Dvanáctiletá školačka tvoří kurzy programování pro děti i dospělé. Dostala za to cenu Gratias Tibi

Člověk v tísni rozdal ceny pro mladé lidi, kteří se nebojí udělat změnu. Bodoval například i youtubový kanál zaměřený životním prostředí.

Jiří SvobodaJiří Svoboda

panek_gratiastibiInsider

Foto: Gratias Tibi

Šimon Pánek, ředitel organizace Člověk v tísni, která předává Ceny Gratias Tibi

0Zobrazit komentáře

Výuka programování od dvanáctileté školačky, hra bojující s dezinformacemi nebo youtubový kanál s environmentálními tématy. Právě takové projekty si ve středu večer odnesly ceny Gratias Tibi, které každoročně uděluje organizace Člověk v tísni mladým aktivním lidem. CzechCrunch je mediálním partnerem akce.

Gratias Tibi se rozdávají ve věkových kategoriích pro studenty ze základních škol, středních škol a lidi do třiceti let. Zatímco minulý ročník zasáhla pandemie koronaviru, v tom letošním byly patrné činnosti zaměřené na pomoc těm, kterých se dotkla válka na Ukrajině. „Konflikt na Ukrajině zasáhl i ty nejmenší, kteří se také rozhodli pomáhat,“ říká Linda Šilingerová, koordinátorka Ceny Gratias Tibi a dodává: „Mnoho nominovaných se zabývalo například dobrovolnictvím, osvětou nebo vzděláváním. 

V kategorii základní školy nakonec ale zvítězil projekt dvanáctileté Pavly Janouškové zvaný Výuka programování online. Školačka z Kuřimi pořádá už druhým rokem bezplatné kurzy programování, ve kterých učí nejen děti, ale i dospělé.

Sama programuje už od školky a trápilo ji, že velké množství dětí, zejména dívek, se k němu během školní výuky vůbec nedostane. Porota projekt vybrala, protože vzešel z vlastní iniciativy žákyně a měl výrazný dopad na zúčastněné učitelé i děti.

Za kategorii střední školy si přišly převzít ocenění sestry Eliška a Anna Vívarovy s projektem Sestry v akci za záchranu života. Skrze svůj youtubový kanál a videa, která na něj umisťují, se zabývají environmentálními tématy. Vysvětlují tak nejen svým vrstevníkům, jak šetřit vodou, třídit odpadky nebo chránit přírodu.

„Samy za sebe jsme si před třemi lety začaly všímat, co všechno špatného se okolo nás děje a chtěly jsme s tím něco dělat. Líbí se mi, že v tom jsme spolu, můžeme spolupracovat a máme potom do toho takovou větší sílu a vášeň,“ říká Eliška Vívarová.

V kategorii mladí lidé do 30 let zvítězil projekt zaměřený na boj s dezinformacemi Nekrm kachnu!. Karetní hra má za cíl zvýšit mediální gramotnost napříč věkovými kategoriemi. Odborná porota na projektu ocenila, že hra je inovativním nástrojem, který vtipnou formou oživuje výuku přímo ve školách a knihovnách. A má potenciál širokého záběru.

„Jedním z cílů této hry bylo dostat lidi různých generací k jednomu stolu, aby se společně pobavili o tom, odkud čerpají informace a proč považují něco za důvěryhodné, nebo naopak ne,“ říká Tereza Kráčmarová, šéfka spolku Fakescape, který za karetní hrou stojí.

Kromě základních kategorií organizátoři udělili i tři zvláštní ceny. V oblasti ochrany životního prostředí odborná porota vybrala projekt Remízek, který skrze filmové příběhy podporuje lokální obyvatele a spolky v České republice a šíří povědomí o jejich problémech. Cena diváků České televize připadla studentům z Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem, a to za projekt Jatečka pomáhá. Ten se snaží reagovat na aktuální potřeby lidí, kteří se ocitají v nelehkých životních situacích.

V letošním roce se organizace Člověk v tísni rozhodla udělit také zvláštní uznání lidem, kteří se významně zasluhují o prosazování lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů v jejich zemi. Tuto cenu předal ředitel organizace Šimon Pánek a odnesl si ji kubánský aktivista Rowland Jesús Castillo Castro. V pouhých 17 letech se nebál připojit ke své komunitě a protestovat proti bezpráví, které se na Kubě dlouhodobě děje.

Za devět let existence ceny Gratias Tibi, jejichž jméno vychází z latinského děkuji tobě, veřejnost nominovala přes tisíc projektů. Ze všech devětasedmdesáti letošních vybrala porota nejprve devět finalistů (tři v každé ze tří základních věkových kategorií) a z nich pak tři vítěze.

Načítám formulář...

Diskuze (0)

Novinka

Anonym