Tomáš Jízdný
Zdroj: se svolením T. Jízdného

Tomáš Jízdný: Trendem ve vzdělávání je hledání individuálních talentů

Potřebuje české školství zásadní změny, nebo je současná úroveň dostatečná? Na to nám v rozhovoru odpovídá podnikatel Tomáš Jízdný.

V oblasti vzdělávání se Tomáš Jízdný letos pohybuje už 10 let. Je zakladatelem společnosti Education.cz, která pomáhá českým studentům na zahraniční univerzity a střední školy, a vlastní Střední pedagogickou školu Futurum v Praze. Poodhalil nám, proč si tuto oblast podnikání vybral, a jak vnímá současné trendy, které v ní panují.

Tomáš Jízdný a Kateřina Ondráčková, ředitelka Střední pedagogické školy Futurum.
Tomáš Jízdný a Kateřina Ondráčková, ředitelka Střední pedagogické školy Futurum. Zdroj: se svolením T. Jízdného

Kdybyste měl známkou ohodnotit české školství, jaká by to byla?

Myslím, že se to nedá obsáhnout jedním číslem. Nicméně, pokud bych měl oznámkovat české školství, v tuto chvíli bych mu dal nejspíš trojku. A to proto, že vidím pozitivní směr, ale stále nás čeká dlouhá cesta.

Proč jste vlastně začal podnikat zrovna v oblasti vzdělávání?

Kvůli tomu, že jsem sám byl ve škole nespokojený. Viděl jsem, že mi výuka, na kterou jsme v Česku zvyklí, nevyhovuje a chtěl jsem se realizovat jinak. Začal jsem podnikat a dávalo mi smysl věnovat se něčemu, co stojí za to změnit, rozvíjet a inovovat. Začal jsem, a stále pokračuji, v oboru studia v zahraničí, kromě toho se ale věnuji i inovacím v českém školství. Třeba na Střední pedagogické škole Futurum v Praze nebo v rámci platformy Stemford.

V čem by se podle vás mohl český vzdělávací systém inspirovat od zahraničních?

Inspiraci se snažíme ze zahraničí přinášet dlouhodobě. Zajímavá a důležitá je pro nás především flexibilita zahraničních vzdělávacích systémů. Studenti v některých zemích si do značné míry mohou poskládat studium podle toho, co je zajímá a čemu se chtějí věnovat. Musí mít samozřejmě nějaký společný základ, ale pak mají poměrně velký prostor na to zkoušet a hledat jejich vlastní směr.

Druhá důležitá věc je, že v zahraničí mnohem více pracují na tom, aby se přiblížili individualitě jednotlivého studenta, snaží se podpořit jeho silné stránky, pomoct mu hledat jeho talenty a ty rozvíjet. Inspirativní je jistě i to, že si studenti mnohem více mohou zvolit co budou studovat už na střední škole. Mohou se více specializovat a zabývat víc do hloubky tím, co je zajímá.

Proč může být výhodné studovat mimo Česko?

Je to především neocenitelná zkušenost. Studenti se osamostatní, vyzkouší si žít sami, postarat se sami o sebe. Pro spoustu studentů je určitě zajímavé i to, že si vyzkouší studovat v cizím jazyce. Otevřou si tím mnoho nových obzorů a možností. Nejčastěji oceňují studenti také to, že si najdou kamarády z celého světa.

Kolik mladých Čechů v poslední době míří za vzděláním do zahraničí?

To se hrozně těžko odhaduje i proto, že takové statistiky nikdo nevede. Na vysoké školy ročně nastupují desetitisíce maturantů. Odhaduji, že těch, kteří zamíří do zahraničí, může být i víc než tisíc. To se bavíme o vysokých školách, spousta studentů ale vyjíždí za studiem do zahraničí už na střední škole. I podle našeho průzkumu, který jsme si nechali nedávno udělat, o tom uvažuje čím dál více rodičů. Zatímco ještě před pár lety byly nejčastější výjezdy na bakalářské nebo až magisterské studium.

Tomáš Jízdný a jeho společnost Education.cz připravují EduFestival v Praze.
Tomáš Jízdný a jeho společnost Education.cz připravují EduFestival v Praze. Zdroj: se svolením T. Jízdného

Kam studenti nejčastěji směřují?

Nejoblíbenějšími a nejžádanějšími destinacemi zůstává Velká Británie a USA, především u středních škol. Zájem ale vzrůstá i u Rakouska, Německa, Nizozemska nebo Irska. U středních škol jde nejčastěji o roční výjezdy, v takovém případě doporučujeme takzvan= Boarding schools – internátní školy, kde žijí studenti po celou dobu studia v kampusu školy, mají k dispozici vybavení školy i zázemí pro sport nebo jiné koníčky. Některé ze škol, se kterými spolupracujeme, budou na EduFestivalu, který pořádáme v říjnu v Praze. Studenti tak mají jedinečnou šanci se s nimi potkat a zeptat se přímo jich na to, co je zajímá.

Co může EduFestival návštěvníkům přinést?

Hlavně inspiraci. Poskládali jsme program tak, abychom dokázali nad tématem vzdělávání propojit jak studenty, tak rodiče i učitele. Každý si v programu najde to svoje. Na hlavním pódiu vystoupí třeba Marian Jelínek s tím, jak pracovat s talentem. Představí se i úspěšné rodinné české firmy jako Liko-S nebo Emco. Studenti se potkají i s dalšími potenciálními zaměstnavateli jako je Notino, Audiolibrix nebo Meggle a budou mít možnost si projít osobnostním testem od Salmonda v kariérním centru. Řečníků, kteří se budou věnovat vzdělávání, přijde opravdu hodně a na dvou pódiích se celý den budou věnovat důležitým tématům. Celý program najdete už nyní na webu události.

Zaujaly vás v poslední době nějaké konkrétní trendy v oblasti vzdělávání?

Podle mě je trendem ve vzdělávání v zahraničí – a u nás snad brzy také bude – právě hledání a rozvoj individuálních talentů. Stále častěji se také mluví o kariérním poradenství jako součásti vzdělávání. S tím úplně souhlasím, myslím že je to důležitá část, která má na vzdělávací cestě své místo. I proto jsme přišli s kariérním programem EduPlán, který se právě tím zabývá. Trendem je podle mě i snaha individualizovat vzdělávání, s čímž mohou pomoci technologie.