Salomon představuje Speedcross 6 – nejnovější generaci legendárního modelu

0

Modely Speedcross jsou skutečnou ikonou mezi trailrunnigovou obuví a již dlouhé roky tuto kategorii svou popularitou přesahují. Stále však zůstávají věrny především svému původnímu účelu: rychlému běhu v horách.

Salomon s velkým nadšením uvádí na podzimní trh model Speedcross 6, nejnovější verzi kultovní běžecké obuvi, která je stálicí v nabídce této společnosti již od roku 2006.
Model Speedcross 6, který byl v omezeném množství dostupný již toto léto a plně v prodeji na podzim a v zimě 2022, zůstává věrný kořenům řady Speedcross, ovšem v přepracovaném a odlehčeném provedení (298 gramů) a s lepší a silnější přilnavostí k terénu a to především za mokra.

Koupit zde

Tuto zvýšenou přilnavost zajišťuje zcela nová technologie podrážky se špunty ve specifickém tvaru „Y“, díky čemuž mezi nimi neulpívá bláto. „Model Speedcross 6 se zaměřuje na přilnavost, která byla vždy klíčovou vlastností této značky,“ vysvětluje James Boyes, manažer společnosti Salomon. „Když se na podrážce nahromadí bahno, lehce uklouznete nebo zakopnete a bota také hodně ztěžkne. Na základě rozsáhlého testování se ukázalo, že nejlepší přilnavost podrážky modelu Speedcross 6 na kluzkém povrchu a lepší odvod bahna zajišťuje právě nový tvar špuntů ve tvaru Y, díky čemuž budete v terénu rychlejší a také ve větším bezpečí.“

Díky přepracovanému svršku, který velmi precizně obepíná chodidlo a je funkční a stylový zároveň, nepřijdete s touto obuví ani o pověstný komfort řady Speedcross. Konstrukce Sensifit poskytuje správnou oporu a směs pěny mezipodešve EnergyCell+ zajišťuje skvělé tlumení pod chodidlem.

Dále se můžete těšit i model Speedcross 6 GORE-TEX s voděodolnou a prodyšnou membránou GORE-TEX, která je ideálním řešením do mokra a bláta. Provedení modelu Speedcross 6 nese opět design připomínající vzorek pneumatiky, charakteristické prvek úplně prvního model Speedcross z roku 2006. Guillaume Salmon, designér obuvi značky Salomon, dostal za úkol převzít vývoj modelu Speedcross 6 a pokračovat ve slavném odkazu řady Speedcross. Jeho cílem bylo zachovat moderní nádech předchozího modelu Speedcross 5, aby byl vzhled obuvi příjemný jak v černém provedení, tak i v pestřejších barvách.

 

„Chtěli jsme se vrátit k původnímu designu se vším, co k němu patří, jako je PowerBand, SensiFit a přitom zachovat moderní aspekt modelu Speedcross 5,“ vysvětluje Guillaume Salmon. „Rovněž jsme se rozhodli přidat na strany prvky připomínající otisk vzorku pneumatiky, abychom vzdali hold inspiraci prvních modelů řady Speedcross a aby bota působila ještě přilnavěji a agresivněji a nemuseli jste se bát ji zašpinit!“
Šestnáct let po uvedení této kultovní obuvi tak zůstává model Speedcross 6 věrný zdrojovému kódu původního modelu jako super přilnavá, lehká a zároveň vysoce odolná trailová obuv. Navazuje i na původní odvážný design modelu Speedcross 1.

Historie designu řady SPEEDCROSS

Na začátku tohoto století vyvinula společnost Salomon novou obuv vycházející vstříc poptávce po stále rychlejší a lehčí obuvi oproti tomu, co bylo tehdy běžné – pevná turistická obuv jako model Salomon Adventure 7, uvedený v roce 1994. O několik let později si již společnost Salomon rychle budovala respekt v komunitě horských běžců. Model XA Pro, určený pro závody v adventure race, byl komerčně značně úspěšný, což prokázalo, že existuje prostor i pro specializovanější projekt. V týmu designérů společnosti Salomon, inspirovaném místními závody, které se konaly poblíž sídla společnosti Salomon v Annecy ve francouzských Alpách – a také vlastními zaměstnanci, designéry a sportovci – se zrodil nápad na model trailové obuvi, která by byla lehká, přilnavá a odolná.

