Rychlé zlepšení? Vsaď na cyklistiku!

Rychlé zlepšení? Vsaď na cyklistiku!

Původně sis chtěl(a) prostě jen v létě vyzkoušet nějaký triatlon. Jenže tě to chytlo a přivedlo k rozhodnutí zkusit nějaký ještě na sklonku léta. Jak to udělat, aby to za tak krátkou dobu vedlo ke zlepšení? Nejefektivnější cesta je zaměřit se na kolo.

Pro každého, kdo k triatlonu přechází z jiného sportu než z plavání, bývá právě úvodní disciplína tím největším oříškem. Stát se lepším plavcem, to je však běh na hodně dlouhou trať. V plavání je totiž konečný výkon nejvíce závislý na optimální technice, takže se v první řadě vyplatí zapracovat právě na tomto aspektu, a to je záležitost spíše měsíců. Šance, že se nějak výrazně zlepšíš za několik málo týdnů, je proto prakticky mizivá.

Pokud se tedy času nedostává, vsaď jednoznačně na kolo. Na něm se v triatlonu tráví nejvíce času, takže se každé zlepšení na celkovém výsledku projeví nejvíc, a hlavně tu jde pokroku dosáhnout poměrně rychle – dokonce i za pouhých několik tréninků. Když k tomu přidáš pravidelný trénink přechodů mezi kolem a během, které bývají u triatlonových začátečníků kamenem úrazu (stačí 10 minut běhu po každém sesednutí z kola), můžeš se těšit na slušné zlepšení. Jak tedy na to?

5 cest k lepší cyklistice

  1. Dej do cajku kolo

Pro hobby úroveň triatlonu nepotřbuješ zrovna top model bicyklu, zásadně důležitý je ale správný výběr velikosti rámu a poté optimální nastavení posedu, tj. polohy řídítek, sedla a postavení nohy na pedálu Díky tomu se ti pojede pohodlněji, zabráníš přetěžování některých tělesných partií, a především výrazně zlepšíš přenos sil, což se pozitivně projeví na tvém výkonu. Ptej se ve specializovaných cykloprodejnách, ale pozor – nastavení posedu pro triatlon se liší od toho pro běžnou cyklistiku!

  1. Zapracuj na technice

Zvládnutí techniky správného šlapání je snazší než v plavání a pomůže ti ušetřit poměrně hodně energie. Základní zásada je, že šlapání by mělo být kruhové. Není tu jako třeba v běhu žádný okamžik, kdy by přišel nějaký výraznější silový impuls, naopak by působící síly měly být v každém místě pomyslného kruhu pokud možno konstantní.

K tomu ti pomohou dva triky:

  • V momentě, kdy pedál prochází nejvyšším bodem kruhu, nech svou patu poklesnout. Pomůže ti to zapojit hamstringy a hýžďové svaly namísto přetěžování přední strany stehen.
  • V opačném bodě, tedy úplně vespod, by naopak měly dolů směřovat tvoje prsty. Tím aktivuješ svaly na zadní straně dolních končetin, které pedál potáhnou směrem vzhůru.
  1. Přidej na tempu

Na nějaké vyježdění se a rozvoj aerobní vytrvalosti už není čas. To si nechej, až na podzim zahájíš přípravu na další sezónu. Teď se místo toho zaměř na intervalový a tempový trénink. Při něm vol nejen různou rychlost jízdy, ale experimentuj i s různou kadencí šlapání.

  1. Zařaď kopce

Hodně tě může výkonnostně posunout i jízda do kopce, a to i v případě, že se chystáš na závod s rovinatou cyklistikou. Zlepšíš svou silovou vytrvalost a dostateš se tepově výše než při jízdě po rovině.

  1. Trénuj ve skupině

Cyklistika má v rámci tréninku ve skupině výhodu, že se můžeš schovat za ostatními, a tím ušetříš spoustu sil. Pokud si tedy najdeš partu cyklistů, kteří jsou ten správný kousek lepší než ty, může ti snaha uviset je pomoci k rychlému zlepšení. A navíc se toho spoustu přiučíš.

Prodluž si sezónu duatlonem

Triatlonů už v zářijové termínovce moc není, zato se to tam pořádně hemží duatlony. Právě ty se mohou stát skvělou volbou, která ti pomůže eliminovat hendikep slabšího plavání a zároveň ověřit, jestli ti tvůj cyklistický trénink přináší kýžený výkonnostní posun.

Pokud jsi navíc běžec, oceníš, že běh je v tomto sportu vyskytuje hned dvakrát: Na úvod se běží delší úsek, po něm následuje kolo a na závěr další, tentokrát kratší běh (obvykle poloviční oproti úvodnímu).

Klasickými variantami duatlonových distancí je sprint (5 km běh – 20 km kolo – 2,5 km běh) a standard (10-45-5). Jezdí se i dlouhé duatlony, které se však délkou mohou výrazně lišit. Na malých závodech se pak může vyskytnou široké spektrum distancí.

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock