Druhý rok v duhovém trikotu nevyšel Julianu Alaphilippovi zrovna podle plánu. Sérií tvrdých pádů zahájil na Strade Bianche, ale ještě mnohem hůře skončil na Lutych - Bastogne - Lutych. Belgický monument měl být vrcholem jarní sezóny, ale bylo z toho jen několik zlomených kostí a pauza od závodění na dva měsíce. Lídr Quick-Step Alpha Vinyl se dokázal vrátit už na francouzský šampionát na konci června, přesto se do výběru na Tour de France nedostal. 

O měsíc později začal opět závodit a hned vyhrál etapu Okolo Valonska s cílem na Mur de Huy. Jenže už o dva dny později ho zastavil covid. Dalším cílem proto byla až španělská Vuelta, kde až do smolné jedenácté etapy pomáhal Remcu Evenepoelovi. Už opět připomínal sám sebe, jenže po nenápadném pádu si vykloubil rameno a Vueltu opustil. Následoval souboj s časem a bolestí. Velice brzo začal trénovat s myšlenkami na světový šampionát. Místo ve francouzské sestavě má jako obhájce vítězství jisté, Francouzi jsou jediní, kteří startují s devíti závodníky. 

"Nejsem stoprocentní, ale jsem ochotný odevzdat pro tým maximum. Na tuto trati, která bude hodně náročná, máme správný tým. I když nejsme takoví favorité jako v předchozích letech," říká upřímně. "Na Vueltě jsem cítil, že se moje kondice zlepšuje. Dokud jsem neležel na zemi... Nakonec jsem vyvázl dobře, jen s vykloubeným ramenem, ale na druhou stranu nemám takovou jistotu jako v minulých letech. Myslím, že dokážu posoudit svůj stav v průběhu závodu a v případě potřeby pomůžu spolujezdcům. Jsem jedním z lídrů, ne jediným lídrem. Budeme sázet na kolektivní sílu týmu. Máme tady závodníky ve špičkové formě."

Alaphilippe má na mysli Valentina Madouase, Christopha Laporteho, Romaina Bardeta a také Benoita Cosnefroye, vítěze GP Québec. Cosnefroy nebyl v původní nominaci, ale své rozhodnutí neletět do Austrálie si rozmyslel a ve středu oficiálně nahradil Rémiho Cavagnu. Cosnefroy, Laporte, Bardet, Madouas i Alaphilippe jsou velmi agresivní závodníci a aktivně nejspíš přistoupí i k šampionátu ve Wollongongu. "Kopec na okruhu je ve skutečnosti těžší, než vypadá na papíře. Některé týmy budou pravděpodobně udávat tempo tak, aby se závod o titul rozjel co nejpozději. Ale pokud se bude brzy závodit a útočit, bude to opravdu velmi těžké mistrovství světa," říká Alaphilippe. 

Před rokem v Lovani byl Alaphilippe nejaktivnějším závodníkem. V závěru nastoupil třikrát, dvakrát ho soupeřili pokryli, ale v posledním okruhu už to nedokázali a Alaphilippe si dojel pro druhý titul. Hodně útočný byla také v italské Imole v roce 2020. Pokud by byl v ideální kondici, určitě bychom se i letos dočkali mnoha nástupů a útoků. Výjezd na Mount Pleasant je pro něj jako ušitý. "Už loni jsem byl připraven prohrát. To je také důvod, proč jsem v Lovani závodil tak aktivně. Myslím, že hlava má větší vliv na závod než nohy."

"Raději bych tu byl za jiných okolností, ale myslím, že nikdo nepochybuje o mém přístupu. Mám obrovskou chuť závodit a cítím se uvolněnější než obvykle. Často mě přemáhala touha dát kolo do garáže a počkat, až rok 2022 skončí. Přesto jsem rád, že jsem tu s ostatními Francouzi," dodal třicetiletý klasikář.