Duben

Film Zátopek exkluzivně na Voyo

Vydáno dne 17.09.2022
Úspěšný, osmi Českými lvi a jednou Cenou české filmové kritiky oceněný počin, je na Voyo ke zhlédnutí od 19. září. 

 

Datum uvedení jest vskutku symbolické, jelikož právě v tento den roku 1922 se narodil jak legendární běžec Emil, tak jeho dlouholetá manželka a rovněž olympijská vítězka Dana. V tomto snímku vypadají jako Václav Neužil a Martha Issová, které v podstatě sledujeme od osmačtyřicátého až do doby, kdy nastala okupace ČSSR. Tehdy sem za svým kamarádem přijíždí Australan Ron Clarke (James Frecheville), aby si s ním promluvil o nejrůznějších věcech, neboť k němu vzhlíží. Projdeme si tedy zásadní milníky, včetně přimluvení se za pro režim nepohodlného kolegy, včetně velkolepého triumfu na OH 1952 v Helsinkách, ale vedle toho nás bude zajímat manželský vztah obou osobností, ve kterém nechyběly úcta, respekt, vzájemná podpora a řada společných radostných chvil.

 










 

Ten film není čistě sportovní. Na ten sport se vlastně určitou dobu čeká. Mě zajímalo, proč Emil Zátopek vůbec běhal a co se skrývá za tím jeho obrovským úspěchem. Celou dobu před něčím utíkal, tak jako většina běžců dlouhých tratí. Narodil se do chudé rodiny. Byl to člověk, který byl částečně jednoduchého myšlení, ale částečně taky velice složitého. Utíkal před tíhou doby, před určitými selháními, kterých se v životě dopustil,“ nechal se slyšet režisér David Ondříček, který se myšlenkou o natočení tohoto biografického titulu začal zaobírat už před patnácti lety, a z jehož tvorby jsou na Voyo ke zhlédnutí také snímky Grandhotel, Jedna ruka netleská, Samotáři a Ve stínu. Během podzimu přibude ještě očekávaná minisérie Král Šumavy, ve které se pro změnu věnoval nepolapitelnému převaděči a agentovi Josefu Hasilovi.

Filmový Zátopek nabízí nejen precizní režii a výborné herecké výkony. Mimořádně pečlivá výprava nás spolehlivě přenese do daného období. Během předprodukční fáze s tvůrci navíc spolupracovala sama Dana Zátopková, což celé věci přidává na autenticitě a výjimečnosti! Jedná se o počin, který rozhodně má schopnost inspirovat. Ať už k běhání nebo obecněji k tomu nebát se splnit si vlastní sny. Tahle skutečnost se v žádném případě nemění – lhostejno, jestli při sledování zrovna sedíme v kině či nikoli. V poslední době se doopravdy povedla jen hrst českých projektů. Zátopek mezi ně stoprocentně patří, a proto ti, kteří ho ještě neviděli, mají od 19. září díky Voyo jedinečnou příležitost to napravit. A připomenout tak si důvěřivého člověka a sportovní ikonu, jejíž výsledky dodnes vzbuzují hluboký respekt.

FOTO: Archiv TV NOVA
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz