Jeff Louderback

20. 9. 2022

Do průběžných voleb USA (tzv. midterms) zůstávají necelé dva měsíce, které rozhodnou o tom, zda si demokraté v obou komorách Kongresu udrží většinu, nebo zda se republikánům povede získat kontrolu nad jednou či oběma komorami. Pokud jde o Kongres, ve hře jsou všechna křesla Sněmovny reprezentantů a třetina senátních křesel.

Volební štáby a političtí stratégové se shodují na tom, že za tu dobu se toho může hodně změnit.

Na začátku léta se zdálo, že republikáni mají značnou výhodu díky rekordně vysoké inflaci, cenám benzínu a nízkému hodnocení obliby prezidenta Bidena. Naopak červencové rozhodnutí Nejvyššího soudu USA o zrušení rozsudku Roe v. Wade, zdá se, dodalo sílu demokratům.

A zátah FBI počátkem srpna v rezidenci bývalého prezidenta Donalda Trumpa, Mar-a-Lago na Floridě, zažehl jiskru mezi republikány.

Mnozí politologové se domnívají, že významnou roli v průběžných volbách sehraje ekonomika. Demokraté „hrají s kartami“ momentálně klesajících cen benzinu, výdajových balíků a plánu na odpuštění studentských půjček.

Mnohé z prognóz predikují, že republikáni znovu získají většinu ve Sněmovně reprezentantů. Pokud jde ale o Senát, situace je složitější, a dokonce ani lídr senátních republikánů McConnell neoplývá přílišným optimismem. Volit se bude 35 křesel, z nichž 14 mají momentálně demokraté a 21 republikáni. Současné rozložení křesel v Senátu je 50-50 s právem rozhodujícího hlasu viceprezidentky USA Kamaly Harrisové v případě nerozhodného hlasovaní.

Zatímco některá křesla mají relativně jasné predikce, u pěti se očekává obzvláště těsný boj.

Prvním je Pensylvánie, ve které se utká mezi demokraty jasně dominující John Fetterman s Mehmetem Ozem, který vyhrál v republikánských primárkách jen těsným rozdílem necelých 1 000 hlasů.

V Nevadě Trumpem podporovaný Adam Laxalt vede v předvolebních průzkumech jednoprocentním rozdílem před demokratkou Catherine Cortez Mastoovou.

V srpnovém průzkumu Marquette Law School ve Wisconsinu zaostával současný republikánský senátor Ron Johnson za demokratickým viceguvernérem Mandelem Barnesem o 7 %. Minulý týden Marquette zveřejnil nový průzkum, podle kterého Johnson vede nad Barnesem v poměru 49 % ku 48 %.

Georgia patří k jednomu ze států, kde jsou výsledky mezi dvěma stranami těsné. Utká se v nich demokrat Raphael Warnock s republikánským protikandidátem Herschelem Walkerem.

Páté horké křeslo bude v Arizoně. Podle průzkumu veřejného mínění, který 18. září zveřejnila společnost The Trafalgar Group, zaostává Trumpem podporovaný vyzyvatel Blake Masters za současným demokratickým senátorem Markem Kellym o jeden procentní bod.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).