Pomoc perlorodkám v řece Blanici – Správa NP Šumava vysazuje vzácného mlže

Řeka Blanice, která pramení na území Chráněné krajinné oblasti Šumava ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice a první desítky kilometrů jejího toku protíná chráněné území, bývala velmi bohatou na chráněnou perlorodku říční. To se ale v průběhu 25 let změnilo a nyní Správa Národního parku Šumava společně s odborníky, bojují za záchranu této populace.

Na začátku devadesátých let minulého století se počet perlorodek na horním toku Blanice odhadoval na cca 114 000 tisíc. V roce 2016 jich však v řece zůstalo jen okolo 7 500 kusů.

„Nebývale vysoká úmrtnost perlorodek se projevila už na začátku devadesátých let. Konkrétně v roce 1990, kdy byla velmi tuhá zima, část kolonií perlorodek vymrzla. Druhá enormní úmrtnost byla zaznamenána hned o dva roky později po silném znečistění toku a k poslední největší ztrátě perlorodek došlo při více než tisícileté povodni v roce 2002, kdy průtok na Blanici dosáhl 202 m3/s – průměrný průtok je přitom necelých 0,8 m3/s,“ vysvětluje důvody obrovského úbytku perlorodek náměstkyně ředitele Správy NP Šumava Silvie Havlátková.

Celková početnost populace perlorodky říční v řece Blanici nad Husineckou přehradou tehdy poklesla o 59 procent oproti stavu před povodní. V roce 2016 se potvrdila ta nejhorší očekávání. Počet dospělých perlorodek v řece Blanici klesl pod hranici desetitisíc kusů na 7500 a to je počet, při kterém se začíná se záchranným odchovem.

„Už v roce 2016 jsme začali s polopřirozeným odchovem v odchovné stanici ve Spálenci. Věděli jsme, že vysazovat můžeme až starší odchované jedince, kteří pak mají vyšší pravděpodobnost dožít se dospělosti. A k vypuštění prvních stovek malých perlorodek došlo právě letos v srpnu a září,“ říká bioložka Eva Zelenková.

Letos byla Blanice obohacena o 400 šestiletých perlorodek. V nadcházejících letech plánujeme vysazovat další, kdy každoročně bude vypuštěna do řeky zhruba tisícovka kusů a to do doby, než počet perlorodek bezpečně stoupne nad 10 000 kusů.

„Podle našich zkušeností z monitoringu a odchovů je v současnosti Blanice schopná bez problémů uživit juvenily starší tří let. Tedy po překonání kritických dvou až tří let perlorodky již prospívají. Zároveň realizujeme v povodí Blanice managementy (kosení, stružkování a kompostování) na podporu tvorby potravy pro perlorodky,“ říká Silvie Havlátková.

Ke zlepšení stavu perlorodčí populace by měl přispět nový odchovný a reprodukční prvek u Zbytinského potoka. Zde se obnovuje starý náhon v rámci projektu z Operačního programu životního prostředí, kdy mísení úživné vody Zbytinského potoka a vody Blanice zlepší potravní nabídku pro nejmladší perlorodky, které zde budou polopřirozeně odchovávány. Tento projekt bude hotový v roce 2023 a to ještě před tím, než opět na podzim téhož roku bude do Blanice vypuštěno dalších 1000 kusů perlorodky říční.

Ve Vimperku 19.9 2022       

Jan Dvořák
tiskový mluvčí
Správa NP Šumava
1.máje 260
385 01 VIMPERK
mobil: +420 731 530 509
e-mail: jan.dvorak@npsumava.cz
www.npsumava.cz
Skip to content