„Lůza si uvědomí, že je lid.“ Porušení zákona? Vážně k Fialově projevu

19.09.2022 7:31 | Komentář

Podle mediální analytičky Ireny Ryšánkové byl mimořádný projev premiéra nejen k ničemu, ale Fiala ani nesdělil nic, co by ho opravňovalo si před volbami uzurpovat čas v médiích veřejné služby. „Fiala zneužil zákon o rozhlasovém a televizním vysílání,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz. Témata, kvůli kterým si o tento čas může premiér říct, jsou totiž přesně vymezená. Ale chyby vidí i v tom, co Fiala v neděli prohlásil.

„Lůza si uvědomí, že je lid.“ Porušení zákona? Vážně k Fialově projevu
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Fiala při projevu

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Petr Fiala promluvil mimořádně k národu již potřetí. Z ponurého interiéru po Naděždě Nikolajevně Kramářové od pustého stolu nám premiér sdělil… Nic.

Nic, co by jej opravňovalo si týden před volbami říct o vysílací čas v médiích veřejné služby, která v tuto dobu mají nejen kodex, ale i přísná předvolební pravidla. Taková, že kandidáty na politické mandáty a politiky vůbec nesmíme vidět ani v seriálech.

Fiala zneužil zákon o rozhlasovém a televizním vysílání 231/2001 Sb., který v § 32 odst. 1 písm. k) umožňuje státnímu orgánu vyžádat si relaci. V tu chvíli je provozovatel vysílání  povinen…

…poskytnout v naléhavém veřejném zájmu státním orgánům a orgánům územní samosprávy na jejich žádost nezbytný vysílací čas pro důležitá a neodkladná oznámení v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu, stavu ohrožení státu, válečného stavu, stavu kybernetického nebezpečí, nebo opatření na ochranu veřejného zdraví… odpovědnost za obsah těchto oznámení má osoba, které byl vysílací čas poskytnut.

Tak za prvé: Nešlo o naléhavý zájem, protože diskuse o energetickém svrabu, do kterého se EU dostala svými neuváženými embargy vůči Rusku jako dominantnímu dodavateli uhlovodíků, se vede ve většině médií už dlouho.

Nešlo o neodkladné oznámení, protože informaci vláda tlumočila už na své tiskové konferenci, v prohlášení vládních stran a všemi kanály ho šíří tiskový odbor.

Nešlo o v zákoně vyjmenované taxativní důvody – vyhlášení  nouzového stavu, stavu ohrožení státu, válečného stavu, stavu kybernetického nebezpečí, nebo opatření na ochranu veřejného zdraví. Tečka. Víc těch důvodů tam není. Zvyšování cen, inflace, nedostatek surovin, zima, mráz a uhelné prázdniny tam nejsou. Ani nebouchnul Temelín. Nepraskla přehrada. Nevstoupila k nám morová rána a covid se krčí kdesi v koutku a vyčkává na svou příležitost.

Premiér nám toliko sdělili, že… je… podzim…, teploty… se… snižují… Příhodně těsně před volbami hodlal snížit obavy obyvatelstva z toho, že nebudou mít z čeho zaplatit energie a promptně z toho, jako obvykle, obvinil Putina, který zahájil ekonomickou válku proti Západu. Jakkoliv si myslím, že jakýkoliv stát nemá na území jiného státu co dělat, tak ekonomickou válku zahájil onen „Západ“. Vyhlásil embargo na ruské uhlovodíky, dodavatele turbín, banky přijímající rubly, vyhlásil Rusku fakticky totální ekonomickou válku. Rusko přes tato embarga dostavělo Nord Stream 2 a natlakovalo ho. Stačí spustit, platit v rublech a platby doručit do Ruska, a můžeme  mít opět levný plyn i ropu. Rusko zareagovalo na embargo tím, že nehodlá nikomu nic dodávat zdarma. A tak nás odřízlo od toho, čím jsme pohrdli, ačkoliv se bez toho neobejdeme. Totiž bez ruského plynu a ropy. Logické.  

Premiér decentně opomenul, že elektrické energie máme až až. Jsme samozásobitelé a dokonce i exportéři. Akorát že v zájmu soukromých vlastníků a spoluvlastníků elektráren a tepláren (předchozí pravicové vlády je prodaly, stejně jako vodovody, čističky a další síťové monopoly) dosahujeme maxima zisků pro vlastníky prodejem přes lipskou burzu. Český občan dostává maximální „spotovou“ cenu…

Fiala nám sdělil, že na národ myslí, protože rozjel kampaň Deštník proti drahotě. To je ale politická kampaň… Mimochodem, je katastrofická, graficky špatně zpracovaná a systém žádostí prakticky dělá z lidí žebráky. Pokud dostane podporu každý, kdo si požádá, proč ty peníze, krucinál, nerozdají tedy plošně, zvláště když přesnou evidenci spotřeby, sazeb a zaplacených záloh každé domácnosti, řemeslníka i továrníka je v účetním systému každého provozovatele? Stačí říci: Pro fyzické osoby uhradíme 80 procent nadměrné ceny, pro subjekty, které nejsou plátci DPH uhradíme 70 procent, pro střední odběratele 60 % a velkoodběratelé, kteří nejsou municipalitou nebo státem zřízená nezisková či vzdělávací organizace 50 %. Místo toho jsme se dozvěděli politický argument, že tato vláda nás „na rozdíl od předešlých vlád nezadlužuje“. Jakože ty peníze rovnou ukradnou?

Takže za to, že se lidé bojí, co bude v zimě, když hrozí desetinásobek cen z loňska, promítnutý zároveň i do spotřebních cen všeho, chlebem počínaje a čímkoliv tepelně zpracovaným nebo dovezeným konče, za to všechno může Putin. A Fiala si týden před volbami pochválil sebe a vládu. Gratulujeme. Nejzajímavější na tom všem byly snad jen pohyby rukama, o nich někdo premiérovi zjevně sdělil, že pokud je bude dělat, tak bude vypadat mužně a rozhodně. No, nevypadal. Bál se, aby si neshodil klopový mikrofon či aby mu neprasklo sako. A rozhodně nikoho neuklidnil.

Očekávám, že stížnost na porušení vysílacího zákona podá kdokoliv, komu vadí účelové porušování zákona. Adresátem je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Odpovědnost za obsah  oznámení „v naléhavém veřejném zájmu“ má totiž osoba, které byl vysílací čas poskytnut. Čili Fiala.

Předpokládám, že i další demonstraci Fialovi nohsledi označí za „shromáždění lůzy“ či „proruských švábů“. To bude chvíle, kdy si ta lůza uvědomí, že je lid.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ryšánková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …