Policisté dostanou přidáno. Ministerstvo se tak snaží zamezit odchodům.

SecurityGuideAktuality, Legislativa

Security Guide

Být příslušníkem Policie České republiky je sice záslužná práce, bohužel se to ale dostatečně neprojevuje na výplatních páskách.

V důsledku toho se policie potýká s nedostatkem personálu. Ministerstvo vnitra tedy přišlo s rozhodnutím platy od nového roku zvýšit…

Data hovoří jasnou řečí: Od začátku roku 2022 odešlo od policie 1500 příslušníků, přispěli tak k dlouhodobému podstavu. Policii nyní chybí 5809 lidí. Aby tedy ministerstvo vnitra ve sboru udrželo co nejvíce policistů, zvedne od ledna všem příslušníkům ve sboru platy o deset procent. Bude se to týkat všech platových tarifů.

„Od ledna budeme zvyšovat platy o deset procent na tarifech. Je to velmi dobrý krok k tomu, aby policisté na podzim neodcházeli. Při jednoduchém vložení si čísel do valorizační rovnice jim vyjde, že odejít letos na podzim se nevyplatí, pokud budou mít od ledna přidáno,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan.

Dodal, že chtějí dosáhnout toho, aby se nástupní plat policisty dostal alespoň přes 30 tisíc korun. Nyní nově příchozí příslušník bez praxe pobírá od 26 tisíc hrubého. Předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOS PČR) Tomáš Machovič si ale není jistý, jestli takové zvýšení nové zájemce naláká: „Je otázka, zda to bude pro zájemce třeba se dvěma dětmi, bydlícího v Praze dostatečně motivující vzhledem k inflaci,“ komentoval Machovič.

Podle něj dlouhodobě odchází lidé, kteří mají odslouženo kolem 25 až 35 let. To potvrzují i data policejního prezidia.

Z celkových 1485 policistů, kteří odešli tento rok, mělo odslouženo mezi 25 a 29 lety 354 příslušníků. Po třiceti až pětatřiceti letech služby pak sbor opustilo 284 policistů. Podle Machoviče je důvodem právě valorizace důchodů.

„Pokud příslušníci po 25 a více letech služby uvažovali o tom, že odejdou, spočítali si, že se jim to vyplatí do konce roku kvůli valorizaci. Druhým důvodem je to, že kvůli inflaci si našli práci, kde mají větší příjmy,“ konstatoval Machovič.

Dodal, že se NOS PČR v tuto chvíli snaží s ministrem vnitra a ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem domluvit pro příslušníky bezpečnostních sborů, tedy nejen policii, ale i vězeňskou službu či celníky, jednorázovou kázeňskou odměnu.

„Byla by třeba ve výši třeba 12 až 15 tisíc za měsíce od září do prosince. Částečně by to pokrylo inflaci do konce roku. Aby je to motivovalo vydržet do konce roku a neodcházeli,“ dodal Machovič.

Podle něj je reálné, že by do čtyř až pěti let mohlo odejít kolem čtyř tisíc příslušníků. Především proto, že policejní sbor stárne a nejvíce příslušníků má odslouženo přes dvacet let. I proto by se podle Machoviče měla policie soustředit na shánění lidí, kteří stávající policisty nahradí. Podle Rakušana se ale na úspěšnost náborové činnosti a udržení současných stavů ministerstvo vnitra i policie zaměřuje.

„Celoročně probíhají náborové kampaně. V rámci jedné z nich nazvané „Práce 158× jinak“ se účastníme třeba veletrhů práce či vzdělávání, jako jsou Profesia days nebo Gaudeamus. Krajská ředitelství také navštěvují zájmové školy, dělají různé akce, při kterých si mohou zájemci vyzkoušet práci policisty,“ podotkl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Dodal, že prezidium nemá odhad, kolik příslušníků by mělo skončit do konce roku: „Policisté, kteří budou končit na vlastní žádost ve dvouměsíční lhůtě, k poslednímu listopadu či prosinci, mají čas ji podat do konce září, respektive října. A samozřejmě skončit můžou i v kratší době po dohodě,“ uvedl Moravčík.

A co na to říkají samotní muži zákona? Zeptali jsme se jednoho z nich. Vzhledem k okolnostem nechtěl být jmenován, říkejme mu tedy třeba Viktor. Slouží u policie 12 let a zažil v uniformě už skutečně hodně. Svou práci miluje, ale platové ohodnocení ho mrzí: „Nemluvím jen za sebe. Kluci každodenně nasazují životy. Kolik lidí denně vstává s rizikem, že může v práci přijít o život? Myslím, že by to mělo být zohledněno i ve finančním ohodnocení.“ Potvrzuje, že špatné finanční podmínky vedly k odchodu už několika jeho kolegů: „Jo, odešlo za tu dobu, co jsem u policie, určitě tak šest nebo sedm lidí kvůli finančním důvodům. Naposledy na jaře takový šikovný kluk. Bylo vidět, že má práci rád, ale prostě musel živit rodinu a z policejního platu to tady v Praze neutáhl. Policie ale potřebuje mladou krev. Ti starší jsou sice třeba zkušenější, ale nemají už takovou kondici, a to je projevuje i na výkonech. Navíc, když musejí vykrývat služby za chybějící kolegy, tak to má vliv na únavu a dělají se chyby. A policista si nemůže dovolit dělat chyby! Je to smutné. Tak doufám, že tohle zvýšení finančně aspoň trochu pomůže, i když nevěřím, že je to dlouhodobé řešení,“ uzavírá nepříliš optimisticky náš policejní respondent.

Zdroj: ČTK, Policejní prezidium, osobní rozhovor. AN