Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

„Nezvládáš!“ Melania Trumpová si podle knihy myslela, že manžel covidovou krizi „podělal“

Autor: Darina Jíchová - 
19. září 2022
19:11

Exprezidentský pár Spojených států, Melania a Donald Trumpovi, je i skoro dva roky po odchodu z Bílého domu v centru dění. Trump hlavně kvůli vyšetřování vpádu jeho stoupenců do budovy Kapitolu, ke kterému došlo 6. ledna 2021, a kvůli nadcházejícím midterm volbám. Trumpová novináře zajímá snad právě proto, jak moc si hlídá své soukromí. Jsou i nadále rovněž předmětem řady biografií, o Trumpových byla během posledních šesti let napsána spousta knih, ta nejnovější vyjde příští týden. Věnuje se například tomu, jak Trump řešil pandemii covidu-19 v USA a jak se k jeho strategii stavěla tehdejší první dáma, uvedla stanice CNN.

Počin pochází z pera vrchního korespondenta Bílého domu pro The New York Times Petera Bakera a analytičky z CNN Susan Glasserové. Na pulty knihkupectví se kniha dostane příští úterý. Podle jejich díla Trumpová svého manžela za řešení covidu kritizovala. Podle ní to „zbabral a nezvládl“. Autoři nové biografie se však nezaměřili pouze na pandemii, ale také na jeho spory s Íránem, na Rusko a překvapivě na Grónsko.

Trumpův miliardářský kamarád prý exprezidenta naváděl, aby si ostrovní stát koupil. Co se Íránu týče, Glasserová a Baker se zaměřili na strach předních amerických generálů, kteří se děsili toho, že ke konci své prezidentury Trump nařídí útok na Írán. Ruská problematika se zabývá spekulacemi o tom, jaké informace měl Kreml na Trumpa a zda ho tím mohl nějak ovlivňovat, autoři se odkazovali na šéfy rozvědky.

Melania měla strach z pandemie

Další tématem jsou Trumpovi zaměstnanci, přesněji řečeno státní pracovníci vykonávající funkci za jeho vlády, většina z nich prý chtěla rezignovat. V jednu chvíli dokonce hrozilo, že dá najednou výpověď pět ministrů.

Kniha popisuje, jak vystrašená byla Trumpová z pandemie. „Byla utvrzená v tom, že to Trump podělal,“ zaznívá na stránkách díla. Někdejší první dáma prý dokonce volala exguvernérovi New Jersey Chrisi Christiemu v naději, že jejího manžela přesvědčí, aby pandemii bral vážně. „Tohle je vážné. Bude to jen horší a ty to musíš brát vážněji než dosud,“ tohle měla Trumpová exprezidentovi říct na počátku pandemie. „Ale prosím tě, moc se bojíš, zapomeň na to,“ byla podle autorů Trumpova reakce.

Baker a Glasserová do svého díla zahrnuli své rozhovory s prezidentem, dva z nich z jeho sídla na Floridě Mar-a-Lago. Jejich vhled do situace ukázal, že mnohé strachy o Trumpově prezidentuře nebyly úplné konspirace, že USA bylo ty čtyři roky v podstatě jen pár kroků od katastrofy. Zároveň se kniha zaobírá i možností, že se Trump do Bílého domu vrátí. Jeden z exprezidentových známých pro CNN řekl, že Trump by mohl kandidaturu oznámit po midterm volbách, Mike Pence ale nebude jeho viceprezidentem.

Trump a mezinárodní chaos

Velké obavy měli lidé v Bílém domě také z toho, že když Trump prohraje volby, mohl by v posledních dnech své vlády dát rozkaz k napadení Íránu, terčem by s největší pravděpodobností byl íránský jaderný program. K tomu však naštěstí nedošlo. V rané fázi jeho prezidentury měli zase armádní velitelé strach, že by Trump mohl rozpoutat jadernou válku s KLDR. Se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem však nakonec exprezident našel „společnou řeč“, nikoliv ale s Íránem.

V roce 2020 se o vánočních prázdninách v Mar-a-Lago Trump nechal slyšet, že se musí vrátit do Washingtonu, protože se bojí, že by na něj v odvetě za likvidaci předního generála mohl Írán spáchat atentát. Zkušené americké diplomaty zase děsilo jeho vystupování na zahraniční rovině, ať už to byla jeho touha po tom, aby USA vystoupilo z NATO, nebo jeho summit s Vladimirem Putinem v roce 2018.

„Trump byl čistý chaos,“ popisují autoři, kteří zmiňují další příběh z Trumpových vztahů se zahraničními lídry, konkrétně telefonát s jordánským králem Abdalláhem II., jemuž měl americký exprezident oznámit, že mu „daruje Západní břeh Jordánu“. Monarcha se měl následovně svěřit kamarádovi, že si myslel, že má v ten moment infarkt. „Nemohl jsem dýchat, musel jsem se předklonit,“ komentoval situaci král.

Jak to bylo s Nobelovkou?

Baker a Glasserová rovněž popsali vztah mezi Trumpem a japonským expremiérem Šinzem Abem, který byl zavražděn letos v červenci. Abe Trumpa nominoval na Nobelovu cenu míru, autoři však odhalili, že si americký exprezident o nominaci řekl.

Video  Donald Trump opouští Bílý dům.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi