Svět se loučí s královnou Alžbětou II., první velkolepý obřad skončil, následovat budou další dva. Přehled, kdo všechno dostal stopku

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: Profimedia
Lucie Tůmová, ČTK | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 19. 9. 2022

V pravé poledne středoevropského času začal v Británii pohřeb královny Alžběty II. Ve Westminsterském opatství se sešlo na 2000 hostů. Už o víkendu přicestovaly do Londýna desítky světových státníků. Rakev s královnou byla na místo bohoslužby převezena z budovy parlamentu, kde byla od středy vystavena, a doprovázela ji rodina v čele s novým králem Karlem III. Smutečního průvodu se nakonec nezúčastnil princ George, devítiletý pravnuk zesnulé panovnice. Co pro Brity královna znamenala, popsal dojemně Boris Johnson (58) i David Beckham (47).

Na bohoslužbu dorazil také prezident Spojených států Joe Biden nebo francouzský prezident Emmanuel Macron. Česko zastupuje premiér Petr Fiala. Hodinový smuteční obřad ve Westminsterském opatství také sledovali na místě i všichni žijící bývalí premiéři Velké Británie se svými protějšky.

Pozvání neobdrželi pouze státníci z Ruska, Běloruska, Venezuely, Sýrie, Afghánistánu a Myanmaru, uvedl britský deník Daily Mail a také BBC. Bohoslužbu vedl westminsterský děkan David Hoyle a kázání pronesl arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Celý ceremoniál trval hodinu a byl zakončen minutou ticha.

Odpoledne se uskuteční ještě jeden smuteční obřad pro 800 hostů v kapli sv. Jiří na hradě Windsor. Třetího obřadu, který bude soukromý, se večer zúčastní jen královská rodina.

V půl deváté večer SELČ pak bude Alžběta II. uložena na hradě Windsor do královské hrobky po boku svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu. Státní smutek bude na žádost nového krále pokračovat do 26. září.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září po vleklých zdravotních problémech na svém sídle Balmoral ve Skotsku, její smrt zasáhla miliony lidí po celém světě. "Nejsmutnější den pro naši zemi, královna měla jedinečnou a jednoduchou moc nás učinit šťastnými. Proto truchlíme pro Alžbětu Velikou, nejdéle sloužící a v mnoha ohledech nejlepší panovnici v naší historii," reagoval na skon panovnice například britský expremiér Boris Johnson na svém instagramovém účtu.

Slavný bývalý fotbalista David Beckham se dokonce postavil do mnohahodinové fronty jako obyčejní lidé, aby se mohl s královnou rozloučit. Pro CNN popsal, jakou úctu k Alžbětě II. choval.

"Vždycky jsem chtěl reprezentovat svou zemi, být kapitánem. Pokaždé, když jsme tam (na trávníku) stáli, když jsme měli na sobě dres se znakem tří lvů, když jsem měl svou pásku a zpívali jsme 'Bůh ochraňuj naši královnu', tolik to pro nás znamenalo."

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.