20. 9. 2022

Televizní tvůrci: Carlton Cuse

Televizní tvůrci: Carlton Cuse

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Dnes si představíme televizního tvůrce, který má prsty v jednom z nejzásadnějších seriálů, který vznikl po roce 2000. I díky tomu jeho jméno patří mezi ty nejznámější v seriálovém světa. To však neznamená, že tvorba Carltona Cuse neskrývá věci, které si zaslouží, abychom se na ně podívali podrobněji.

Arthur Carlton Cuse se narodil 22. března 1959 v mexickém hlavní městě Mexico City americkým rodičům. Jeho otec pracoval tou dobou pro rodinný podnik v Mexiku. Kořeny jeho rodiny jsou však k dohledání také v Lotyšsku a Německu. Po několika letech v Mexiku se rodiče přestěhovali do Bostonu a později kvůli práci jeho otce do Kalifornie.

Navštěvoval The Putney School ve Vermontu a podporovala vzdělání v oborech umění a hudby. I díky tomu si uvědomil, že by chtěl být spisovatelem. Poté navštěvoval univerzitu v Harvardu, původně plánoval pokračovat na medicínu, ale nakonec získal titul z americké historie a během toho začal přemýšlet o kariéře u filmu. Po dokončení studií se vydal do Hollywoodu a pracoval jako asistent pro hlavouna jednoho z televizních studií a později začal mít na starosti čtení scénářů. Podle vlastních slov se díky tomu naučil, jak je psát.

K filmu poprvé přičichl v roce 1984 a od té doby sbíral zkušenosti. Přispěl svou prací na několika různých projektech a v roce 1993 dostal příležitost zpracovat svůj první seriál.

The Adventures of Brisco County Jr. (Dobrodružství Brisca County Jr.)

Stanice FOX
Vysíláno 1993–1994
Hodnocení na SerialZone.cz

Díky spolupráci s Jeffreyem Boamem na filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava byl osloven stanicí FOX, jestli nechce připravit něco podobného i pro televizi. Carlton neváhal, řekl ano a vytvořil seriál Dobrodružství Brisca County Jr. Brisco vystudoval Harvard a nyní je lovec odměn, kterému kdysi padouch jménem John Bly zavraždil se svými kumpány otce. Nyní je najat místními boháči, které Bly okradl, aby jej i s jeho bandou dopadl. Na jeho cestách je mu pomocníkem další lovec, Lord Bowler, a nečekaná technika, která mu umožňuje bojovat se zločinci úplně novým způsobem.

V hlavních rolích se představila trojice Bruce Campbell, Julius Carry a Christian Clemenson. Seriál se dočkal sice jen jedné řady, která obsahovala 27 epizod, ale i tak se dostala na mapu seriálového světa. Kritici si totiž dílo oblíbili a Cuse připisoval hlavní zásluhy za úspěch Bruci Campbellovi v hlavní roli.

Nash Bridges (Detektiv Nash Bridges)

Stanice CBS
Vysíláno 1996–2001
Hodnocení na SerialZone.cz

Za první jeho hit se dá pak označit tento seriál. Cuse připravil pilot a oslovil Dona Johnsona, který měl smluvní závazek vytvořit nový seriál pro stanici CBS, s hlavní rolí. Tomu se role zamlouvala a stejný pocit měla i stanice ze seriálu, když objednala rovnou 14 epizod bez nutnosti vytvářet pilot.

Televizní společnost CBS navázala na úspěch akčního seriálu Miami Vice nejenom tím, že jako protagonistu policejního detektiva s neortodoxními vyšetřovacími postupy si vybrala oblíbeného Dona Johnsona jako Nashe Bridgese, ale i tím, že se příběhy Nashe Bridgese a jeho partnera, soukromého detektiva Joea Domingueze, odehrávají také v prostředí vyšší společnosti, jako i v podsvětí, oba jsou vtipní a ironičtí, všechno berou s nadhledem a příslušnou dávkou cynismu. Vědí, že zločin se jim nikdy nepodaří zničit, ale jejich přirozený cit pro spravedlnost a právo jim velí vždy proti zločincům bojovat ze všech sil.

Nash Bridges je policejní vyšetřovatel, který získal velkou reputaci a v pracovním životě je mimořádně úspěšný. Horší to však je s jeho osobními vztahy, má za sebou dvě manželství se Stacy a Lisou, 16-letou dceru Cassidy, která by potřebovala neustálý dozor, a otce Nicka, kterého postihla Alzheimerova choroba. Jako člen elitní speciální vyšetřovací jednotky za roky boje proti zločinu získal instinkty jak přežit i v tom nejnebezpečnějším prostředí. I když viděl už desítky těch nejhorších zločinů, neztratil smysl pro humor a lásku k magii svého města San Francisca. Vždy elegantní a přítažlivý, ale současně tvrdý a nelítostný, takový je Nash Bridges.

