve střední Ugandě vyhodili z lodi a nechali utonout. Podle jednoho z mužů, který útok přežil, misijní pracovníci kongregace End Time Word Ministry Church cestovali z okresu Nakasongola do okresu Apac komerčním lodním spojem s cílem evangelizovat v Aducké oblasti.

Přeživší křesťan Amos Kyakulaga, diakon církve v Namutumba, který působil jako doprovod, uvedl, že pět misionářů začalo na lodi rozmlouvat se skupinkou asi deseti muslimů o víře v Krista.

„Během plavby začal Tonny Ankunda kázat lidem na lodi, což postupně vyústilo v obrovskou hádku mezi muslimy a misionáři ohledně Synovství našeho Pána Ježíše Krista,“ řekl Kyakulaga agentuře Morning Star News (MSN).

A dále uvedl, že jeden z muslimů, identifikovaný pouze jako jistý Bashir, začal křesťanům vyhrožovat slovy: „Pokud budete trvat nadále na tom, že Ježíš je Syn Boží, Alláh vás všechny zabije.“

S odvoláním na Písmo evangelisté pokračovali v dotvrzování Kristova Synovství. Podle Kyakulagy jim Bashir následně předložil ultimátum: „Dáváme vám poslední minutu, abyste se přestali rouhat a obrátili se tím, že vyznáte šahádu (islámské krédo), jinak se vaše životy ocitnou v ohrožení.“

Když se pět křesťanů odmítlo vzdát Krista, extrémisté je popadli a jednoho po druhém je vyhodili z lodi, uvedl Kyakulaga. Jezero Kyonga je hluboké kolem pěti metrů a loď byla v tu chvíli jen zhruba dvě stě metrů od břehu. Přesto se všech pět křesťanů se utopilo.

Deset zúčastněných muslimů na palubě souhlasilo s tím, aby byli křesťané vyhozeni z lodi, a nesnažili se je jakkoli zachránit, stejně jako kapitán lodi, prohlásil Kyakulaga. Také jeho se útočníci ptali, zda je misionářem, ale když jim řekl, že do jejich misijního týmu nepatří, nechali ho být.

Ihned po přistání lodi sehnal Kyakulaga motorku a odjel do sboru v Aduku, který misijní tým pozval, kde oznámil, co se stalo. Později se policistům a rybářům podařilo vytáhnout z vody těla utonulých mužů.

Agentura MSN získala fotografie těl pěti obětí: Ankunda (44), Peter Agaba (28), Juliet Ashaba (39), Johnson Karungi (27 a Julius Lweere (52).

Podle zdroje církve v Aduku policie kontaktovala úřady v okrese Nakasongola i představitele sboru, který zabité křesťany vyslal.

Spolu s Bashirem byli identifikováni dva další podezřelí ― Jamil Budde a Juma Nakasongola. Popsaný útok je poslední z mnoha podobných případů, které má agentura MSN zdokumentované.

Ugandská ústava i další zákony země garantují náboženskou svobodu, včetně práva hlásat veřejně svoji víru i obracet k ní druhé. Muslimové tvoří 12% ugandské populace a obývají hlavně východní části země.

Morning Star News, 8. září 2022