Duben

Exkluzivní rozhovor: Roland Møller … Část PRVNÍ

Vydáno dne 19.09.2022
Zahrál si s The Rockem či Charlize Theron. S Rolandem Møllerem, který v Janu Žižkovi hraje darebného Toraka, se znám z dřívějška, takže v textu volím tykání a hovorovou řeč. 

 










 

FDb: Tak jak se ti líbil film o Janu Žižkovi?
Roland Møller: Potřebuju se na něj podívat ještě jednou. Takhle to mám se všema filmama, ve kterejch hraju. Ale bavilo mě to a na ten film jsem pyšnej.

FDb: Protože pocházíš z Dánska, tak jsi možná znal příběh Jana Žižky už předtím, než jsi dostal nabídku si zahrát ve filmu
Učili jsme se o něm ve škole, ale rozhodně jsem o něm nevěděl tolik, jako o něm vím teď. Učili jsme se o tom daném období i o vojevůdci Janu Žižkovi, ale nevěděl jsem, že přišel o obě oči. Jan Žižka na mě zanechal hlubokej dojem a myslím, že ten příběh je hodně důležitej. A taky doufám, že se bude líbit i mladým. Protože jestli se chceme jako lidstvo dál vyvíjet, tak se musíme poučit z historie. S historií se hodně manipulovalo. A jsem si jistý, že Češi musí být na Jana Žižku hodně hrdí. Je součást české identity. Myslím, že tohle je film, na který může dědeček vzít svýho syna nebo i svýho vnuka. Na ten film se podívají, a pak o něm můžou mluvit a poučit se.

FDb: Chceš říct, že se v dánskejch školách učíte o českým vojevůdci Janu Žižkovi?
Jo, náš systém vzdělávání je na hodně vysoký úrovni, takže se toho hodně naučíme. Když posloucháš v době, kdy ti tvůj učitel něco vykládá, tak se můžeš naučit hodně věcí. (smích)

FDb: Když jsi poprvý čet scénář Jana Žižky, bylo tam něco, co se ti třeba ze začátku na tvojí postavě nelíbilo?
To ani ne. Moje postava je dost jednoznačná. Bylo tam pár drobností, kdy jsem řikal, že tohle by asi neudělal. Bylo tam i pár scén, kde jsem improvizoval. Třeba s těma loveckýma psama. A Petr říká: „Zkus něco vymyslet, co by udělal Roland, kdyby tam tenkrát byl.“ Tak mě napadlo, že by mohli sežrat nějaký děcko. (smích) Byla to docela zábava. Improvizace mě baví. Ale nejsem si jistej, jestli to tahle dotáhla až do finálního sestřihu.

FDb: Trochu jsem čekal, že u předchozí otázky třeba řekneš, že znova hraješ záporáka. Několik dnů zpátky jsem zrovna viděl film Rytíři spravedlnosti (recenze). A řikal jsem si: „Roland Møller i tady zase hraje záporáka. To bude dobrý, až bude jednou hrát klaďase.“
(smích) Ale teď půjde do kin film, kde hraju kladnou postavu. Konečně! Trvalo to přes deset roků. Je to dánskej film, kde hraju detektiva, kterej musí vypátrat sériovýho vraha. Na to se fakt těšim.

FDb: Když se podíváš na dánskou historii, máte tam nějakýho hrdinu, kterej by se dal k Janu Žižkovi připodobnit?
Jó, tak to je dobrá otázka! K naší historii patří vikingové. Třeba Harald Bluetooth. Bluetooth design byl pojmenován po něm. A ten Bluetooth symbol jsou vlastně čísla vikinských run. Byl to vlastně poslední viking, který udělal z Dánů křesťany. To nebylo úplně dobrý, ale musel to udělat, aby přežil. Nemáme nikoho, kdo by byl tak cool jako Jan Žižka, kterej nikdy neprohrál jedinou bitvu. Ale v dánský historii máme několik úžasných postav. Gorma starého, kterej byl prvním králem, nebo Svena Vidlí vouse, kterej měl rozdělené vousy. O nich se ve škole taky učíme.

FDb: Mimochodem viděls film Seveřan?
Jo, byl docela OK, ale měli mi zavolat, abych si v něm zahrál. (úsměv)

FDb: Dělal sis v Janu Žižkovi sám všechny kaskadérský kousky?
Dělal. Teda ty, co mě nechali. Měl jsem výbornýho dabléra Zdeňka, kterej vypadá dost jako já. Ty náročný kaskadérský kousky jsme dělali oba, ale v jeho podání vypadaly líp. Takže si myslim, že použili spíše jeho záběry, ale snažil jsem se dělat všechny kaskadérský kousky sám. To mě na týhle práci baví, dělat ty nebezpečný věci.