Nash Bridges se ve vysílání udržel 6 let, bylo odvysíláno celkem 122 epizod a dokonce byl nominován i na jednu z vedlejších cen Emmy. V hlavních rolích se představili Don Johnson, Jodi Lyn O'Keefe, Jeff Perry, Peggy Sandow, Cheech Marin, Jaime Gomez či James Gammon.

Martial Law (Martial Law – Stav ohrožení)

Stanice CBS
Vysíláno 1998–2000
Hodnocení na SerialZone.cz

Ještě v průběhu vysílání Nashe Bridgese se rozhodl Cuse odstartovat nový projekt. Opět pro CBS produkoval seriál s názvem Martial Law. Nápad zněl jednoduše. Respektovaný čínský policajt ze Šanghaje a mistr bojových umění Sammo Law působí na policejním oddělení v Los Angeles a pomáhá americkým kolegům bojovat proti zločinu…

V hlavních rolích se představili Sammo Hung Kam-Bo, Kelly Hu, Arsenio Hall, Gretchen Egolf a Tom Wright. Odvysílalo se 44 epizod rozdělených do 2 sérií. Carlton Cuse však seriál opustil ještě před jeho koncem. Byl totiž nucen si přiznat, že vypětí bylo kreativně a fyzicky náročné, když se snažil vést oba seriály zároveň. Rozhodování o tom, u kterého zůstane, mu údajně usnadnil Sammo Hung, se kterým se nedokázal shodnout na budoucím směřování seriálu a naplno se tak vrátil k Nashovi.

Lost (Ztraceni)

Stanice ABC
Vysíláno 2004–2010
Hodnocení na SerialZone.cz

A konečně se dostáváme k tomu nejzásadnějšímu seriálu. Cuse byl výkonný producentem a jedním ze showrunnerů seriálu Lost. Společně s ním pozici vykonával také Damon Lindelof. Lindelof napsal pilot společně s J.J.Abramsem, ten ale po natočení pilotu odešel pracovat na Mission Impossible 3. Lindelof měl minimální zkušenosti s vedením seriálu, a tak si přizval Cuse. Společně byli velmi produktivní a napsali víc než třetinu epizod.

Během letu č. 815 společnosti Oceanic ze Sydney do Los Angeles dojde k nehodě. Letadlo spadne na tropický ostrov kdesi uprostřed oceánu, tisíce kilometrů od běžných cestovních tras. Havárii přežije 48 cestujících, kteří brzy zjistí, že žádná záchrana nepřijde. Pokud chtějí přežít, musí zapojit všechny své síly a začít spolupracovat, protože na ostrově nejsou sami…

Rozehrává se příběh plný záhad a tajemství, který velmi brzy doplňují paranormální jevy. Ostrovu vládnou tajemní Druzí a nese stopy po vědecké organizaci Dharma, po které na ostrově zbyly bunkry a vědecké stanice. A všemu vládnou tajemná čísla 4 8 15 16 23 42. Každý díl je navíc věnovaný jedné z postav, kterou pomocí flashbacků postupně hlouběji poznáváme, abychom zjistili, že všichni přeživší jsou navzájem propojení více či méně společnou historií.

Seriál se ve vysílání zdržel 6 sérií a celkem 118 epizod. O tom, jakým hitem Lost byl, svědčí i množství cen a nominací, které posbíral. Celkem 6 nominací (jedno vítězství) na Zlaté glóby, ale také 52 nominací na ceny Emmy. V hlavních rolích se objevili Jorge Garcia, Josh Holloway, Kim Yoon Jin, Evangeline Lilly, Terry O'Quinn, Naveen Andrews, Matthew Fox, Daniel Dae Kim, Emilie de Ravin, Michael Emerson, Henry Ian Cusick nebo Dominic Monaghan.

Bates Motel (Batesův motel)

Stanice A&E
Vysíláno 2013–2017
Hodnocení na SerialZone.cz

Po ukončení veleúspěšného Lost si dopřál pauzu od seriálového světa, ale vrátil se v roce 2013 jako showrunner, spolutvůrce, scenárista a výkonný producent pro ambiciózní projekt stanice A&E s názvem Bates Motel. Seriál je prequelem slavného filmu Psycho z dílny Alfreda Hitchcocka.

Děj seriálu se odehrává před událostmi, ke kterým došlo ve filmu, a dokumentuje mládí Normana Batese. Vysvětlí, jak ho soužití s jeho matkou a její vliv dohnal postupně k tomu, že se stal nelítostným vrahem. Vše se odehrává v moderním světě…

Batesův motel se již nadobro uzavřel, ale určitě patřil mezi velké úspěchy. Dočkal se 5 sérií a celkem 50 epizod. Tři nominace na Emmy patří k největším oceněním, ale na kontě má mnohem více ocenění, včetně People's Choice Awards. V hlavních rolí září Vera Farmiga, Freddie Highmore, Max Thieriot, Olivia Cooke a Nestor Carbonell.

The Strain (Agresivní virus)

Stanice FX
Vysíláno 2014–2017
Hodnocení na SerialZone.cz

Rok po startu Batesova motelu se rozhodl vložit energii do dalšího projektu. A vybral si projekt založený na motivech knižní trilogie od Guillerma del Tora a Chucka Hogana, u kterého působí jako showrunner.

Na letišti JFK v New Yorku právě přistál Boeing 777 a pomalu roluje. Znenadání se však zastaví a nejsou vidět sebemenší známky jakékoliv aktivity. Všechna okna jsou zakryta. Všechna světla jsou vypnuta. Všechny komunikační kanály mlčí. Pozemní personál si není jist, co se před nimi odehrává, a tak nakonec ten zásadní telefonát směřuje do střediska kontroly nemocí se žádostí o prověření situace. CDC vysílá na místo specialistu Dr. Ephraima „Epha“ Goodweathera, který šéfuje týmu rychlé reakce zabývajícímu se vyšetřováním biologických hrozeb. Když vstupuje na palubu letadla, očekává mnoho. Již první pohled mu ale zmrazí krev v žilách. O několik kilometrů dál, konkrétně ve španělském Harlemu, si je postarší muž Abraham Setrakian, který přežil holocaust, jist, že se něco děje. Bývalý profesor dobře ví, že se blíží čas vypuknutí nové války. Války, která bude horší než ta, kterou kdysi dokázal přežít.

Bitva obřích rozměrů právě započala. Upíří virus dorazil na palubě onoho letadla do New Yorku a začíná se nekontrolovaně šířit do ulic. Nikdo v první chvíli nemá tušení, s čím přesně se lidstvo potýká a je možné, že reakce přijde příliš pozdě. Eph, který spojí své síly s profesorem Setrakianem a dalšími přáteli, nyní musí najít způsob, jak nákazu zastavit a zachránit město. Město, ve kterém je někde ztracena i jeho manželka a malý syn…

A stejně jako Bates Motel, i The Strain se v roce 2017 dočkal ukončení. Bylo to po čtyřech sériích a celkově měl po ukončení na kontě 46 epizod. V hlavních rolích se představili Corey Stoll, David Bradley, Kevin Durand, Jonathan Hyde, Richard Sammel, Miguel Gomez, Natalie Brown a Ruta Gedmintas.

The Returned

Stanice A&E
Vysíláno 2015
Hodnocení na SerialZone.cz

Vedení stanice A&E bylo nadšeno výsledky a sledovaností, kterou jim přinesl Batesův Motel, a tak si řekli, proč nenabídnout tvůrci znovu prostor a dát mu k dispozici francouzský hit na předělání. Třeba nám to přivede další diváky. Takhle nějak mohlo vypadat uvažování, když byl schválen seriál The Returned.

To je adaptace francouzského seriálu Les Revenants, ve které se obyvatelé malého městečka musí vyrovnat s tím, že se z nenadání začnou vracet obyvatelé, kteří byli považováni za mrtvé. Tyto návraty sebou samozřejmě přináší důsledky, a to jak dobré, tak i špatné.

Jenže se nezadařilo a stanice seriál po první sérii a úvodních deseti dílech ukončila. Nepomohlo ani vcelku zajímavé obsazení, kde nechyběli Kevin Alejandro, Mark Pellegrino, Jeremy Sisto nebo Mary Elizabeth Winstead ale také Mat Vairo, Agnes Bruckner, India Ennenga, Sandrine Holt, Sophie Lowe a Tandi Wright.

Colony

Stanice USA Network
Vysíláno 2016–2018
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2016 se rozhodl vydat na jinou stanici a našel si nového spolupracovníka. Společně s Ryanem Condalem pro stanici USA Network připravil drama s názvem Colony. Na projektu působí jako showrunner, spolutvůrce a výkonný producent.

