InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert chrámového sboru Prachatice

    sobota 18.5 19:00 - Kostel sv. Prokopa, Strakonice

  • Šperkařský workshop

    sobota 18.5 9:00 - Hospoda Na Nové, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tip na podzimní výlet: Cesta ke kapli patrona humoristů a neplodných žen

 Autor: René Flášar

    Autor: René Flášar

PRACHATICE - Současná doba je nelehká a do smíchu je málokomu. Proto možná neuškodí udělat si malý výlet ke kapli svatého Filipa Neri, patrona všech humoristů a také neplodných žen. Ke kapli v lesích nad Prachaticemi se dostaneme po křížové cestě, která začíná nedaleko bývalých lázní svaté Markéty.

Křížová cesta, která byla vystavěna již v roce 1859, nás ke kapli svatého Filipa Neri, dovede téměř přesně po dvou kilometrech. Křížovou cestu tvoří čtrnáct nízkých, bíle omítnutých kapliček, které stojí po straně lesní cesty.
Místy je nutné prodírat se vysokou trávou a křovinami, což napovídá, že křížová cesta není hojně navštěvována. Ale pokud ji celou zvládnete vystoupat, odměna bude stát za to.

První kaple zde byla vybudována již v roce 1691. Tehdy šlo o malou dřevěnou kapličku, která sloužila pouze vandrujícím poutníkům. Se vzrůstajícím významem, pod kaplí údajně vyvěrala léčivá voda, byla v roce 1803 původní stavba nahrazena kamennou se šindelovou střechou. V roce 1859 byla ke kapli zbudována již zmiňovaná křížová cesta od městských lázní. Dnešní podobu získala kaple v roce 1861. V letech 1999-2004 proběhla generální rekonstrukce kaple i křížové cesty.

Kdo byl Filip Neri?

Svatý Filip Neri se narodil 21. července 1515 v italské Florencii a zemřel 26. května 1595 v Římě. Po vystudování katolické školy stal se knězem. Proslavil se coby zakladatel kongregace oratoriánů a jeden z modelových světců katolické reformy 16. století. Nazýván býval jako Apoštol Říma, nebo podle ctnostného života také „Il Santo" - světec. K žákům Filipa Neri patřili například římský kardinál Cesare Baronio nebo olomoucký František Dietrichstein.

Svatý Filip Neri je považován za patrona humoristů, často byl vzýván při neplodnosti žen a nemocech končetin. Lidé se k němu modlili také, aby zahnali zemětřesení. Pokud se ke kapli na úbočí hory Libín vydáte, pomodlete se prosím u Filipa Neri za český satirický humor, který nám snad pomůže letošní zimní topnou sezónu přežít s nadhledem a alespoň mírným úsměvem.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace