Rentgen v Lovosicích by mohl začít fungovat od příštího roku
Ilustrační foto
Litoměřice

Lovosice - Zástupci vedení Lovosic absolvovali v minulých dnech plánované jednání s lékaři z Krajské zdravotní, a.s., konkrétně s chirurgy MUDr. Dvořákem a MUDr. Jiřím Hernychem a také s pneumoložkou MUDr. Cermanovou.

Tématem jednání bylo otevření městského rentgenologického pracoviště. Vznik tohoto pracoviště všichni podpořili a vítají ho. Prostory ve staré radnici nabídnuté městem považují za vhodné a vyhovující pro tento účel.

Krajská zdravotní a.s., pod jejíž správu spadá i litoměřická nemocnice, personálně a provozně pracoviště zařídí. ,,Zaštítění provozu RTG v Lovosicích Krajskou zdravotní a.s. je pro nás klíčové, protože zajistí školený personál a provoz. Vybavení samotného pracoviště pak půjde z rozpočtu města. Město samotné by nebylo schopné takovou akci zcela postihnout“, dodal starosta města Milan Dian.

Majitelem RTG bude město, a to také musí vyčlenit finance na iniciační investici. Prostor, který byl vybrán, je ve středu města, takže je zajištěna jeho dobrá dostupnost. Prostory nyní musí projít takovými stavebními úpravami, aby odpovídaly technickým požadavkům a normám na provoz a zejména pak, aby splňovaly všechny závazné normy a předpisy v oblasti radiologie a oblasti hygieny. Za těmito úpravami stojí jako odborný garant radiologický fyzik působící v Krajské zdravotní, a.s., Ing. Honzátko, Ph.D.

Dalším bodem diskuze byl systém čtení RTG snímků. Lékaři debatovali o výhodách přístupu do databáze tak, aby mohli okamžité nahlédnout do RTG pacienta, a to bez dalších licencí, jež jsou jinak potřeba. Odpadlo by tím vypalování snímků na CD, což hradí pacient a také by se tím celé vyšetření urychlilo. Obsluhu rentgenu bude zajišťovat radiologický laborant, včetně zástupu, kterou rovněž zajistí Krajská zdravotní, a.s. Všichni přítomní se shodli na faktu, že prioritou je komfort pacienta, ale v neposlední řadě také personálu. Na základě zpracované studie město zadalo projekt a v nejbližší době bude připravena smlouva o provozu, kde budou všechny výše uvedené systémové náležitosti uvedeny. Paralelně s tím je zpracovávaná technická specifikace vybavení pracoviště, tedy navržení samotného zařízení, a to podle potřeb odborných lékařů, z řad chirurgů, ORL, tak i plicní ambulance.

,,Přínos vyšetření pracoviště rentgenu je v tom, že je provedeno týž den, nemusí se na něj objednávat a je to levné vyšetření. Ovšem nikoli provoz sám, ten je naopak dosti nákladný, a proto je důležitá vytíženost pracoviště. Dnešní RTG přístroje jsou bezpečné, mají minimální radiační zátěž, jsou výtěžné při diagnostice úrazů, nebo z hlediska degenerativních onemocnění jako je artróza”, doplnil MUDr. Jiří Hernych.

Společným tématem byly také úhrady ze strany zdravotních pojišťoven, konkrétně hodnota bodu, kterou pojišťovny vyplácejí za rentgenový snímek. Tato cena je velmi podhodnocena, a proto udržet takový provoz bývá problematické. ,,My, jako Krajská zdravotní jsme zřizovatelem radiologického pracoviště i v nemocnici v Litoměřicích. Je tedy pochopitelné, že máme možnosti zajistit fungování RTG též v Lovosicích. Disponujeme nezbytným odborným personálem a rádi tak budeme v tomto projektu nápomocni“, sdělil předseda představenstva MUDr. Ondřej Štěrba.

„Pokud se podaří postupovat dle vytyčeného plánu, a to včetně alokace finančních prostředků, mohlo by začít nové pracoviště rentgenu v Lovosicích sloužit pacientům již od března příštího roku,“ konstatoval na závěr starosta města Milan Dian.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru