DVB-T2 bude posilovat, předpokládají České Radiokomunikace. Ekonomická situace vrátí diváky k bezplatnému přijmu

22. září 2022

České Radiokomunikace očekávají, že pozemní vysílání DVB-T2, případně ještě DVB-T, bude na našem trhu v následujících letech posilovat. Operátor se opírá o vývoj na poli ekonomické i politické situace. Silnou pozici pozemní televize na dnešní odborné konferenci Innovation Day opřely o evropské průzkumy i data společnosti Nielsen Admosphere.

Čtěte také

Podle generálního ředitele Českých Radiokomunikací Miloše Mastníka se významně změnil například i postoj politické sféry. „Ministerstvo průmyslu a obchodu chce po roce 2030 podpořit rozvoj terestrického vysílání. Pokud bych zde mluvil před dvěma lety, pravděpodobně bych hovořil jinak, ale sociální a geopolitická situace se za poslední dva roky významně změnila. Pozemní vysílání je nutné zachovat i po roce 2030,“ uvedl Mastník.

Manažeři Českých Radiokomunikací představily na konferenci Innovation Day pozemní televizní vysílání jako stabilní platformu, kterou v současné době využívá okolo 54 %. Největší státy s výjimkou Německa nebo Rakouska jsou na tom podobně jako náš trh., Generáílní ředitel operátora Miloš Mastník jmenoval například Itálii nebo Španělsko. „Ukázalo se, že pozemní vysílání je velmi stabilní a díky stávající situaci půjde tato platforma pravděpodobně ještě nahoru,“ dodal Mastník.

Čtěte také

České Radiokomunikace se při dnešních prezentacích opíraly zejména o data společnosti Nielsen Admosphere. Do budoucna bude potřeba sledovat technologické trendy, aby se silná pozice pozemního vysílání zachovala. Jde například o tzv. 5G Broadcast, tedy šíření signálu pro mobilní zařízení prostřednictvím stávající infrastruktury vysílačů sloužící například pro přenos DVB-T2. České Radiokomunikace již několik měsíců testují technologii z lokality Praha – Žižkov, do budoucna mají přibýt i další lokality.

Operátor se nadále plánuje zaměřit na distribuci signálu v režimu free-to-air, tedy nekódovaně, který doplní o další služby, jako jsou videotéky (OTT), hybridní televize HbbTV apod. Všechny tyto vrstvy se začaly v posledních letech propojovat a vzájemně tak bez sebe nemohou existovat. „Příští rok bude zlomový a předpokládáme, že celoevropské frekvence pro televizní vysílání budou po roce 2030 prodlouženy,“ predikoval výsledek ne světové konferenci WRC23 šéf Českých Radiokomunikací.

Čtěte také

„Obchodní modely už nejsou narušovány standardním vývojem, ale i řadou globálních událostí, jako je například válka na Ukrajině a následně celosvětová ekonomická krize. Významně také narůstá počet kybernetických útoků, oproti předchozímu roku o 143 %,“ uvedl mimo jiné ve své prezentaci Marcel Procházka, ředitel pro regulaci Českých Radiokomunikací. I na rozvinutých trzích, kde se původně dařilo placeným videotékám, začaly tyto služby stagnovat nebo dokonce klesat.

„Lidé začínají šetřit,“ vysvětlil důvody manažer Českých Radiokomunikací a doplnil: „Inflace je druhým velkým důvodem pro to, proč tyto služby zrušit.“ Mediální domy se tento problém snaží řešit například nasazováním AVOD modelu, to znamená, že videotéka tedy obsahuje reklamu. V Evropě využívá pozemní vysílání 250 milionů domácností, přičemž v České republice je to 2,4 milionu domácností.

Čtěte také

90 % času sledování televize je podle Marcela Procházky lineární. Současná průměrná sledovanost v čase činí denně 3 hodiny 57 minut. Vice jak 95 % televizorů na trhu, které se umějí připojit do internetu, jsou schopny nabízet služby HbbTV, tedy tzv. virtuální červené tlačítko. Služby bude nově nabízet i TV Barrandov. „Pozemní vysílání vždy funguje, netrpí výpadky. Spolehlivost sítě (SLA) je ve výši 99,99 %. Pokud tuto hodnotu nesplníme, jsme vázáni našimi zákazníky k sankcím,“ uzavřel Procházka.

autor: lukpo
Spustit audio

Související