Instagram dostal pokutu 405 milionů eur za nesprávné nakládání s daty mladistvých v EU

instagram na mobilu

Meta patří mezi největší a nejznámější společnosti na světě. Nyní dostala tvrdou lekci a sice v podobě obří pokuty. Irská komise pro ochranu dat (DPC) udělila společnosti Meta pokutu 405 milionů eur po vyšetřování toho, jak nakládala s daty teenagerů.

Pravidla GDPR platí i pro společnost Meta

Vedení vyšetřování začalo před téměř dvěma lety a zaměřilo se na dva způsoby, jak společnost údajně porušila pravidla GDPR. Prvním byl Instagram, který umožňoval mladým uživatelům ve věku 13–17 let založit si na platformě obchodní účty, díky čemuž byly kontaktní údaje těchto uživatelů veřejně dostupné. (Uživatelé někdy přecházejí na firemní účty, protože to přináší přístup k dalším analýzám zapojení.) Instagram také údajně ve výchozím nastavení zveřejňoval účty některých mladých uživatelů.

Instagram na notebooku

Toto je třetí a největší pokuta, kterou DPC uložila společnosti Meta, která snadno zastíní 225 milionů eur, které společnost čelila poté, co DPC zjistil, že WhatsApp řádně neinformoval občany EU o tom, jak sbíral a používal jejich data, zejména pokud jde o to, jak tato data sdílel zpět s Meta. WhatsApp dostal příkaz změnit své zásady ochrany osobních údajů a uvedl, že se plánuje odvolat. Tam byla také mnohem menší pokuta ve výši 17 milionů eur za problémy s uchováváním záznamů o narušení bezpečnosti. DPC také vede desítky dalších vyšetřování proti Big Tech společnostem, včetně několika dalších zahrnujících datové praktiky společnosti Meta.

Meta v prohlášení pro Politico uvedla, že před více než rokem aktualizovala výchozí nastavení public-by-default a že „každý mladší 18 let má svůj účet automaticky nastavený jako soukromý, když se připojí k Instagramu, takže pouze lidé, které znají, mohou vidět, co dělají a dospělí nemohou posílat zprávy dospívajícím, kteří je nesledují.“ Společnost řekla Associated Press: „nesouhlasíme s tím, jak byla tato pokuta vypočítána, a máme v úmyslu se proti ní odvolat.

Obrázky: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *