Domácí pivovarníci, zkráceně domovarníci, jsou amatérští sládci, kteří vaří pivo v domácích podmínkách. Sdružují se v Cechu čítajícím na 1 600 členů, který si kromě jejich podpory a vzdělávání klade za cíl učit veřejnost vychutnávat si různé pivní styly, experimentovat a porozumět pivu jako takovému.
Do soutěže o nejlepší recepturu a možnost uvařit své pivo v jednom z největších pivovarů u nás zaslalo své recepty na piva nejrůznějších stylů více než 40 příznivců domácího vaření piva z Čech i Slovenska. Zatímco soukromě si domácí pivovarníci mohou uvařit maximálně dva tisíce litrů piva ročně, vítěz soutěže získal možnost uvařit svůj speciál na profesionální úrovni a ve velkém a současně ho nabídnout lidem v hospodách po celé republice.
„Domovarníci jsou v tom nejlepším smyslu slova nadšenci s obrovským zájmem a vášní pro pivo a jeho vaření. I když se vaření piva nevěnují na profesionální úrovni, je mezi nimi řada talentovaných amatérských sládků, kteří dokážou i ve skromných domácích podmínkách uvařit opravdu kvalitní a chuťově skvělé pivo. Byli jsme velmi příjemně překvapeni pestrostí a propracovaností receptur, které domovarníci do výzvy poslali. Jsem přesvědčen, že vítězné pivo zachutná nejen milovníkům speciálů,“ přibližuje Tomáš Drahoňovský, manažer Volby sládků.
Fotogalerie |
Odborná porota složená ze sládků Plzeňského Prazdroje a předsedy Cechu vybrala nejlepší recepturu od Martina Březy z Čelákovic. Jde o pivo Grisette starobelgického stylu, které se dnes už téměř nikde nevaří. V minulosti byl tento speciál oblíbený zejména mezi drsnými chlapy – těžce pracujícími horníky v belgicko-francouzském pohraničí, protože proti klasickým silným belgickým pivům byl o něco lehčí.
„Rád experimentuji a k tomu patří i objevování zapomenutých receptur. Tento styl jsem našel při svém pátrání v archivech. Že se stanu vítězem a budu mít příležitost uvařit své pivo ve velkém pivovaru, jsem nečekal, ale byla to skvělá zkušenost. Těším se, až si s přáteli na „moje“ pivo zajdeme. A samozřejmě jsem zvědavý, co na něj řeknou,“ říká domácí pivovarník a vítěz soutěže Martin Březa.
Pivovary nenechají hospody padnout, sypou do nich miliony ročně |
Speciál vznikl za použití plzeňského a pšeničného sladu a jeho hořkost a chmelové aroma mu dodává žatecký poloraný červeňák. „Dlouhodobě se v Cechu snažíme nejen rozvíjet a podporovat své členy, ale také vzdělávat veřejnost a povýšit pivní degustaci na zážitek, při němž nejde o počet vypitých piv, ale o kvalitu. Uspořádat tuto výzvu byl skvělý nápad, který přinesl nám, domácím pivovarníkům, a věřím, že i sládkům Prazdroje, nové zkušenosti.
Společně jsme se shodli na tom, že dlouhodobé rozšiřování povědomí o více než stovce existujících pivních stylů a pozvednutí vnímání české pivní kultury na vyšší úroveň je naším společným cílem,“ zhodnotil výjimečnou spolupráci Roman Holoubek, předseda Cechu domácích pivovarníků.
Rostoucí ceny energií mohou však ohrozit domácí vaření piva a samozřejmě se vyšší ceny energií projeví ve zvýšených nákladech.
„Odhaduji, že energie tvoří nyní asi 20 procent nákladů na domácí vaření piva a tento podíl zvýšením cen samozřejmě roste. Možná budou někteří kolegové muset omezit počet várek, ale jsem optimista a věřím, že drtivá většina domácích pivovarníků u našeho společného koníčku zůstane a budeme dále vařit pro své přátelé skvělá piva nejrůznějších stylů.“ říká Roman Holoubek, předseda Cechu domácích pivovarníků.