Příběh dramatu Colony se odehrává v nedaleké budoucnosti v Los Angeles. Město se nyní nachází ve státě, který silou okupují vetřelci. Někteří lidé si zvolili, že budou spolupracovat s místními autoritami a budou těžit z nově nastoleného pořádku co nejvíce. Jiní se rozhodli přidat se k rebelům a tím pádem i pociťovat následky.

Seriál se nakonec dočkal tří sérií, které měly 36 epizod. V hlavních rolí hrají Josh Holloway, Sarah Wayne Callies, Isabella Crovetti, Peter Jacobson, Amanda Righetti, Tory Kittles a Alex Neustaedter.

Tom Clancy's Jack Ryan (Jack Ryan)

Stanice Amazon
Vysíláno 2018-????
Hodnocení na SerialZone.cz

A vypadá to, že tím jeho seriálový apetit zdaleka nekončí. V roce 2018 měl premiéru nový seriál na Amazonu, když připravil seriálové zpracování knižní série o Jacku Ryanovi. Spolupracoval na tom s Grahamem Rolandem a v hlavní roli se představí John Krasinski. Zatím byly odvysílány řady dvě, ale ještě před premiérou třetí série bylo oznámeno, že se seriál uzavře po čtyřech sériích. Fanoušci tak před sebou mají ještě dvě akční řady.

Talentovaný analytik CIA Jack Ryan během vyšetřování podezřelých bankovních převodů narazí na něco, co od základu změní jeho dosavadní život. Místo práce za stolem je vržen přímo do terénu, kde musí prokázat, že je schopen se o sebe postarat. Soupeřem není nikdo menší, než nejnovější modla všech teroristů. Podaří se Ryanovi a jeho kolegům zabránit v chystaném útoku proti USA? Hra kočky s myší začíná.

Locke & Key (Zámek a klíč)

Stanice Netflix
Vysíláno 2020–2022
Hodnocení na SerialZone.cz

Po spolupráci s Amazonem si v roce 2020 vyzkoušel i práci pro Netflix. V pozici showrunnera, výkonného producenta a scénáristy se ujal adaptace komiksu od Joe Hilla a přestavil seriál Locke & Key. Ted se dočkal tří řad a v roce 2022 se jeho příběh uzavřel. Hlavní role si zahráli Darby Stanchfield, Connor Jessup, Jackson Robert Scott a Emilia Jones.

Tři sourozenci – Tyler, Kinsley a Bóďa se po vraždě jejich otce spolu s matkou Ninou stěhují. Se svoji ztrátou se všichni vypořádávají po svém. Jejich nový domov vypadá obyčejně, dokud Bóďa nenalezne tajuplný klíč. Tím začíná série událostí, které rodině zapříčiní krušné časy. Adaptace stejnojmenné komiksové série od amerického spisovatele Joe Hilla a kreslíře Gabriela Rodrigueze.

Five Days at Memorial (Pět dní v nemocnici Memorial)

Stanice Apple TV+
Vysíláno 2022
Hodnocení na SerialZone.cz

Jeho nejnovější seriál opět vznikl pro streamovací službu, tentorkát to byla Apple TV+. Společně s Johnem Ridleyem napsal všech 8 epizod pro minisérii Five Days at Memorial. Hlavní role si zahráli Vera Farmiga, Cherry Jones, Molly Hager, Julie Ann Emery a Cornelius Smith Jr..