 










 

FDb: Vyhovoval ti způsob, jakým Petr Jákl pracuje?
Každej režisér pracuje jinak. Vždycky je to otázka nějaký chemie. Spolupráce s některýma režisérama může bejt náročnější, když přesně nerozumíš tomu, co po tobě chce. Ale práce s Petrem mě bavila, protože dává hercům hodně svobody. Věří hercům, který si vybral a to se mně líbí, protože díky tomu hraju líp a dovolim si mít víc svejch nápadů.

FDb: Do českých kin se často dostávaj dánský filmy. Ale viděls už někdy nějakej českej film? Myslim samozřejmě takovej, na kterým jsi nepracoval …
Obávám se, že jsem viděl jenom části českejch filmů a teď si už nevzpomenu na jejich názvy. Ale jestli máš seznam zajímavých českých filmů, tak mně ho určitě pošli.

FDb: OK, pošlu. Ptal jsem se i proto, že Jan Žižka není první českej film, ve kterým sis zahrál. Tři roky zpátky ses objevil ve filmu Skleněný pokoj, ale troufám si tvrdit, že jako divák takový filmy nevyhledáváš …
Jo, to je pravda. (smích)

 










 

FDb: Díky svojí roli ve filmu Land of Mine sis zahrál v hollywoodským Mrakodrapu, kde ses potkal s The Rockem
The Rock je úplně skvělej!

FDb: Věřim. Pamatuješ si svojí reakci, když ses dozvěděl, že si s nim zahraješ?
Jo. Ale byl jsem rád už jenom za to, že mě do toho filmu obsadili, protože to je fakt velká věc. Byl jsem šťastnej, trochu jsem si doma zaskákal radostí, ale pak jsem si uvědomil, že se budu muset dát do práce. (úsměv)

FDb: Co mně můžeš říct o Neve Campbell?
Že je skvělá. Taky jsme se skamarádili a dodneska si sem tam popovídáme.

FDb: Dá se natáčení takhle velkorozpočtovýho bijáku srovnat s natáčením Jana Žižky, kterej je nejdražší českej film všech dob?
V Hollywoodu nemáš tolik volnosti, jako v evropskejch filmech. Je to velkej rozpočet a všechno je přesně připravený. Nemáš tam moc prostor na improvizaci. Ale na natáčení Mrakodrapu se ke mně chovali hezky.

FDb: Jak se ti hraje před greenscreenem?
To je vždycky těžký a vždycky musíš hodně využívat svoji představivost. Hraní před greenscreenem není zrovna moje nejoblíbenější činnost. Když je tam třeba scéna, kde na nás útočí drak, tak je tam jen trikař s tyčí, na kterou je nabodnutej malej žlutej tenisák. Takže se na něj díváme a předstíráme, že je to obrovskej drak … Tomu je někdy těžký se nesmát. (smích) Ale důležitý je, že i díky tomu greenscreenu pak vznikne pěknej film.

FDb: V roce 2016 ses právě díky filmu Land of mine zúčastnil v Los Angeles udílení Oscarů. To musel bejt hodně výjimečnej zážitek …
Bylo to hodně cool. Navíc jsem se setkal se svejma hrdinama. Kousek ode mě seděl Jackie Chan. Chtěl jsem si s nim jít pokecat. Ale tam nemůžeš jen tak vstát a odejít z místa. Musí k tobě přijít někdo z organizátorů, aby kamera neviděla, že odcházíš. A když jsem viděl, že odchází, tak se mně ho pak podařilo odchytit a vyfotit se s nim. To bylo hodně cool. (úsměv)

FDb: Je pravda, že tě tehdy kvůli tvojí temnější minulosti na letišti vůbec nechtěli na ty Oscary pustit?
Je. Tři tejdny jsme se snažili mě tam dostat. Nakonec mě tam pustili den před tím ceremoniálem. Ostatní lidi, co na tom filmu dělali, tam byli tři tejdny. A já jenom den. Čtyři hodiny mě vyslýchali a ptali se na nejrůznější věci.


DRUHÁ ČÁST ROZHOVORU S ROLANDEM MØLLEREM JE K DISPOZICI TADY

ROZHOVOR SE SOPHIE LOWE JE K DISPOZICI TADY


FOTO: Bioscop, CinemArt 
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Lidé pod schody

Na Blu-ray nedávno vyšla i tahle poněkud bizarní podívaná, pod kterou se podepsal jeden legendární hororový... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz