JIŽNÍ ČECHY: Vítkův hrádek bude mít od října sociální zařízení pro návštěvníky

JIŽNÍ ČECHY: Vítkův hrádek bude mít od října sociální zařízení pro návštěvníky

Foto: Archiv Turistického spolku Lipenska

 

Návštěvníci Vítkova hrádku, což je nejvýše položená hradní zřícenina u nás, se konečně dočkají sociálního zařízení, které zde chybělo. Hrad stojící ve výšce 1037 m.n.m. patří obci Přední Výtoň, která je také investorem akce. Obec do nových záchodů a sprch, které nechala vybudovat v prostorech bývalé konírny, investovala zhruba 2,2 milionů korun.

V minulém roce také zaplatila náklady související s vrtem, díky kterému je na hrádku voda. Slavnostní otevření se bude konat v říjnu. O památku se již více než 20 let stará Spolek přátel pro obnovu Vítkova hrádku v čele s Miroslavem Kovačičínem. Hrad je po celý rok hojně navštěvovaný kvůli nádherným výhledům na Lipno a dokonce i Alpy.

„V poslední době si stále více návštěvníků hradu stěžovalo na absenci sociálního zařízení. Museli v okolí hradu využívat každý kousek přírody, což neslo nepříjemné následky,“ uvádí Jan Bittner. Z toho důvodu starosta obce projednal se zastupiteli způsob řešení jak vzniklou situaci vyřešit. Následovala jednání s památkáři, kteří projekt schválili. „Zadaná projektová dokumentace splnila požadavky jak po hygienické, tak architektonické stránce. Objekt sociálního zařízení má pánský i dámský záchod, úklidový kout a našlo se také místo na malou sprchu pro zdejší zaměstnance, kteří se potřebují umýt. Byl vyřešen i problém s čistírnou odpadních vod a následným filtrem na dočištění šedé vody tak, aby byl v souladu s ochranou přírody a nebyla ohrožena kvalita spodních vod,“ uvádí starosta.

Nákladná byla samotná doprava materiálu na hrad a předtím i samotný vrt. „Bez vody by sociální zařízení nemohlo fungovat. Proutkaři byl zadán úkol najít v prostorách hradu vodu tak, aby se k místu mohla dostat vrtací souprava,“ doplnil Bittner.

Obec vybrala dvě místa budoucího vrtu. Nakonec odborníci vybrali místo, které bylo snáze dosažitelné pro vrtnou soupravu. Náklady na vrt přesáhly 250.000 korun. „Někteří kritici si tehdy ťukali na čelo, že se zde vrtá voda, na vrcholu kopce ve výšce 1000 metrů nad mořem a čeká se, že tu bude voda. Ale proutkaři věděli své a na vodu se narazilo již v hloubce 15 metrů a byl jí dostatek. Při vrtání stříkala do vzduchu, takže se záměr podařil na jedničku,“ uvádí předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek. „Vítkův hrádek je významným turistickým cílem celého Lipenska, který si tuto investici zasloužil již dlouhé roky. Je to významný posun ke zkvalitněný služeb pro všechny návštěvníky,“ uzavřel Mánek.

 

Pavel PECHOUŠEK, Turistický spolek Lipenska


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře