Strahov je synonymem pro sportovní stadion, ale už brzy zde vznikne nejmodernější technologické centrum, a to zejména díky spolupráci pražského magistrátu a ČVUT. Opravené tribuny, původně až pro 250 tisíc diváků, nabídnou dostatečný prostor pro testování technologií, a to včetně fyzického testování - například robotů.

„Cílem je vytvoření inovačního světa pod hlavičkou ČVUT ve spolupráci se Studentskou unií ČVUT. V první fázi získá ČVUT do zápůjčky prostory komentátorů ve východní tribuně stadionu, kde se začnou usazovat první start-upy. Ve spolupráci s firmou Průša Research zde vznikne také zkušební laboratoř. Do budoucna jsou plány mnohem větší a doufám, že se podaří zrealizovat rekonstrukci nejprve celé východní tribuny, a pak i dalších částí stadionu,“ říká pražský radní pro majetek Jan Chabr.

„Plánujeme projekt postupně rozvíjet s partnery. Od menšího prostoru ve východní tribuně až po následnou opravu větších prostor. Chceme k tomu zvát zástupce významných firem. Jsme už v počátečních jednáních a následovat budou další,“ uvádí prorektorka ČVUT Veronika Kramaříková.

Na Strahově budou vznikat národní i evropské inovační projekty. Zároveň je v plánu úzké propojení podnikatelského a akademického prostředí, deset tisíc studentů v blízkém sousedství stadionu tak bude mít příležitost propojení s inovativními firmami, naopak podnikatelé z Česka i zahraničí dostanou možnost oslovit nové talenty.

„Nabídneme studentům konečně prostor, kde se budou moci seznámit a vyzkoušet nejmodernější technologie, rozvíjet své nápady a případně s nimi založit i vlastní podnikání. Partneři pak výměnou za to dostanou možnost oslovit nové talenty. V Praze vznikne ze zanedbaného stadionu doslova na dohled od Pražského hradu centrum ekonomiky budoucnosti,“ těší rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka.

Prostor po renovaci poskytne studentům kvalitní zázemí pro zkoušení technologií a začátky podnikání. Inovativní pražské firmy získají přímý přístup k výzkumu, zahraniční podnikatelé pak na Strahově najdou dostatečný prostor pro své působení, a to přímo v srdci Evropské unie.

Zástupce partnera Průša Research, Ondřej Kašpárek, k monumentálnímu plánu dodává: „Každý partner má trochu jinou roli a my považujeme za důležité být u toho hned od začátku.“ Tomáš Pluhařík za investiční fond DLTG pokračuje: „Víme, jak prostor upravit, aby sloužil jak studentům, tak podnikatelům. Už tam máme provizorní kanceláře a v portfoliu i řadu start-upů, které to zajímá. Jde o to vytvořit funkční, ale i symbolický prostor, jenž podpoří inovačního ducha i odvahu riskovat.“

A že právě to ocení zejména studenti ČVUT, potvrzuje prezidentka Studentské unie Ivana Dvořáková: „Pro studenty je tento projekt významným posunem pro získání profesní praxe a jedinečným krokem k navázání mezinárodní spolupráce. Těšíme se na výzvy, které projekt přinese.“

Memorandum podepsali rektor ČVUT Vojtěch Petráček, prezidentka Studentské unie ČVUT Ivana Dvořáková, pražský radní pro majetek Jan Chabr a zástupci partnerů – výrobce 3D tiskáren Průša Research spolu s venture studiem a investičním fondem DLTG.