Děti ukrajinských uprchlíků mají zájem o středoškolské vzdělání

21. září 2022 15:38

Mezi válečnými uprchlíky z Ukrajiny jsou také 15leté a starší děti – tedy ve věku středoškoláků. Taky v Teplicích tito mladí lidé hledali střední školy, do kterých by mohli nastoupit.

„Je to jazyková škola,“ vysvětluje Líza, proč si s kamarádkou Sonjou ke studiu vybraly teplickou obchodní akademii. Obě přijely z ukrajinského Kyjeva – nejdřív chodily do základní školy v Krupce a také na kurzy češtiny. S domluvou ale prý mají ještě trochu problémy. „Ještě mám trochu problémy. Rozumím tak 60 procent, a umím jen trochu mluvit,“ konstatuje Líza.

Střední školy a učiliště v Ústeckém kraji navštěvují necelé tři stovky dětí válečných uprchlíků z Ukrajiny. V teplické škole, která spojuje obchodní akademii, průmyslovou a hotelovou školu, jich studuje 26. Z toho 23 nastoupilo od září do prvních ročníků.

Škola, kterou řídí Jiří Nekuda, proto zajistila ukrajinskou asistentku. „My už jim od toho září zas tak moc velký pardón nedáváme – myslím si, že za půl roku by se člověk, hovořící slovanským jazykem, už u nás měl umět nějakým způsobem slušně domluvit,“ myslí si Nekuda.

Mnoho ukrajinských dětí musí studovat obor, který na ně zbyl

Středoškolské vzdělání už je na rozdíl od základní školní docházky dobrovolné. Proto se na české střední školy a učiliště hlásila jen část ukrajinských dětí, které sem uprchly před válkou. Ti, co se rozhodli k dennímu studiu, museli k přijímacím zkouškám.

Pro některé to byl podle ředitele Nekudy problém. „Letos byl docela velký zájem o střední školy a oni do těch prvních kol většinou nešli. Šli až do těch druhých kol, a to už řada těch oborů byla plných. Hodně se dostalo až na konci srpna – ve čtvrtém nebo pátém kole. Takže pak nastupovali do oboru, který by si jinak třeba ani nezvolili,“ vysvětluje.

Líza a Sonja si ale obchodní akademii vybraly. Už se také zapojily do studentského pochodu městem, který byl pozvánkou na oslavy stoletého výročí školy, chystané na příští víkend.

Spustit audio

Související