Od premiéry seriálu MASH uběhlo 50 let. Jaký osud čekal na jeho největší hvězdy?

Přestože popisuje smutné a bolavé období korejské války, patří k nejoblíbenějším a nejvtipnějším televizním seriálům. Přesně před půl stoletím měl premiéru MASH. Jak dopadli hvězdní herci, které si po sametové revoluci zamilovali i čeští diváci? Jeden skrýval svou sexuální orientaci, z druhého se stal vynálezce, další prorazil jako akcionář nebo hlasitý Trumpův kritik.

Alan Alda (Hawkeye Pierce)

Charizmatickému rodákovi z New Yorku je už 86 let. A byť v seriálu ztvárnil vyhlášeného proutníka, ve skutečném životě proslul něčím docela opačným: věrností. Manželství s klarinetistkou Arlene Weissovou vydrželo od svatby v roce 1957 až dodnes, slavný pár má tři dcery a osm vnoučat.

Alda není jen Hawkeye – za výkon ve filmu Letec z roku 2005 byl nominován na Oscara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli, nadosah dalších prestižních cen se dostal díky snímkům Zločiny a poklesky či Příští rok ve stejnou dobu. Prošel si nicméně i pády: V 80. letech režíroval dva filmy, v nichž si i zahrál hlavní roli; oba skončily fiaskem. Za snímek Šepoty ve tmě si dokonce vysloužil Zlatou malinu pro nejhoršího herce ve vedlejší roli.

Roku 2015 mu byla diagnostikována Parkinsonova choroba. Že ale ani ve vyšším věku nepřišel o humor, o tom svědčí název jeho pamětí: Nikdy si nedávejte vycpat svého psa.

Wayne Rogers (Trapper McIntyre)

Seriál MASH opustil na konci třetí série. A to proto, že se mu nelíbilo v Aldově stínu, kam jej scénář postupně uvrhával.

Jako mladý vystudoval historii, rozhodně se nezabýval pouze filmařinou – postupně se stále víc věnoval trhu s akciemi a nemovitostmi, vypracoval se na renomovaného finančního analytika. Byl dvakrát ženatý, od roku 2005 má svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Zemřel na Silvestra 2015 kvůli komplikacím po zápalu plic, bylo mu 82 let.

Právě tehdy se prokázalo, že přátelství s Aldou nebylo jen hrané. Představitel Hawkeyeho totiž zesnulému Trapperovi poslal do nebe dojemný vzkaz: „Byls chytrý, vtipný, zvídavý a zapálený. Miloval jsem tě. Budeš mi moc chybět.“

Loretta Switová (Margaret Houlihanová)

Dcera polských imigrantů byla za roli „Šťabajzny“ desetkrát nominována na cenu Emmy, dvakrát ji získala. Vzala si herce Denise Holahana, který se v seriálu MASH mihnul coby švédský diplomat Per Johanssen. Manželství se jim v roce 1995 rozpadlo, Switová se pak již podruhé nikdy nevdala a zůstala bezdětná.

I ve svých 84 letech se neúnavně věnuje charitě, snaží se pomáhat zvířatům. Zájmů má víc: Už roku 1986 napsala knihu o vyšívání, navrhuje vlastní šperky, maluje. Nelze přehlédnout, že s postupujícím věkem podstoupila několik plastických operací.

Na seriál MASH prý nejraději vzpomíná kvůli tomu, že při jeho natáčení našla spoustu nových přátel. „Hodně blízko mám třeba k Mikeu Farrellovi, který hrál Hunnicutta. Je jako můj starší bratr,“ přiznala.

Mike Farrell (B. J. Hunnicutt)

Diváci si náhradníka za Trappera rychle oblíbili, byť jej scénář vykreslil hodně odlišně – B. J. byl věrný manžel, jeho humor měl spíš gentlemanské rysy.

Ve skutečnosti se Farrell ženil během života hned dvakrát, z prvního manželství má vedle syna i dceru Erin. Což není bez zajímavosti –  B. J. měl přece v seriálu potomka stejného jména.

Farrell se po skončení natáčení věnoval filmové produkci, postupně dozrál ve velmi hlasitého politického aktivistu. Spolupracuje s Greenpeace, hodně úsilí zaměřil na zrušení trestu smrti, v 80. letech se zasadil o pomoc uprchlíkům ze Salvadoru sužovaného občanskou válkou. V třiaosmdesáti patří k veřejným kritikům bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Gary Burghoff (Radar)

Nezaměnitelná seriálová figura ve skutečnosti trpěla častými depresemi, k hereckým kolegům se chovala podrážděně. Jako svéráz působí i těsně před osmdesátkou – dvakrát rozvedený chlapík žije údajně kdesi v karavanu, věnuje se vynalézání, mimo jiné si takto nechal patentovat unikátní vábničku ryb pro rybáře.

S MASH se loučil předčasně, protože chtěl být jako otec více s rodinou. Navzdory jeho osobnostní výbavě to kolegům přišlo líto, třeba Mike Farrell se vyjádřil, že právě Burghoff byl podle něj z celé party nejlepším hercem. Něco na tom asi bylo; představitel Radara byl díky legendárnímu seriálu šestkrát nominován na cenu Emmy, jednou ji získal.

Jeho kariéra se poté kroutila různými cestami, jednu dobu byl mluvčím společnosti IBM, jindy si vydělával jako jazzový bubeník. Dodnes sbírá známky, maluje krajinky.

