metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 24 °C

Středa 1. května 2024. Svátek práce

Odborníci z předních světových univerzit se setkají v Praze, aby společně diskutovali o smyslu svobody

  13:11
Praha 20. září 2022 (PROTEXT) - Kde leží hranice svobody projevu? Ohrožuje naše svobody umělá inteligence? A měli bychom některé svobody omezovat například kvůli bezpečnostní situaci? Nejen na tyto otázky budou hledat odpovědi odborníci z prestižních univerzit z celého světa na čtvrtém ročníku mezinárodního symposia Demokracie v 21. století: Smysl svobody. To se uskuteční v sobotu 24. září ve Velkopřevorském paláci v Praze.

Na symposiu vystoupí například známý spisovatel a sociolog Frank Furedi, emeritní profesor z University of Kent, dále politolog a odborník na umělou inteligenci z Østfold University College Henrik Skaug Sætra. Účastníci symposia se mohou také těšit na profesora psychologie z University of Toronto a autora série Awakening from the Meaning Crisis Johna Vervaekeho či dánského právníka a odborníka na svobodu projevu Jacoba Mchangamu. Ten na symposiu rovněž pokřtí český překlad své knihy Svoboda projevu: Od Sokrata po sociální sítě. Ta čtenářsky přívětivou formou mapuje dějiny svobody slova včetně událostí v komunistickém Československu.

Mezinárodní symposium Demokracie v 21. století letos již počtvrté pořádá Institut H21. Již tradičně je místem, kde mohou politici, akademici i široká veřejnost svobodně a kultivovaně diskutovat o zásadních problémech naší demokracie. Letošní ročník, který nese podtitul Smysl svobody se, jak už název napovídá, zaměří na nejrůznější aspekty svobody. Stále aktuálnějším se v poslední době stává téma svobody projevu a jejího omezování. Řečnici se zaměří také na roli svobody v éře digitálních technologií a umělé inteligence či jak se k hodnotě svobody vztahujeme jakožto jednotlivci.

Svou účast na multidisciplinárním setkání odborníků na filozofii demokracie, politologii, sociologii, kognitivní vědu a další oblasti svobody přislíbili:

David Greene (Electronic Frontier Foundation a University of San Francisco)

David Greene je ředitelem organizace pro občanské svobody Electronic Frontier Foundation a byl zakládajícím členem Aliance pro svobodu projevu na internetu. Vyučuje předměty týkající se prvního dodatku a mediálního práva. Časopis Caifornia Lawyer jej vyhlásil právníkem roku 2013 a je rovněž držitelem ceny Jamese Madisona za svobodu informací pro právní poradce za rok 2007. Vystoupí na téma: "Svoboda projevu v digitálních mantinelech".

Henrik Skaug Sætra (Østfold University College)

Henrik Skaug Sætra působí jako politolog na norské ?stfold University College. Zabývá se výzkumem vzájemného působení technologií, jednotlivců a společnosti. Svůj politologický základ aktivně využívá při analýze dopadů nových technologií, jako jsou big data, umělá inteligence a tzv. sociální roboti. Kromě politické teorie čerpá z filozofie a psychologie.

Vystoupí na téma: "Umělá inteligence, big data a trojnásobné ohrožení svobody".

Frank Furedi (University of Kent)

Spisovatel a společenský komentátor Dr. Frank Furedi je emeritním profesorem sociologie na Kentské univerzitě v Canterbury. Během své kariéry publikoval více než 25 knih a ve svých posledních pracích se zabývá převážně kulturními faktory, které zpochybňují morální status svobody a volnosti v západních společnostech.

Vystoupí na téma: "Proč je demokracie vždy ohrožena?".

