Ruské suroviny si razí cestu na Západ. LNG přes Čínu, diamanty a ropa přes Indii

Pavla Palaščáková

E15 PREMIUM | Západní země se od začátku války na Ukrajině všemožně snaží zbavit závislosti na ruském nerostném bohatství. Jeho část se však navzdory sankcím a dobrovolnému bojkotu dostává do Evropy i Spojených států. Nejkřiklavějším případem, o kterém opakovaně informují světová média, jsou dodávky ruského zkapalněného plynu do Číny a jeho výhodný přeprodej vyhládlé Evropě. Na západní trhy se však patrně dostávají i ruské diamanty a panuje vážné podezření, že prostřednictvím Indie i ropné produkty.

Země Evropské unie ve snaze naplnit před zimou zásobníky navzdory váznoucím dodávkám plynu z Ruska významně zvýšily import LNG. V prvním pololetí letošního roku meziročně vzrostl podle údajů analytické společnosti Kpler o šedesát procent. Společnost Refinitiv uvádí, že v období od června do srpna to bylo dokonce o 86 procent.

Peking v Rusku levně koupí plyn a draze ho přeprodá

Zkapalněná surovina má různý původ, mnoho jí do Evropské unie přichází ze Spojených států a Kataru. Jenže povaha globálních trhů Evropě neumožňuje vyhnout se tomu, aby byl v dodávkách také ruský plyn.

„Jestliže Evropa nakupuje LNG z Číny, pak ano, část ho potenciálně může být ruská, zejména pokud jde o mix. Nevěřím, že existují nějaká pravidla o původu obsahu,“ potvrdila Deutsche Welle (DW) minulý týden Anna Mikulská ze Střediska pro energetická studia z Rice University v texaském Houstonu.

Čína totiž v poslední době využívá nejen evropského nezájmu o ruskou ropu k získání slev, ale kupuje výhodně i LNG na Dálném východě. Bloomberg uvedl, že takto bylo například z projektu Sachalin-2 prodáno několik dodávek za zhruba poloviční cenu oproti tržní.

sinfin.digital