InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Timudej

    sobota 4.5 20:00 - MC Fabrika, České Budějovice

    Koncert.

  • Slavičí dům - pozvánka na benefiční představení

    sobota 4.5 19:30 - Třeboň, Divadlo J. K. Tyla

    Divadelní představení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Miroticích se sešli rodáci, občané a přátelé města. O náletu z konce války vyprávěl architekt Jiří Brůha

MIROTICE – Po několika desítkách let se v Miroticích uskutečnilo setkání rodáků, občanů a přátel Mirotic. Akce byla rozprostřena do celého města. Bylo možné navštívit sokolovnu, základní školu, hasičskou zbrojnici, Alšův dům, židovský hřbitov, komunitní centrum nebo kostel svatého Jiljí.


Setkání rodáků, občanů a přátel Mirotic bylo zahájeno v sobotu 17. září krátce po desáté dopoledne. V mirotické sokolovně v úvodu vystoupili žáci ze základní školy. Zaznělo mnoho vzpomínek rodáků, kteří vzpomínali na své mládí v Miroticích. Konkrétně hovořili Jindřiška Kuželová, Josef Prochouz, František Dvořák a Bohuslav Hoffmann. Pak vystoupila kapela ve složení Slávek Tůma, Petr Tůma a Karel Šimek.

Program pokračoval i na jiných místech. Ve škole velmi zaujala přednáška o náletu letadel na Mirotice na konci 2. světové války. Zhruba stovce příchozích vyprávěl známý budějovický architekt Jiří Brůha. Vycházel ze vzpomínek své maminky, spisovatelky Mileny Brůhové, která žila v Písku, psala hlavně detektivky a zemřela v roce 2014.

Ve škole se uskutečnila i další přednáška o historii mirotických mlýnů. Tentokrát měl slovo Jan Nohejl.

Na chodbách budovy školy si návštěvníci se zájmem prohlíželi historické fotografie. Součástí programu byly i další výstavy – Povodně 2002 z fotografií Františka Nováka, staré pohlednice, nálet, výstava o životě a díle Matky Rosy Vůjtěchové. Ve 12 hodin mohli lidé zajít na mši v kostele svatého Jiljí.

Na setkání se vydala řada mirotických rodáků, kteří dnes už žijí jinde. Pro ně město připravilo autobus, kterým se mohli projet nejen po Miroticích, ale také po jeho místních částech a zavzpomínat si na svá oblíbená místa. Dveře otevřely například hasičská zbrojnice, základní škola, kostel svatého Jiljí, Alšův dům, židovský hřbitov nebo komunitní centrum.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace