Americké skořicové sušenky


Původem z Německa, tradicí z USA. Snickedoodles jsou pro Severní Ameriku naprosto typické a setkáte se s nimi od jihu USA až po Kanadu. Dokonce jsou tak populární, že jedna softwarová společnost v Kalifornii si tyto sušenky dala rovnou do svého názvu. A to především z jasně deklarovaných důvodů – „věříme, že naše aplikace by měly být jednoduché, klasické a hlavně delikátní, tak jako snickerdoodles“. Lepší reklamu tyto sušenky již mít nemohly.

Ingredience (na zhruba 30 sušenek)
250 g hladké mouky
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky kypřícího prášku
150 g másla, změklého
150 g krupicového cukru
1 vejce velikosti „L“
1 lžička vanilkového extraktu
Na obalení
2 lžíce krupicového cukru
1 lžíce mleté skořice

Postup
V míse utřeme změklé máslo s cukrem (nešleháme do pěny). Poté přidáme vanilkový extrakt s vejcem a utřeme dohladka.
Do jiné mísy prosejeme hladkou mouku s jedlou sodou a kypřícím práškem a dobře promícháme. Poté sypké suroviny zapracujeme do utřeného másla. Vznikne nám poměrně pevné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho minimálně 30 minut odpočinout v chladničce.
Mezitím předehřejeme pečicí troubu na 170 °C. V misce smícháme zbylý cukr s mletou skořicí. Z odpočinutého těsta postupně odebíráme kousky velikosti zhruba menšího vlašského ořechu, které vyválíme do kuličky a obalíme je ve skořicovém cukru.



Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech.



Pečeme v předehřáté troubě do jemně zlaté barvy (zhruba 10 minut). Sušenky se roztečou a jejich střed by měl zůstat měkký a vláčný a okraje by naopak měly být krásně křupavé.

Vytisknout

Uvařili jsme 21.9.2022


Komentáře

  Perfektni odpovědět
Dobry vecer kublanko, moc diky za perfektni recept na susenky. Manzel s dcerou jsou nadseni. Mizi rychle, nestihaji ani vychladnout. Moc se tesime na dalsi recepty. Vzdy je to 100%uspech 1
  Sú skvelé! odpovědět
Chuťovo sú famózne. S cestom sa pracovalo prekvapivo dobre. Bála som, lebo tieto maslové cestá bývajú väčšinou problém. Recept je fakt jednoduchý a vyšlo mi dokonca viac ako 30 sušienok z jednej dávky. Akurát neboli placičky ale skôr tvarom také piškóty. Pozerala som recepty na nete a tam guľôčky jemne roztlačili prstami pred pečením. Nabudúce skúsim tak. Toto bude môj obľúbený recept. Skele sa k nim hodí napríklad biely jogust s ďatlovým sirupom. Sú fakt vynikajúce.