Hlavní obsah

GLOSA: Celoživotní dříč a profík. Chára se loučí jako legenda NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston. Říjen 2011. Chodba v TD Garden u kabiny Bruins. Zdeno Chára našemu hloučku na pozdrav drtí ruce a pak pět minut soustředěně odpovídá na otázky. Není to srdečné, ale ani odtažité. Je to naprosto profesionální. Stejně jako přístup pětačtyřicetiletého hráče k celé jeho kariéře, která po 24 sezonách a 1680 zápasech v NHL skončila.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Slovenská hokejová legenda Zdeno Chára

Článek

Někdo se narodí jako dítě štěstěny, druhý se dobere k úspěchu nepředstavitelnou dřinou. A to byl Chárův případ. Kolikrát si jen vyslechl, že je na hokej moc velký, neohrabaný, pomalý. Kecy expertů ho ale jen motivovaly. Po otci zápasníkovi se dokázal zabejčit. A posměšky se od něj odrážely.

Před draftem v roce 1996 manažeři New York Islanders s pootevřenými ústy na videozáznamu sledovali, jaké dávky si slovenský dlouhán ordinuje v posilovně, a pak Cháru draftovali ve třetím kole.

S vtipy o výšce u něj moc neuspějete. Ale nadměrné velikosti dresu, bruslí a hokejky k 206 cm vysokému hráči zkrátka patřily. Z atrakce se však bleskurychle vyklubala opora. Hrát proti Chárovi? Ou, to věru nebylo nic příjemného. "Když se objevil na ledě, jako by se zatmělo," tvrdil útočník Marián Gáborík.

Dosud Chára drží i rekord All-Star Game NHL v soutěži o nejtvrdší střelu. A pak je tu ještě jedna disciplína, v níž neměl konkurenci.

Specializované servery napočítaly Chárovi v NHL kolem osmdesáti bitek. I ti největší rváči to proti slovenskému chasníkovi dotáhli tak maximálně k remíze. Dlouhé ruce, stabilita, železný úchop a rázné pěsti.

"Trochu jsem si naběhl," vykládal pod střechou United Center v Chicagu na podzim 2007 David Kočí, jehož zlomený nos zdobilo po bitce s Chárou několik stehů.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Zdeno Chára v červenci 2020 na tréninku Bostonu.

Nejlepší roky strávil rodák z Trenčína v Bostonu, kde hned po příchodu v roce 2006 nafasoval kapitánské céčko, což byl jeden z nejlepších nápadů, jaké tehdejší vedení Bruins mělo.

Nároky, jež kladl na sebe, začal klást i na kabinu, a pokud se to někomu nezdálo, musel se pakovat. Spoluhráči občas jen zírali, jakou fyzickou zátěž je stále ochoten neúnavně podstupovat.

Až po třicítce Chára začal sklízet dividendy. Ve dvaatřiceti převzal Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL, o dva roky později v extatickém nadšení zvedl nad hlavu Stanley Cup.

Foto: Josie Lepe, ČTK/AP

Zdeno Chára ukončil úspěšnou kariéru

Rozlučka s Bostonem před dvěma lety sice nebyla ideální, ale po čtyřicítce si ještě prodloužil kariéru ve Washingtonu a kruh uzavřel v Islanders. V týmu, za který 19. listopadu 1997 debutoval, odehrál 29. dubna 2022 i svůj valčík na rozloučenou.

Mávat ochozům bude díky jednodenní smlouvě jako hráč Bruins. A už teď se můžete vsadit kolik minut bude trvat aplaus pro hokejistu, který dělal NHL reklamu jako málokdo.

Reklama

Související témata: