MENU

Generál Lafek jednal v Praze se zástupci

Texaské a Nebraské národní gardy


Na několikadenní pracovní návštěvu zavítal do České republiky velitel Texaské národní gardy generálmajor Thomas Suelzer společně s velitelem Nebraské národní gardy generálmajorem Darylem Bohacem a zástupci obou gard. Rozhovory reflektovaly aktuální bezpečnostní situaci ve světě, zejména válku na Ukrajině.

Ve čtvrtek 15. září přijal hosty na Generálním štábu Armády ČR ředitel Sekce plánování schopností Ministerstva obrany České republiky generálmajor Miloslav Lafek. V rámci projektu o spolupráci „State Partnership Program“ bylo pracovní jednání zaměřeno na prohloubení spolupráce Armády ČR s národními gardami v oblasti společného výcviku, přípravy personálu a logistického zabezpečení.

„Spolupráce mezi naší armádou a Texaskou a Nebraskou národní gardou probíhá v mnoha oblastech nepřetržitě od roku 1993. V příštím roce oslavíme třicáté výročí našeho partnerství,“ doplnil průběh jednání generál Lafek.

Americkou delegaci čeká další program, v příštích dnech navštíví, mimo jiné, také Dny NATO v Ostravě.

Partnerství mezi armádami probíhá již 29 let. Bylo zahájeno v programu „Mil to Mil“, ještě před vstupem České republiky do NATO. Počáteční výměna zkušeností a pomoc s přípravami na vstup do Severoatlantické aliance se postupně změnila na konkrétní formy spolupráce, které reagují na současné bezpečnostní hrozby a rozvoj vojenských schopností.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text: kpt. Mgr. Helena Řebíčková, TID 14. plogp a rtm. Nikol Švandera Slováčková /r
Foto: archiv Vojenského fondu solidarity

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.