Duben

Speciál: Bonusová sekce filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství

Vydáno dne 18.09.2022
Pokračování úspěšného Black Panthera (recenze) půjde do kin až v listopadu, takže můžeme napsat, že se v tomto speciálu zaměříme na Blu-ray se stále ještě nejnovější Marvelovkou. 

 

Zrecenzovali jsme si ji TADY. Neuškodí zopakovat, že se jedná o mimořádně zdařilý počin z MCU, kterému v rámci tohoto komiksového univerza přidal na originalitě režijní přístup Sama Raimiho. STVOŘENÍ MNOHOVESMÍRU však začíná nadšenými prohlášeními v podání Benedicta Cumberbatche, jeho jmenovce Wonga a Elizabeth Olsen, která si zopakovala roli Wandy Maximoff, resp. Scarlet Witch. Později se k nim v tomto směru přidá Rachel McAdams (Christine). Prezident Marvel Studios Kevin Feige promluví o tom, že po Endgame chtěli představit nové postavy, což znamenalo příležitost kupříkladu pro Xochitl Gomez, aby si zahrála Ameriku Chavez.

Dozvíme se, že se Samem Raimim není nic šílené. I proto, že se nebojí porušovat a přizpůsobovat si žánrová pravidla. Tak bodejť by se něčeho bál, když víckrát vešel do lesní chaty, že ano. Každopádně Elizabeth překvapilo, že má hrát zápornou postavu. V tomhle jedenáctiminutovém videu nám tohoto dost prozradí scenárista Michael Waldron, který v jeden moment vzpomene na Bod zlomu, což zní trochu přitaženě za vlasy, ale dobře. Stejně jako někteří další tvůrci velkorozpočtových hollywoodských spektáklů, také ti, kteří stojí za tímto, se nechali slyšet, že upřednostňovali mít věci přímo na place a k CGI efektům se uchylovali jenom v nezbytně nutných případech. Proto taky pro druhou akční sekvenci bylo nutné postavit v Anglii část New Yorku, neboť kvůli pandemii se ve „Velkém jablku“ tehdy točit nesmělo.

SEZNAMTE SE S AMERIKOU CHAVEZOVOU je video se vcelku všeříkajícím názvem. Její představitelku měli producenti už dlouho v merku. Na kamerové zkoušky se dostavila zrovna v březnu 2020. Jinak na place hýřila vitalitou, což potvrdí i Benedict Wong. Zároveň hned takhle při své první opravdu velké filmové roli musela úzce spolupracovat s kaskadéry pod vedením koordinátora Brycena Countse (Piráti z Karibiku, G. I. Joe, Železná srdce, Tenet, Spider-Man: Daleko od domova, …), což byl pro věkem stále ještě nedospělou slečnu nepřekvapivě výjimečný zážitek.

 










 

METODA ŠÍLENSTVÍ připomene nejen původní spider-manskou trilogii, ale dočkáme se i unikátních záběrů z placu Evil Dead. Proto se ke slovu dostane Bruce Campbell a spolehlivě nás rozesměje, tak jako jeho postava v Doctoru Strangeovi a mnohovesmíru šílenství po závěrečných titulcích. V počinech Sama Raimiho se pravidelně objevuje nejen on, nýbrž také oldsmobil Delta 88 (údajně včetně westernu Rychlejší než smrt). Díky tomuto pětiminutovému dokumentíku se může snadno stát, že budeme chtít opětovně zhlédnout režisérovy předchozí projekty, zvláště pak Téměř dokonalý zločin, Evil Dead či prvního Spider-Mana. Docela zamrzí, že po Mocném vládci Oz měl skoro deset roků trvající režijní pauzu.

Už dávno víme, že od PŘEŘEKŮ na Blu-ray discích nemáme čekat žádné zázraky, ať už daný film spadá do kteréhokoli žánru – ten komediální nevyjímaje. Ale když se smíšek Rachal McAdams s podáním ruky představuje toho času probodnutému kaskadérovi Sebastianovi Zaniesienkovi, tak to opravdu pobaví. VYSTŘIŽENÉ SCÉNY se tady nacházejí tři. V jedné mluví Strange a Christine o svém lékařském objevu, přičemž není pochyb, že on maximálně věří ve svoje schopnosti. Ve druhé a třetí opět figuruje Pizza Poppa neboli Bruce Campbell s tím, že ta druhá se od té, která to dotáhla až do finálního sestřihu, příliš neliší, zatímco u třetí je dobře, že zůstala na podlaze střižny. A zbývá už jenom KOMENTÁŘ, pod který se podepsali Sam Raimi, producent Richie Palmer a scenárista Michael Waldron. Kdo ovládá angličtinu, jistě by se měl na film podívat s jejich povídáním, jelikož tradičně jako jediné z bonusů postrádá české titulky. Nicméně, vlastnit Doctora Strange v mnohovesmíru šílenství s dokonalým obrazem a zvukem na Blu-ray se rozhodně vyplatí!

FOTO: Falcon
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz