Zájem o taneční kurzy pro mladé nezastavilo ani všeobecné zdražování

19. září 2022 13:00

Všeobecné zdražování zájem o kurzy společenského tance v Teplicích nezastavilo. Třeba taneční mistři Mackovi mají plno už i na příští rok. Přitom teprve začaly taneční hodiny začátečníkům v letošním školním roce. 

„Ze začátku to bylo takové náročné, ani jsem moc nevěděla, která je levá a která pravá, ale pak už to bylo v pořádku,“ popisuje první návštěvu v tanečních Eliška.

„Mackovi mají jednu velkou přidanou hodnotu v tom, že se mladí na jejich kurzu naučí i stolovat. Jdou do hotelové školy v Teplicích, kde se učí, která vidlička je na co. Velký zásah do rodinného rozpočtu to pro nás nebyl – vzhledem k tomu, že máme holku a já tancuji, tak má moje boty i šaty, takže ani ne,“ vysvětluje s úsměvem její maminka, Lenka Hlávková.

Oblečení tanečníků je ale obyvkle nákladnější. Většinou si pořizují svůj první oblek, odpovídající košili a doplňky i společenské boty.

Takové přípravy absolvoval taky Martin Veselý. „Museli jsme koupit sako, košili, speciální společenské boty. Kupodivu se v tom cítím pohodlně, takže jsem spokojený,“ popisuje. „Byla jsem ráda, že se přihlásil, a že se mu to líbí. Něco už měl doma po bratrovi, ale něco se muselo pořídit,“ dodává jeho maminka, Martina Veselá.

Další položkou pro ni, stejně jako pro všechny ostatní rodiče, je kurzovné. Pořadatelé tanečních, manželé Alice a Petr Mackovi, si v Teplicích už několik let najímají sál v lázeňském domě Beethoven.

„Pro ten příští rok už se trochu očekává zvýšení toho nájemného, museli jsme i zvednout cenu kurzovného,“ konstatuje Petr Macek a jeho žena Alice dodává: „Přesto už máme i na ten příští rok obsazeno. Věřím, že je to proto, že ten kurz je maličký – máme maximálně 25 párů, takže v podstatě všechny známe jménem, takže je to velmi osobní.“

Taneční mistři Mackovi vedou v Teplicích aktuálně čtyři kurzy tanečních pro mládež. Oproti tomu třeba v sousedním Duchcově se podle informací z kulturního centra zájemci nenašli.

Spustit audio

Související