Jacob Mchangama (Justitia)

Jacob Mchangama je dánský právník, obhájce lidských práv a zakladatel kodaňského think-tanku Justitia. Šest let působil jako hlavní právní poradce v Centre for Political Studies. Je držitelem několika ocenění za přínos ke svobodě projevu, například Jyllands-Posten Free Speech Award z roku 2015 nebo Blixen Award z roku 2017. Zastává přesvědčení, že za demokracii a svobodu je třeba bojovat v západních zemích stejně jako v kterékoli jiné části světa.

Vystoupí na téma: "Svoboda projevu na ústupu a jak tento trend zvrátit".

John Vervaeke (University of Toronto)

John Vervaeke vyučuje na katedře psychologie kurzy kognitivní vědy v nichž klade důraz na teorii kognice 4E (embodied, embedded, enacted a extended) a další modely vnímání a vědomí. Na symposiu představí, jak jeho teoretická východiska zapadají do problematiky vztahu člověka a svobody. Teorii kognitivní vědy ve výuce zasazuje i do kontextu buddhismu. Za svou kariéru získal celou řadu významných ocenění za pedagogickou činnost.

Vystoupí na téma: "Demokracie a kognitivní věda: Může se kolektivní inteligence stát kolektivní moudrostí?"

Karel Janeček (Institut H21)

Dr. Karel Janeček je zakladatelem Institutu H21 a autorem inovativního volebního systému D21. Doktorát ve finanční matematice získal na Univerzitě Carnegieho-Mellonových. Je zakladatelem společnosti RSJ, která jen největším tvůrcem trhu na derivátových burzách. Momentálně se věnuje podpoře demokracie a aktivitám proti korupci.

Vystoupí na téma: "Svět na křižovatce dějin: Jak najít společnou řeč v krizi civilizace?"

Více informací o symposiu na oficiálním webu události www.ih21.org/symposium, vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut.

###

Institute H21, z. ú., je výzkumná organizace se zaměřením na volby a fungování svobodných společností. Jejím zakladatelem je matematik Karel Janeček. Věnuje se především volebním systémům, primárně zkoumání implementace volební metody D21. Souběžně se zaměřuje na prosazování demokratických hodnot, a to především v oblasti svobody projevu. K tomuto tématu konzultuje v rámci expertních skupin, dělá osvětu u širší veřejnosti a vydává knihy (O svobodě myšlení a slova J. S. Milla, Nenávist autorky Nadine Strossenové). Institut H21 také uvedl projekt Bez svobody slova nebude a je členem odborné platformy svobodaslova.online.

Kontakt:

Mgr. Vojtěch Šrámek

e?mail: vojtech.sramek@ih21.org

Mgr. Michal Tománek

e-mail: michal.tomanek@ih21.org

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

Domeček hříbeček. Betonová lobby o byznys nepřijde, ale zdroje ubývají

vydáno 1. května 2024  11:00

Nic není nemožné. Vedle obnovitelných energií mají lidé i obnovitelné stavební materiály. Není to jen dřevo. Kámen, písek, cement, beton, štěrk. Převaha...  celý článek

Zdravim, zdravim, dobré dopo. Pražské ostrovy na čtyři dny ovládne hudba

vydáno 30. dubna 2024  10:00

Pokud jste na sociálních sítích, zřejmě vás neminul pozdrav „zdravim, zdravim, dobré dopo“. Hláška je dílem hudebníka Rohonyho, který v oboru rozhodně...  celý článek

Co krok, to dopravní značka či tabulka se zákazem. Česko se „výhrůžkami“ jenom hemží

vydáno 29. dubna 2024  11:59

Možná si ještě vybavíte pražskou „aféru“, kdy strážníci vykazovali ze svahů Petřína sáňkující děti. Aby pak udělalo město výjimku, když nechalo drobotinu...  celý článek

Umělá inteligence by se ráda stala psychoterapeutem. Opravdu dokáže pomoci?

vydáno 29. dubna 2024  5:53

Textů o AI jste už určitě četli mnoho. Umělá inteligence se snaží rozvíjet doslova v každém oboru. Jistě už jste slyšeli o AI v soudnictví, v IT...  celý článek