Tenisté daviscupovou bitvu v Izraeli zvládli! Rozhodující bod získal Lehečka

AKTUALIZOVÁNO

Čeští tenisté zvítězili v baráži Davisova poháru v Izraeli. Rozhodující třetí bod získal Jiří Lehečka, který otočil zápas s Edanem Lešemem a po více než dvou hodinách vyhrál 4:6, 6:0, 7:5. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila se zachránili v elitní společnosti a budou hrát kvalifikaci o účast na finálovém turnaji v příštím roce.

Dvacetiletý Lehečka, který plnil roli české jedničky, vyhrál na tvrdém povrchu v Tel Avivu i druhou dvouhru. V pátek porazil Daniela Cukiermana 6:0, 6:4. Rodák z Mladé Boleslavi nechal zapomenout na předchozí neúspěch z dnešní čtyřhry, v níž nestačil s Tomášem Macháčem na Cukiermana a Jonathana Erlicha. Třiašedesátý hráč světa Lehečka si připsal druhé vítězství v Davis Cupu.

Sedmadvacetiletý Lešem, který byl při absenci zřejmě zraněného Jišaje Oliela nejvýše nasazeným Izraelcem, prohrál v baráži i druhé utkání. V pátek podlehl Macháčovi. Izrael čeká pád do nižšího patra soutěže.

Kapitán Navrátil sáhl před začátkem čtyřhry ke změně v nominaci. Původně nahlášeného Zdeňka Koláře a Dalibora Svrčinu nahradili nejvýše nasazení Češi Lehečka s Macháčem. Vítězům pátečních dvouher se úvod povedl a díky brejku ve druhé hře vedli 4:1. Poté ale český pár prohrál pět her za sebou a o první set přišel.

Ve druhé sadě se Lehečkovi s Macháčem dál nedařilo prolomit podání soupeřů. V páté hře naopak Češi přišli o podání a Izraelci po dalším brejku za podpory domácích fanoušků slavili první bod.

K výhře ale nepomohl, ač favorizovaný Lehečka nezačal ve třetí dvouhře vzájemného utkání obou zemí proti 444. hráči světa dobře. V páté hře přišel o servis a první set ztratil. Nezdar ho však nezlomil a česká jednička převzala později nad utkáním iniciativu. Díky stoprocentnímu servisu a třem brejkům nadělil Lehečka ve druhé sadě Lešemovi »kanára«.

V rozhodujícím třetím setu drželi oba hráči dlouho servis. Během napínavé koncovky ustál Lehečka tlak a ujal se vedení 6:5. Později za stavu 30:30 doplatil Lešem na chybu čárové rozhodčí, jež při jeho prvním servisu, který Lehečka vrátil do autu, zahlásila špatné podání. Výměna se opakovala a český tenista si vypracoval mečbol, který zakončil povedeným úderem po čáře. Po chvilce čekání mohl slavit.

»Těžko porovnávat Davis Cup s ostatními turnaji. Těch odehrajete během roku klidně pětatřicet, zatímco Davis Cup je dvakrát ročně a hrajete v něm za tým, nikoliv za sebe. Toto vítězství řadím velmi vysoko a jsem šťastný, že se mi zde podařilo prolomit sérii porážek. Byl jsem sice papírový favorit, ale soupeř dnes podle papíru nehrál,« uvedl Lehečka ve videorozhovoru s novináři.

Třiašedesátý hráč světa získal během dvoudenní baráže v Tel Avivu nejen dva ze tří bodů českého týmu, ale také první dvě daviscupové výhry v kariéře. »Nebylo to nic jednoduchého. Soupeři hráli ve všech třech singlových zápasech nad své možnosti a žebříčkové postavení. Jsem rád, že jsem toho byl součástí a dostal od kapitána důvěru nastoupit jako týmová jednička. Myslím, že jsem se toho zhostil slušně a můžeme do Česka přivést postup,« řekl Lehečka.

Izrael – Česko 1:3

Cukierman, Erlich – Lehečka, Macháč 6:4, 6:3, Lešem – Lehečka 6:4, 0:6, 5:7.

(pk, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy