Hlavní obsah

Lehečka ustál tlak v roli jedničky. Dva body, postup a hurá za písničkou!

Poprvé od roku 2019 slaví zase čeští tenisté daviscupovou výhru. Před třemi lety ji v bratislavské baráži proti Slovákům zařídil Jiří Veselý, v Tel Avivu se o to také dvěma získanými body z dvouher přičinil jeho nástupce v roli týmové jedničky Jiří Lehečka.

Foto: ČTS - Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Český tenista Jiří Lehečka a jeho radost během utkání Davis Cupu

Článek

„Zhostil se toho na 100 procent, ale nebyla to jednoduchá situace," řekl kapitán vítězného týmu Jaroslav Navrátil.

Lehečka přiletěl do Izraele jako nejvýš žebříčkově postavený tenista kvalifikačního souboje. Coby 63. hráč světa si měl s domácími borci hravě poradit. Obzvlášť, když izraelská jednička Jišaj Oliel vypadl z nominace kvůli zranění, a na kurt šli borci z páté stovky ATP Daniel Cukierman a Edan Lešem.

Foto: ČTS - Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Česká radost po vítězství tenistů v Izraeli v rámci Davis Cupu.

„Věděli jsme, že naše forma by měla být daleko před Izraelem. Ale oni předvedli velice slušný a nebojácný tenis. Hráli nad svoje možnosti a žebříčkové postavení," uznal Lehečka. „Čekali jsme ‚tréninkové' zápasy, jenže bylo to úplně jinak," připustil i Navrátil.

Zase se ukázalo, že týmová soutěž je úplně něco jiného než život na okruhu, kde máte každý týden šanci na reparát.

„Těžko se to srovnává, když jste 35 týdnů v roce na cestách a Davis Cup je dvakrát do roka. Ale je příjemné to prolomit právě tady v Izraeli. O to víc, že jeho hráči podle papírových předpokladů rozhodně nehráli," řekl dvacetiletý lídr týmu.

Lehečka si přitom s sebou do Tel Avivu přivezl i zápasovou bilanci 0:6 v Davis Cupu. A ne úplně ideální formu.

„Jirka vyhrál challenger na antuce v Liberci, ale pak na betonu v Americe mu to nevyšlo ani ve Winston-Salemu, ani na US Open. I když hrál s dobrými soupeři," připomněl Navrátil, jehož syn Michal je Lehečkovým koučem.

V pátek proti Cukiermanovi, když servíroval na výhru v zápase, pustil soupeře ke třem brejkbolům. Zkušeně z nich ale utekl. V sobotu pak absolvoval nevydařenou čtyřhru s Tomášem Macháčem, přesto si nakonec zapsal i postupové vítězství nad Lešemem - 4:6, 6:0 a 7:5.

„Jirka se dostal do té role jedničky a zabydluje se v ní," těšilo kapitána.

„Nebylo to nic snadného vracet se na kurt po čtyřhře a koncentrovat se zase na singl, ale máme zkušený tým odborníků, co dokážou poradit. S jejich podporou v zádech jsem to zvládl," řekl hrdina zápasu, který si při nepřesných verdiktech domácích čárových sudích několikrát pomohl i jestřábím okem.

A když už měl jistotu postupu, tak se o svou radost spontánně podělil. „Prožíval jsem to dost," zasmál se Lehečka, než v rámci daviscupové tradice vyrazil s týmem ‚za písničkou'.

Reklama