Sándor Márai: Z Deníků. Fascinující úvahy vystihující ducha doby

23. září 2022

Staré Evropě byla zasazena smrtelná rána a vyvstává otázka, jak velkou část tradičních hodnot hodlá nová budoucnost akceptovat. Fragmenty z deníků maďarského prozaika a esejisty čte František Derfler. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: František Derfler
Připravil: Petr Turek
Překlad: Ester Sládková, Dana Gálová
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2010

Sándor Márai (1900–1989) napsal svá nejvýznamnější díla ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století, pak byl na půlstoletí prakticky zapomenut. Počátkem 21. století začala jeho tvorba (prózy Svíce dohořívají, Odkaz Ester, Host v Bolzánu, Zpověď) vycházet znovu a vydání jeho knih se stalo skutečnou literární senzací.

Márai po roce 1948 z Maďarska emigroval. V emigraci se věnoval zejména psaní svého obsáhlého Deníku. Tento slovy hungaristy Roberta Svobody „bludný Evropan v moři dvacátého století“ ve svých Denících neustále zkoumal otázku, jakou část tradičních evropských hodnot hodlá nová, poválečná budoucnost v nově uspořádané Evropě akceptovat. Jeho Deníky jsou tak spíše souborem fascinujících a mistrných mikroesejů než zápisků o každodenních zážitcích.

autoři: Petr Turek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio