Velkomeziříčský souboj o křeslo starosty nemá jasného favorita

Hlavní souboj o křeslo starosty Velkého Meziříčí svádí současný starosta Alexandros Kaminaras (Společně VM) s lídrem ODS Petrem Judou. V polovině uplynulého období sesadil Kaminaras z pozice starosty Josefa Komínka (ČSSD) a začal vládnout s podporou ODS.

0ODS pomohla Kaminarasovi do křesla starosty, ale každá podpora má své meze. V ODS se změnilo místní vedení, nové vedení už není ochotné vyjádřit Kaminarasovi neomezenou podporu tak, jak to dělal Jiří Michlíček.

Náhlé úmrtí Jiřího Michlíčka změnilo atmosféru v ODS a po sesazení Petra Veličky z pozici místního předsedy ODS nastala doba nového vedení Tomáše Hrabálka a místopředsedkyně Zdeny Peterková. Předseda Hrabálek je ochotný jednat o složení nové koalice se všemi místními subjekty, místopředsedkyně Peterková má dokonalou znalost poměrů na radnici jako vedoucí jednoho z odborů.

Jestliže ODS je ochotná jednat se všemi místními subjekty o nové koalici po volbách, starosta Kaminaras dává najevo neochotu k jednání především se sociálními demokraty.

¨Dosluhující místostarosta Smažil (ANO) odchází z radnice rovnou do důchodu, hnutí ANO nepostavilo ve volbách vlastní kandidáty. Úspěšný Smažilův odchod do důchodu je sice pro Smažila úspěchem, pro samotné hnutí ANO je pak velkým neúspěchem. Velké Meziříčí je jediným velkým městem na Vysočině, kde hnutí ANO nepostaví vlastní kandidátku.

Kaminaras rozhodně netouží být poražen občanskými demokraty, rozhodně bude chtít sedět v křesle starosty i po volbách. Bez podpory ODS to nepůjde. Naopak ODS může do křesla starosty vynést podpora dosud opozičních sociálních demokratů, jejichž lídra Josefa Komínka sesadil Kaminaras z pozice starosty.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů