Za války je zabrala armáda, teď poutní kostel znovu rozezní čtyři zvony

  9:56
Tři nové zvony se vrátily do věží poutního kostela Navštívení Panny Marie ve Skocích u Žlutic. Ten prochází obnovou a znovu se stává centrem kulturního dění. Tři nové zvony doplní jediný zvon, který se z původní čtveřice dochoval. Ostatní byly zrekvírovány ve dvou světových válkách.  

Ještě více než sto let po 1. světové válce na řadě míst Karlovarského kraje chybějí zvony. Pokud nepadly za oběť válečné mašinérii velké války, stala se jim osudná 2. světová válka. Až v posledních letech se daří dávnou tradici obnovit.

Dva zvony nenávratně zmizely poté, co je za druhé světové války zrekvírovala armáda, jeden kdosi ukradl po ní a poslední je zatím v tepelském klášteře. Osud čtveřice zvonů poutního kostela Navštívení Panny Marie ve Skocích je pohnutý. Už brzy se ovšem nad údolím žlutické přehrady opět ponese zvonění všech čtyř. Díky iniciativě kapucínského bratra Anděla Františka Homoly.

Podle Jiřího Schierla, předsedy spolku Pod střechou, který o poutní kostel pečuje, nejsou zvony pro Skoky prvním podobným počinem kapucínského mnicha.

„Před lety měl zjevení, v němž mu Panna Marie řekla, že má do kostelů zvony vracet. A on tak už dlouho za pomoci darů od přispěvatelů dělá,“ vysvětlil Schierl.

Tři nové zvony nechal kapucínský bratr vyrobit ve Zvonařské dílně Tomášková – Dytrychová. Největší z nich, takzvaný hrubák, váží téměř půl tuny, je laděný na tón a1 a zasvěcený Panně Marii. Velikostně prostřední, 128 kilogramů těžký zvon poledňák, zvonaři naladili na fis2 a je zasvěcený svatému Ivanovi a svatému Vintířovi.

„Nejmenší jednatřicetikilový umíráček je vyladěný na d3 a zasvěcený Přebolestné Matce Boží,“ představil trojici nových zvonů Petr Linhart ze spolku Pod střechou. Všechny navrhl kampanolog Petr Janda.

„O výtvarnou stránku zvonů se postarali Stanislav Míka a Leticie Dytrychová. Zvony mají bohatou výzdobu a jsou opatřené nápisy, na přání dárce pak získaly speciální povrchovou úpravu,“ doplnil Linhart.

Zvony zazní ze dvou kostelních věží. Kdy, to zatím Jiří Schierl nedokáže konkretizovat. „Čekáme na cenovou nabídku na zavěšení od zvonařské dílny. Podle té se s premonstráty rozhodneme, zda se tak stane ještě letos, nebo to necháme na příští rok,“ naznačil.

Trojice nových zvonů je zatím zabezpečená v kostele. Pokud k jejich zavěšení dojde až v příštím roce, přestěhují se na zimu do tepelského kláštera.

Báně obou věží zatím kryje provizorní krytina. „Definitivní budeme řešit v rámci rekonstrukce celé střechy kostela. V současné době vypracováváme projektovou dokumentaci pro stavební povolení,“ doplnil Schierl.

Slavnostní vysvěcení zvonů se odehrálo v neděli 11. září v 11 hodin, kdy začala mše svatá. Tu koncelebroval emeritní plzeňský biskup František Radkovský a Filip Zdeněk Lobkowicz, opat Kanonie premonstrátů v Teplé. Pokřtěné a požehnané zvony jsou od té doby vystavené v kostele.

Tepelský Záchranář

V letošním roce není trojice nových zvonů pro poutní kostel ve Skocích zdaleka jediným počinem tohoto typu. V srpnu se například po více než sto letech rozezněla radniční zvonice v Teplé.

Tamní zvon podle dostupných informací naposledy zazněl v roce 1917. V tomto případě padl za oběť mašinerii první světové války. Nese jméno Záchranář.

Traduje se příběh jednoho z pánů ze Slavkova Tullingera, možná Wahna, který jednoho podzimního dne za husté mlhy cestoval lesy Tepelské vrchoviny. Jeho povoz ale sjel do bažiny, kde se kočí utopil. Sám pán ze Slavkova se dostal ze smrtící pasti a bloudil pak lesem. Spásou pro něj byl zvuk zvonu, který ho dovedl k pastýřské chýši patřící k Teplé.

Loketská Anežka

Letos začala i obnova tří zvonů loketského kostela svatého Václava. O letošních Velikonocích se do jeho věže vrátil první z nich zasvěcený patronce českých zemí, svaté Anežce. Dva další zvony ještě na své odlití čekají. Podle optimistů by mohly být hotové v následujících třech nebo čtyřech letech.

Loket přitom přišel o zvony hned dvakrát. „Nejprve za první světové války, kdy byly z kostela svatého Václava sejmuty pro válečné potřeby rakouské monarchie. Ve 20. letech 20. století se je podařilo obnovit. Během jednoho roku tehdy obyvatelé Lokte dali dohromady prostředky na odlití čtyř nových. Bohužel v roce 1942 byly i ty odvezeny a zničeny,“ přiblížila historická data předsedkyně spolku Loketské zvony Jitka Hlavsová.

Leo z Moseru

Svůj vlastní zvon má od letošního roku také světoznámá karlovarská sklárna Moser. Nese jméno Leo po druhém nejmladším synovi zakladatele sklárny Ludwiga Mosera.

Kdysi oznamoval sklářům bydlícím v těsné blízkosti hutě, že pece jsou dostatečně rozžhavené a že je čas foukat sklo. Dnes má úkol jiný: Věříme, že nám všem bude zvonit na lepší časy,“ vysvětluje Pavel Mencl, generální ředitel sklárny Moser.