Její pastorkyňa na největším českém festivalu

Taková prestiž se jen tak nevidí. Slovácké divadlo letos dostalo pozvánky na pět divadelních festivalů po celé republice a vše vyvrcholilo grandiózním finále minulý pátek, kdy divadelníci vyrazili na největší a nejprestižnější ze všech – Festival Divadlo v Plzni. Publiku představili inscenaci Její pastorkyňa režiséra Michala Zetela.

Petra Staňková a Jitka Hlaváčová jako Jenůfa a Kostelnička

Na festival se sjíždí umělci z celého světa, letos nechyběly soubory ze Španělska, Francie nebo Litvy. Česko zastupovalo několik nejoceňovanějších českých scén a mezi nimi nechybělo Slovácké divadlo.

Nominaci na Thálii obrečela, letos bude držet palce kolegovi

„Samozřejmě jsme byli nervózní, Plzeň je nejprestižnější festival v Česku! Takové pozvání nepřichází každý den a každému divadlu,“ říká Jitka Hlaváčová, která v klasickém vesnickém dramatu ztvárnila Kostelničku. A to tak výtečně, že byla za svůj výkon nominovaná na nejvyšší české herecké ocenění – Cenu Thálie.

„Nejužší nominaci jsem tehdy hodně obrečela,“ vzpomíná ještě dnes dojatě. „Každého potěší, když se tolik renomovaných odborníků shodne na tom, že jeho práce stojí za to. A to bez ohledu na to, jestli tu Thálii nakonec dostane, nebo ne,“ zdůrazňuje Jitka Hlaváčová s tím, že letos bude při předávání Cen Thálie držet palce svému kolegovi Tomáši Šulajovi. Ten má šanci ocenění získat za ztvárnění Jidáše v rockové opeře Jesus Christ Supersar.