To co z tohoto nápadu vzniklo, způsobilo úplnou revoluci, změnilo pravidla běhu v horách a přispělo ke zrození a rozšíření trailrunningu. Model dostal jméno Speedcross a byl určen k rychlému běhu v horách, k ochraně nohou před kameny a překážkami a k zajištění stability na mokré skále a v blátě.

Koupit zde

Řada Speedcross nevznikla na základě rozsáhlého průzkumu trhu ani skupinové diskuze, ale jako interní pokus vytvořit „rozruch“. Postupně začala řada Speedcross získávat tvar vyznačující se nízkým profilem a robustním vzhledem, který jí propůjčoval „sofistikovanou surovost“. Design pak modelu Speedcross propůjčoval dojem, že se obuv dokáže zakousnout do země bez ohledu na vnější podmínky či náročnost terénu.
Vzhledem k omezenému rozpočtu bylo možné obuv vyvíjet pouze s komponenty, které tehdy již byly k dispozici.

Podešev si vypůjčila od modelu XA Harrier s hlubokým vzorkem. Tradiční podrážku nahradila lehká konstrukce, do které se ukryla mezipodešev. Mnoho lidí samozřejmě zpochybňovalo stabilitu obuvi bez klasické podrážky, ale tato konstrukce zajistila svižnost nezbytnou k rychlejšímu běhu v horách a lepší interakci se zemí.

Řada Speedcross byla natolik revoluční, že byla aktualizována v letech 2007 a 2011 a poté ještě dvakrát v letech 2016 a 2019. A přestože má každá verze jiného designéra, zůstává řada Speedcross věrná svému původnímu zdrojovému kódu – své DNA.

„První verze řady Speedcross měly poměrně kulatou patu, takže nebyly tak stabilní,“ uvádí Felix Dejey, manažer pro hodnocení produktů značky Salomon, který pracoval na prvních verzích této obuvi. „Na této cestě jsme se hodně naučili. Například modely Speedcross 2, 3 a 4 byly nesmírně stabilní. Je opravdu neskutečné, jak daleko se tato obuv dostala. Dnes si všímáme, že ji lidé nosí i jako vycházkovou obuv, což jsme opravdu nikdy nepředpokládali, a je také dostupná ve všech možných barvách.“

Řada SPEEDCROSS: z terénu do ulic

Jak Dejey podotýká, v průběhu let si unikátní vzhled řady Speedcross získal oblibu i mimo komunitu horských běžců. Když se tak v roce 2015 pařížský módní řetězec The Broken Arm obrátil na společnost Salomon s žádostí o prodej obuvi Snowcross – mutace řady Speedcross, která je určena pro běh ve sněhu, s vysokým gaiterem, kovovými hroty a plně voděodolným provedením – bylo jasné, že řada Speedcross má i značný potenciál v segmentu lifestyle.

Kultovní silueta modelu Speedcross 3, který byl vytvořen roku 2010, tak již byla několikrát přepracována s novými barevnými paletami a verzemi. Jeho surový, unikátní vzhled umožňuje designérům pohrát si s každým prvkem, doplnit konkrétní detaily a přizpůsobit obuv tak, aby působila jiným dojmem.

Koupit zde

„Model Speedcross má velice poutavý a jedinečný design, vzbuzuje velmi silné emoce. Na první pohled je vám jasné, že je to obuv vytvořená pro běh v terénu. Vidíte, že je připravená vyrazit do terénu,“ popisuje Guillaume Steinmetz, zakladatel řetězce The Broken Arm. „Není určena k ničemu jinému než k pobytu venku, a proto tak výrazně vynikne ve srovnání s jinou obuví a značkami, které se snaží následovat tento trend. U řady Speedcross je zdrojový kód tak silný, že tuhle obuv poznáte na první pohled.“
Model Speedcross 4 byl také přepracován ve spolupráci s takovými lifestyle giganty, jako je Palace, skateboardová značka z Londýna.

Rok za rokem, designér za designérem – a řada Speedcross zůstává stále věrná svému původnímu účelu: rychlému běhu v horách. Zatímco používání této obuvi se v průběhu let měnilo – od turistických tras přes parky po běžecké okruhy – řada Speedcross zůstává skutečným kultem. Nový model Speedcross 6 prostě zůstává věrný DNA svých předchůdců.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno