Chceme jen nový typ vakcíny, volají lidé do moravskoslezských nemocnic

  12:24
Zájem o očkování proti covidu-19 se v Moravskoslezském kraji zvyšuje. „Potvrzuje se, že lidé si počkali na novou vakcínu. Poslední týdny jich chodilo zhruba šedesát denně, koncem minulého týdne přišlo téměř dvakrát tolik zájemců,“ uvedla mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová.

Lidé mají zájem zejména o novou vakcínu proti variantě viru omikron. | foto: Tomáš LánskýMAFRA

O nový typ byl zájem i v ostravské městské nemocnici. „Lidé volali a ujišťovali se, zda máme novou variantu, jinak posilující dávku nechtěli,“ řekla mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.

Dvojnásobný počet lidí se nechal očkovat také v třinecké nemocnici, kde se zatím očkuje jen ve čtvrtek. Pokud by zájem vzrostl, je nemocnice připravena kapacitu rozšířit.

Všechny nemocnice v kraji minulý týden novou vakcínu neměly. Konkrétně ve Frýdku-Místku ji budou mít až v říjnu a ve Slezské nemocnici Opava ji mohli klientům nabídnout až včera.

„Určitě lidem doporučuji vakcínu novou, modifikovanou pro nyní u nás dominující variantu viru omikron. Je určena pro posilovací, tedy třetí a čtvrtou dávku. Není určena pro zahájení očkování, tedy pro první a druhou dávku. Důvodem je skutečnost, že testování probíhalo převážně u lidí již očkovaných,“ uvedl primář infekčního oddělení opavské nemocnice Petr Kümpel, který doporučuje pokračovat v očkování.

Dodal, že počet nakažených covidem stoupá v Česku i jiných evropských zemích. „Na podzim se očekává další významnější vzestup,“ řekl. „Není na co čekat. Určitě by se měly už nyní, kdy jsou nové vakcíny dostupné, očkovat ohrožené skupiny obyvatel, tedy zejména senioři. V tuto chvíli vakcínou firmy Pfizer s vysokou ochranou proti původnímu viru i variantě omikron BA.1. Brzy přibude obdobně orientovaná vakcína firmy Moderna a další od společnosti Pfizer,“ přiblížil.

Autor: