Santos doplácí na tu svoji bohorovnost. Ale věřím, že ho trenér Trpišovský ještě podrží, říká expert Rajnoch

Santos doplácí na tu svoji bohorovnost. Ale věřím, že ho trenér Trpišovský ještě podrží, říká expert Rajnoch
OBSAHUJE OHLASY

Měl to být svátek ligy, bitva dvou suverénně nejlepších celků soutěže. Nakonec však bylo hotovo už na startu. Vyloučení Eduarda Santose a následná penalta již ve druhé minutě zápasu v Plzni byly totiž až příliš silnou ránou do sešívaného vazu. Viktoria tak celkem v poklidu zvítězila nad Slavií 3:0 a od svého rivala se na čele tabulky bodově odpoutala. Jak viděl tenhle prestižní souboj televizní expert O2 TV Sport a bývalý skvělý fotbalista Jan Rajnoch?

„Vlastně ani není moc co hodnotit, už v první minutě bylo de facto po zápase. Byť musím Slavii pochválit za to, že to nezabalila a i v deseti byla Plzni rovnocenným soupeřem, bylo jasné, že k obratu povede hodně obtížná cesta. Tak zkušený tým, jakým je Plzeň, si svůj náskok v přesilovce zkrátka pohlídá, což se i stalo,“ konstatoval Rajnoch v rozhovoru pro eFotbal.

Na pranýři se každopádně znovu ocitl brazilský stoper Slavie Eduardo Santos, který ještě na jaře paradoxně oblékal dres Viktorie. Po letním přestupu z Karviné do Edenu se měl stát základním defenzivním kamenem Pražanů, jenže znovu chyboval. A od startu sezony zdaleka ne poprvé…

„Šlo o nekoncentrovanost defenzivy Slavie. Zvlášť když se Mosquera řítil do obrovské šance po odkopu brankáře Staňka, což by se stávat prostě nemělo. Ale nebyla to chyba pouze Santose. Tu situaci mohl řešit samozřejmě jinak, v takové rychlosti jde však o rozhodnutí ve zlomku vteřiny. Zaspal už krajní bek Lukáš Masopust, Taras Kačaraba ten okamžik nezachytil vůbec. Zkrátka nepozornost, která se prostě hodně vymstila,“ poznamenal bývalý skvělý stoper.

Následovala jasná penalta, v pořádku byla i červená karta. „Podle pravidel byla udělena správně. Přitom kdyby Santos šel do skluzu a snažil se vypíchnout balón, tak už by to červená být nemusela. Mosquera spadl každopádně hodně ochotně, to každý viděl. Pochopil bych, kdyby rozhodčí v ten moment nevylučoval, už penalta byla podle mého dostatečným trestem. Na druhou stranu, podle pravidel se sudí Hocek rozhodl správně, takže mu nelze nic vyčítat,“ dodal Rajnoch.

Nad Santosem by však hůl ještě nelámal. „I trenér Michal Bílek říkal, že je to skvělý obránce, i mně se celkem líbí. Bohužel ale doplácí na tu svoji bohorovnost. Kdyby někdy volil jednoduší řešení, bylo by to lepší. Navíc má dost smůlu v tom, že jeho chyby jsou zkrátka hodně vidět. Slavii to stojí body a on teď bude mít celkem těžkou práci se dostat zpátky do sestavy. Já ale věřím, že ho trenér Jindřich Trpišovský ještě podrží. Zvlášť když ve Slavii se brání trochu jinak než v Plzni. Myslím, že v Edenu je na něj v tomhle směru trochu větší tlak. A to i co se týče rozehrávky. V Plzni ale odváděl velmi dobrou práci a já věřím, že toho bude schopen i ve Slavii,“ podotkl Rajnoch.

A jak vidí situaci na čele tabulky, kde se Viktoria odpoutala od sešívaných na rozdíl tří bodů? Navíc má domácí zápas s Brnem stále k dobru… „Jestli je teď Plzeň největším favoritem na titul, s tím bych ještě asi počkal. Liga bude hodně dlouhá a stát se může pořád cokoliv. Navíc Zbrojovka je zatím silná a nikde není psáno, že venku nedokáže Plzeň zaskočit. Tím však Viktorku nechci vůbec podceňovat. Už všem jasně ukázala, že má na to si náskok udržet až do konce,“ uvedl někdejší reprezentant.

Pro Viktorii je však citelnou ztrátou, že v neděli přišla o klíčového hráče Jana Sýkoru, který si kvůli zranění zahraje nejdřív až na jaře. „Honza bude chybět hodně, to je jasné. Zvlášť ve formě, kterou měl. Byl tahounem týmu, navíc dokázal zaskočit hned na několika postech. Já mu hlavně přeji co nejdřívější uzdravení. Co mám zprávy, snad už brzy by se měl vrátit Honza Kopic, takže aspoň nějaká náplast pro Plzeň tu je. Znovu ale říkám, že Sýkora bude chybět určitě,“ uzavřel Rajnoch.