Zahraniční dluh Česka ke konci června meziročně stoupl na 4,567 bilionu

Zahraniční dluh Česka ke konci letošního června dosáhl 4,567 bilionu korun. Ve druhém čtvrtletí klesl o 64 miliard korun, v meziročním srovnání je ale o 338 miliard korun vyšší. Dluh Česka vůči cizině odpovídá 74,3 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Zhruba 77 procent zahraničního dluhu připadalo podle ČNB ke konci června na soukromý sektor a zbývající část tvořily závazky veřejného sektoru, do nichž se zahrnují závazky vlády, soukromých společností garantované vládou a dluhy firem s majoritní účastí státu.

Ve struktuře zahraničního dluhu podle jednotlivých sektorů kleslo ve druhém čtvrtletí zadlužení vládního i bankovního sektoru. "V poklesu zadluženosti bankovního sektoru (vč. ČNB) se promítlo snížení držby bankovních dluhopisů zahraničními investory, které převýšilo nárůst stavu přijatých vkladů a půjček ze zahraničí," uvedla banka. Podíl bankovního sektoru na celkové zadluženosti činil 46,9 procenta a podíl vládního sektoru 11,5 procenta. Zahraniční dluh ostatních sektorů se téměř nezměnil.

Ve struktuře zahraničního dluhu podle instrumentů byly nejvíce rozšířené formy dluhového financování vklady a půjčky od přidružených podniků. Podle ČNB představovaly 52,5 procenta zahraničního dluhu.

Související:

Nejnovější