Recenze: Odborná literatura

Recenze: Jiří Matoušek a Jaroslav Nešetřil – Kapitoly z diskrétní matematiky

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Teorie grafů je jednou z disciplín diskrétní matematiky, která hraje velmi důležitou roli v mnoha oblastech našeho života. S výsledky této poměrně mladé matematické disciplíny se setkáváme na místech, kde bychom to třeba ani nečekali. Víte například, že se uplatnila při plánování vedení elektrické sítě na jižní Moravě? Základy diskrétní matematiky nás provedou profesoři Jiří Matoušek a Jaroslav Nešetřil v knize Kapitoly z diskrétní matematiky.



Kniha je rozdělena do 13 kapitol, ve kterých nás autoři seznamují s různými partiemi matematiky, např. s uspořádanými množinami, kombinatorikou, již zmiňovanými grafy, kterým je věnována větší část.

Pro mne, v dnešní době již mnoho let laika, je velmi příjemné, že ryze matematický text je doplněn o zajímavosti a aplikace z různých oborů, případně i historické zajímavosti. Autoři ukazují přesahy jednotlivých disciplín. Tuto skutečnost myslím ocení i mladší čtenáři, pro které může být matematika příliš abstraktní a jakoby odtržená od „reality“.

Text je z mého pohledu srozumitelný a zvládnutelný pro čtenáře, kteří maturovali z matematiky. Kniha je určena hlavně posluchačům prvních ročníků matematických oborů, ale určitě ji využijí i informatici a mnoho dalších čtenářů, které tento obor zajímá, ať již z profesního či jiného zájmu. V každém případě doporučuji (a jistě nejen já) – jako každou jinou matematickou knihu číst – s tužkou v ruce a papírem nadosah.

Redakční zpracování knihy mi připadá naprosto v pořádku. Jednotná úprava obrázků, vzorců… Je patrné, že autoři mají s redakční úpravou matematických textů zkušenosti. Četbu tak nic, co se úpravy textu týče, nerozptyluje a neodvádí pozornost.

Název knihy: Kapitoly z diskrétní matematiky
Autor: Jiří Matoušek a Jaroslav Nešetřil
Nakladatelství: Karolinum
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2022
Vydání: 5.
Počet stran: 448
ISBN:978-80-246-5084-5

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení