Hybatelé rezonance představí v další sezóně výrazné osobnosti klasického i jazzového klavíru

Cyklus klavírních recitálů nazvaný Hybatelé rezonance chystá v nové sezoně opět čtveřici mimořádných koncertů v působivém prostředí Anežského kláštera.

Klaviatura mistrovského koncertního křídla C. Bechstein D 282 tak bude nápomocná síle kreativity i interpretační dokonalosti, jazzové lehkosti i vnímavému uchopení vynikajících děl klasické klavírní literatury, letos převážně v dámském obsazení. Fascinující Nikol Bóková bude vytvářet barevné hudební obrazy napříč žánry, jazzová skladatelka a klavíristka evropského renomé Kristina Barta se ponoří do světa hlubokých emocí. Špičkový zážitek v klasickém repertoáru i moderně slibuje interpretační mistrovství Terezie Fialové i mladý talentovaný klavírista Matyáš Novák. Koncertní sérii zahájí 3. října držitelka cen Anděl Nikol Bóková.

Společnost C. Bechstein připravuje VII. sezonu vytříbených klavírních recitálů ve spolupráci s Národní galerií Praha. Vstupenky na jednotlivé koncerty i cenově zvýhodněné abonmá je možné zakoupit na webových stránkách www.hybatelerezonance.cz a v síti GoOut.

„Ze skladeb drobnějších forem chci jako ‚hybatelka rezonance‘ vytvořit jeden barevný večer, jeden barevný svět. V něm se budou střídat klasické kompozice s mou hudbou autorskou, tu a tam prolnuty improvizacemi, kdy se s radostí nechám inspirovat kouzlem prostoru Anežského kláštera, publikem v sále, krásným nástrojem a okamžikem,“ říká všestranně nadaná skladatelka a klavíristka Nikol Bóková. Umělkyni, která ve své autorské tvorbě překračuje svobodně bez jakýchkoli předsudků hranice hudebních žánrů, bude patřit úvodní večer cyklu Hybatelé rezonance 3. října. Vedle její volné autorské tvorby zazní také díla Fryderyka Chopina, Franze Liszta, Alexandra Skrjabina nebo Sergeje Rachmaninova.

kristina_barta-4_m.jpg

(Foto: Archív Hybatelé rezonance)

„Ráda bych, abyste při poslechu mé hudby v inspirujícím prostředí Anežského kláštera pronikli do nejhlubšího nitra emocí, pokud možno se stejnou intenzitou jako já sama. Při interpretaci vlastních kompozic a mých oblíbených skladeb napříč všemi žánry si vždy přeji, aby byla hudba bezbřehým vyjádřením všech existujících i těžko popsatelných pocitů.“ To jsou slova další významné dámy české klavírní scény, nepřehlédnutelné jazzwoman evropského renomé Kristiny Barty, jíž bude křídlo Bechstein v Anežském klášteře patřit o pár týdnů později 24. října. Její osobitý styl, recenzenty popisovaný jako „ohnivý, výrazný a tvrdošíjně výmluvný“, si již získal publikum na přehlídkách Jazzahead! v Brémách, na Montreaux Jazz Festivalu, Steyr Jazz Festivalu, Jazzd’or ve Štrasburku, D’Jazz Nevers či v berlínském klubu A-Trane nebo v Bimhuisu v Amsterodamu.

Terezie_Fialova_m.jpg

(Foto: Archív Hybatelé rezonance)

Terezie Fialová se 3. dubna příštího roku představí s pestrým repertoárem, v němž nechybí současná díla. „Monumentální klavírní cyklus Peterise Vaskse The Seasons vykresluje všechna roční období i s jejich náladami: melancholií, smutkem, nostalgií, radostí, plných různých dramat i smíření. Je zároveň symbolem návratu k přírodě, k duchovnu,” říká Terezie Fialová, která je sólovou hráčkou i vyhledávanou komorní partnerkou mnoha předních sólistů. Již její debut na mezinárodním festivalu komorní hudby v americkém Newportu kritika označila jako „ohromující vystoupení s příslibem skvělé umělecké dráhy“. V Anežském klášteře se můžeme vedle hudby Peterise Vaskse těšit v jejím podání na díla Domenica Scarlattiho a Ludwiga van Beethovena.

Matyas_Novak_foto lenka hatasova7851.jpg

(Foto: Lenka Hatašová)

Na závěr této sezóny cyklu Hybatelé rezonance se 29. května se klavírní křídlo značky Bechstein rozezní pod rukama teprve čtyřiadvacetiletého Matyáše Nováka, který patří díky mimořádnému harmonickému cítění, širokému repertoáru a vynikající úhozové technice k nejperspektivnějším pianistům své generace. Talentovaný klavírista si ze svého nezvykle širokého repertoáru vybral díla svého oblíbeného autora: „Ferenc Liszt patří k autorům, kteří mě provázejí od dětství. Postupně jsem vedle skladeb, ve kterých interpret předvede zejména technickou vybavenost, objevoval díla niterná, plná vnitřní síly a nádherné poetiky. Rozhodl jsem se pro kombinaci původních skladeb Ference Liszta a jeho transkripce přenádherného cyklu Franze Schuberta Labutí zpěv.“ Matyáš Novák koncertuje v České republice, mnoha zemích Evropy, ale i v Thajsku, Číně či v USA, kde v roce 2017 debutoval v newyorské Carnegie Hall. Účastnil se úspěšně mnoha soutěží a sbírá za svoji hru četná ocenění.

Hybatelé rezonance

Cyklus Hybatelé rezonance pořádaný C. Bechstein se stal nástupcem dvouleté série Saleem Ashkar Beethoven Residency, kde zaznělo v rámci osmi koncertů všech dvaatřicet Beethovenových mistrovských klavírních sonát. Strůjci úspěchu následujících „hybatelů“ dosud byli např. Tomáš Kačo, Beata Hlavenková, Jan Bartoš, Ivo Kahánek, Marek Kozák, Martin Kasík, Lukáš Klánský, Karel Košárek, Kryštof Marek, Miroslav Sekera nebo Najponk. Koncertní řada poskytuje samostatný prostor výrazným osobnostem české klavírní školy a představuje je v osobitých profilových recitálech, vyjadřujících plně jejich aktuální umělecký názor a preference.

C. Bechstein

C. Bechstein od roku 1853 přes jedno a půl století vyrábí mistrovské nástroje, které jsou ztělesněním vynikající kvality, ušlechtilého zvuku a barvy. Nejvyšší kvalita zvuku a mechaniky tak přenáší krásu velké klavírní éry i do naší doby. Nástroje C. Bechstein dnes zdobí Královskou akademii v Londýně, konzervatoř v Paříži či Berlínskou filharmonii.

Filozofii C. Bechstein od počátků ovlivňovaly osobnosti, jako byli Hans von Bülow či Ferenc Liszt. Společnost dodnes pokračuje ve své slavné tradici ruční výroby doplněné o současné nejmodernější technologie. Nástroje značek C. Bechstein navíc pocházejí výhradně z Evropy, a sice z tradičního německého závodu v saském Seifhennersdorfu. Pianina a klavíry značky W. Hoffmann vznikají v dceřiné firmě C. Bechstein Europe ve východočeském Hradci Králové, v jednom z nejmodernějších evropských manufakturních závodů. V květnu 2019 společnost otevřela svůj pianosalon v Praze, největší reprezentační a prodejní pianocentrum v hlavním městě.

(Úvodní foto: Jan Vala)

Podcast