Minisérie se odehrává těsně po hurikánu Katrina a sleduje události, škody a dopady, které hurikán napáchal. Příběh se odehrává v prvních pěti dnech v nemocnici v New Orleans. Vyčerpaní doktoři a sestry byli nuceni činit rozhodnutí o životě a smrti, která je ve snech strašila mnoho následujících let. Příběh se inspiruje faktickou knihou od Sheri Fink.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Jeho rodina je věřící a on byl vychován jako člen římskokatolické církve.
  • Díky spolupráci s Jeffreyem Boamem pracoval na filmech jako Smrtonosná past 2, Smrtonosná past 3 či Indiana Jones a poslední křížová výprava.
  • U seriálu Dobrodružství Brisca County Jr. dělal velký výzkum o béčkových filmech z padesátých a šedesátých let. Uvědomil si, že nejvíce jich bylo mezi westerny a sci-fi, a proto se tyto dva žánry rozhodl spojit dohromady.
  • Sammo Hung Kam-Bo se díky roli v Martial Law stal prvním čínským hercem v historii, který hrál v hlavní roli amerického seriálu.
  • Byl to Carlton Cuse, kdo objevil Damona Lindelofa nebo respektive Cuse byl tím prvním, kdo mu nabídl práci u seriálu Nash Bridges. Společně pak jako shownrunneři vedli seriál Lost.
  • Postava Jacka měla zemřít v první epizodě seriálu Lost a měl ho hrát herec Michael Keaton. Jenže ABC nechtělo hrdinu zabít tak rychle a role byl přepsána. Michael Keaton se však nechtěl upsat televizi na delší dobu a z role vycouval.
  • V seriálu postava Yunjin Kim mluví (potají) anglicky, ale postava Daniela Dae Kima pouze korejsky. Ve skutečnosti to bylo naopak, pro Yunjin to byla první anglicky mluvící role a Daniel naposledy mluvil korejsky, když byl teenager.
  • Michael Emerson měl původně v seriálu být jen několik epizod v druhé řadě, ale svým výkonem tvůrce zaujal natolik, že pro něho přepsali postavu Bena, aby se zdržel déle.
  • Evangeline Lily byla poslední obsazenou herečkou a fakt, že je Kanaďanka, komplikoval natáčení. Tvůrci se totiž měli co ohánět, aby jí zařídili potřebná víza na natáčení celého seriálu.
  • Lost byl v roce 2008 vyhlášen časopisem Empire jako 5. nejlepší seriál všech dob.
  • O roli Jacka Shepharda byl zájem, ucházel se o ni například také Jon Hamm.
  • Tvůrci pro jména postav v seriálu často používali jména skutečných vědců či filozofů (např. Michael Faraday, Hermann Minkowski nebo John Locke)
  • Lindelof a Cuse také uvedli, že jim velkou inspirací byl španělský film Los Cronocrímenes o cestování časem.
  • Carlton Cuse sám namluvil reklamy pro The Hanso Foundation.
  • Adewale Akinnuoye-Agbaje požádal o odepsání ze seriálu Lost, aby se mohl vrátit do Londýna po smrti svých rodičů a pokračovat v osobních projektech. Měl se objevit ve finále seriálu, ale nepodařilo se to domluvit.
  • Guillermo del Toro odhalil, že nesouhlasil s některými kreativními rozhodnutími, která Carlton Cuse dělal při natáčení The Strain. Nakonec to však nechal být, protože Cuse se o seriál staral každodenně a byl za něj zodpovědný.
  • U seriálu The Returned měla první série kopírovat francouzský originál a následující se měli odvíjet vlastním směrem. O tenhle problém se však postaralo ukončení po první řadě.
  • Podle fanoušků seriálu Colony byla zjevnou inspirací hra Half Life 2. Spojitostí je hned několik – nikdy nevidění mimozemšťané, proxy guvernéři oblasti či lidé, kteří se chovají jako ozbrojená policejní síla.
  • Často pracuje s herci, kteří s ním spolupracovali během úspěšného natáčení Lost. Nestor Carbonell se objevil v hlavní roli Bates Motel, Mark Pellegrino byl jednou s hlavních postav The Returned a Josh Holloway hrál hlavní roli v Colony.
  • Byl několikrát nominovaný na cenu Emmy, přesněji šestkrát, ale pouze v roce 2005 ji dokázal získat. Všechny nominace jsou za seriál Lost.
  • Díky práci na seriálu Lost ho magazín Time v roce 2010 zařadil do seznamu 100 nejvlivněj­ších lidí.
  • V roce 2015 napsal scénář ke katastrofickému filmu San Andreas a v roce 2018 i pro film Rampage. V prvním hrál hlavní roli Dwayne „The Rock“ Johnson a později se objevil i v tom druhém.
  • Je velkým fanouškem bostonských Red Sox.
  • Často je svými spolupracovníky přirovnávám k Tedu Dansonovi pro jejich podobnost, jak hlasovou tak vzhledovou.
  • Postava Carltona v seriálu The Fresh Prince of Bel-Air, je pojmenována po něm. Alespoň to uvedl tvůrce Andy Borowitz, který je jeho spolužákem.
  • Momentálně pracuje na seriálu The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Jde o seriálové zpracování knihy Stopařův průvodce po Galaxii od spisovatele Douglase Adamse a premiéry by se měl dočkat na Hulu.

Znáte Carltona Cuse? Sledovali jste, sledujete či se chystáte sledovat jeho seriály? A který je váš nejoblíbenější?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře21zobraz všech 21 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Btw., pod aktualizovaným článkem to tentokrát nikdo nezmínil... Rozdíl v dataci mi jen mi jen...
před 84 týdny
Pajky

Pajky

Hlavně jestli stojí i tak ten článek za přečtení! :D
před 84 týdny
_-0-_

_-0-_

To je zcela jiná otázka. Nepřekvapivá odpověď je, že za to stál, o to více, že byl pro mě jako nový...
před 84 týdny
Další články k tématu