David Ogden Stiers (Charles Winchester)

Arogantního snoba, který v seriálu nahradil Franka Burnse, ztvárnila hvězda divadelních her a dabingu animovaných pořadů. Stiers v reálu nebyl namyšlený, něco z Winchestera ale přece jen měl – lásku k hudbě. V pozdních letech svého života se z něj stal dirigent newportského symfonického orchestru.

Do jeho příběhu patřil ještě jeden důležitý motiv. Dlouhá desetiletí skrýval svou homosexualitu. Bál se, že by kvůli ní mohl přijít o filmové role. Veřejně ji přiznal až v šestašedesáti.

„Mohl bych tvrdit, že svým coming outem chci posouvat práva homosexuálů. Pravda je ale jiná. Sobečtější. Přeji si strávit soumrak svého života takový, jaký jsem,“ vysvětloval.

Devět let poté zemřel. Došlo k tomu 3. března 2018, příčinou byla rakovina močového měchýře.

Harry Morgan (Sherman Potter)

Nevysoký plukovník milující koně byl ve skutečnosti dvakrát ženatý, s první manželkou Eileen měl čtyři syny. Žili spolu až do její smrti v roce 1985. Mimochodem – právě její fotka je k vidění i v seriálu na Potterově stole.

Morgan byl jedním z několika herců, kteří chtěli v natáčení MASH pokračovat i po jedenácté sérii. Většina hlavních představitelů to odmítla, plukovník Potter s hrstkou ostatních zkusil štěstí v projektu nazvaném MASH – Co bylo potom. U diváků však tohle pokračování přílišný úspěch nemělo.

Blízký přítel slavného hudebníka Glenna Millera se jinak zapsal jako představitel westernových tvrďáků, zahrál si třeba vedle Johna Wayna nebo Henryho Fondy. Obvykle ovšem dostával jen vedlejší role, v tomhle pro něj byl MASH výjimečný. Zemřel 7. prosince 2011 ve spánku na zápal plic, ve věku 96 let.

Jamie Farr (Max Klinger)

Herec s libanonskými předky se po MASH už před kameru příliš nehrnul, přesto úplně nezmizel – už jen proto, že v Americe 80. let byl na očích kvůli televizním reklamám na čokoládové tyčinky Mars. Jinak hrál především v divadle, mimo to se živil i jako poradce v dětské nemocnici.

Zajímavé je, že vedle Aldy a Farrella byl jediným hercem oblíbeného seriálu, který v 50. letech skutečně sloužil v korejské válce. Podívejte se při častém reprízování pozorně na Klingerovu psí známku (identifikační plíšek na krku). Jde o originál, se kterým Farr opravdu bojoval.

Doma v Toledu platí za nedotknutelnou legendu, pojmenovali po něm dokonce park. Je mu osmaosmdesát, už od 90. let se potýká s revmatickou artritidou.

McLean Stevenson (Henry Blake)

Jeho seriálová smrt patřila k nejsmutnějším okamžikům MASH. Odchod si však vybral sám – stejně jako Rogers trochu žárlil na Aldu, kromě toho nechtěl být spojován pouze s jedinou rolí. Ke své smůle už však Henryho Blakea nikdy ničím nepřekonal – jeho televizní show se proměnily v propadák, to samé i čtyři sitcomy, v nichž to vzápětí zkoušel.

Po letech přiznal, že odchod z MASH považuje za největší chybu života. „Měl jsem za to, že lidé jsou zamilovaní do McLeana Stevensona. Jenže oni milovali Henryho Blakea.“

Zemřel v únoru 1996 na infarkt. Roger Bowen, který ztvárnil Henryho Blakea v předseriálovém filmu MASH, zesnul jen den poté.

Larry Linville (Frank Burns)

Kuní ksicht, symbol armádní tuposti. Tak to stálo ve scénáři. Ve skutečnosti byl přitom někdejší student leteckého inženýrství člověkem, který si život užíval. Kolegové jej označovali za zábavného společníka, o jeho naturelu ostatně svědčí i fakt, že byl pětkrát ženatý.

Jako herec prokázal málo vídanou univerzálnost – exceloval v rolích komických i vážných, všimnout si jej můžete třeba i v jednom z dílů detektivní série To je vražda, napsala.

Z MASH odešel po pěti sezonách. Prý kvůli pocitu, že už svou postavu nemá kam dál posunout. Když tenhle seriál za dalších šest let končil, označil Linville poslední díl za nudný.

Ve srovnání s mnoha svými kolegy z MASH bohužel odešel dříve i z civilního života. Už v 90. letech ho zdravotní problémy přinutily skončit s herectvím, 10. dubna 2000 pak v pouhých šedesáti zemřel po komplikacích způsobených rakovinou plic.

William Christopher (otec Mulcahy)

Přesně rok po smrti Waynea Rogerse (Trappera) zemřel i další milovaný herec z MASH – William Christopher, známý coby otec Mulcahy. Tou dobou měl za sebou měsíce v hospicu, kam ho nasměrovala rakovina plic. Po jeho skonu se znovu potvrdilo, že měl se seriálovým otcem Mulcahym leccos společného.

„Každý ho měl rád,“ řekla Loretta Switová. „I díky němu je MASH plný humoru a lidství, tedy dvou vlastností, které tak patřily k Williamovi.“

Christopher byl jedním z mála herců, kteří se po jedenácté sezoně pokusil navázat pokračováním nazvaným MASH – Co bylo potom. Jinak jeho filmografie není moc košatá. Většinu energie věnoval péči o svého autistického syna Neda, často podporoval charitativní projekty na pomoc handicapovaným dětem.

Tagy: