InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • To je andělení!

    neděle 5.5 14:30 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Pohádková neděle pro děti.

  • Výlet k pramenům řeky Volyňky

    neděle 5.5 7:20 - Volyně – sraz na vlakovém nádraží

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Mezné u Soběslavi zasahovala na zasedání zastupitelstva policie. Doplněno vyjádření krajského úřadu

MEZNÁ – Nestává se často, aby zasedání zastupitelstva provázela hádanice celé hospody, starostka ze zasedání odešla, vypukla potyčka mezi oponenty, zastupitelstvo se nedokončilo a na závěr dorazila policie. Právě tak to dopadlo ve středu 21. září večer v Mezné u Soběslavi.


V Mezné doposud vládnou Jihočeši 2012 v čele se starostkou Romanou Chvojkovou a místostarostou Jiřím Černým. Před čtyřmi lety šlo o jedinou kandidátku v obci, letos jí ale vznikla konkurence. Kandiduje i sdružení nezávislých kandidátů Pro Meznou, kde jsou na kandidátce tři stávající zastupitelé ze sedmi. Nynější starostka už nekandiduje. Přesto svolala dva dny před začátkem komunálních voleb zastupitelstvo a do programu dala schválení osmimilionového úvěru na dofinancování výstavby vodovodu, vodojemu, kanalizace a čističky. Současně také předložila dodatek ke smlouvě s vysoutěženým zhotovitelem na méněpráce, neboť z projektu chce obec škrtnout původně lidem slibované přípojky až k jejich domům. Ty si mají zaplatit sami a nikdo jim zatím neřekl, kolik to může stát. Tím řada občanů ztratila o napojení zájem.

Než zastupitelstvo začalo jednat, požádal o slovo místní hostinský a bývalý kronikář obce Jan Kolář. Přál si reagovat na dopis, který podle jeho slov starostka roznesla lidem po obci a hostinského pošpinila. Právě v obecní hospodě se totiž opozice začala scházet. Hostinský přitom v obci nekandiduje, nemá tu ani bydliště. 

Už na úvod se v plné hospodě strhla vřava, oponenti se častovali nevybíravými výrazy a starostka s křikem oznámila, že začíná schůze. Hostinského odkázala do diskuse v závěru jednání.

Nato zastupitelka Jana Drsová navrhla, aby byl bod o schválení úvěru z programu vypuštěn, neboť návrh smlouvy počítá s tím, že obec bude plátcem DPH a ta plátce není. „Pan Hejna z Komerční banky mi řekl, že to není zatím potřeba," oponovala starostka a vzápětí bankéři zavolala a dala ho na hlasitý odposlech. Zaznělo, že obec musí stihnout registraci plátce DPH do doby, než začne úvěr čerpat.

Zaznívaly ale i další námitky a na některé nesrovnalosti v provozu obce upozornil i předseda kontrolního výboru Václav Pražma. Od starostky si vyslechl, že donedávna žádné nedostatky neviděl, až teď, když kandiduje s opozicí.
Starostka uvedla, že rozpočtovaná cena na zmíněnou investiční akci je necelých 44 milionů. Z toho má obec odsouhlasenu dotaci 30,248 milionu od ministerstva zemědělství a 4,321 milionu od kraje. Na účtech obce je kolem 2,5 milionu, z čehož ještě bude muset zaplatit 900 tisíc za projekt a technický dozor chystané akce, a tudíž obec potřebuje úvěr, aby mohla záměr vodovodu a kanalizace realizovat. Současně starostka připustila, že podle dotačních podmínek se musí připojit aspoň 50 procent z řešených 99 obyvatel.

Přestože řada lidí v sále dávala najevo, že se nepřipojí, jelikož jim původně bylo přislíbeno, že přípojky zaplatí obec, nikdo s nimi o ničem jiném nejednal a nevědí, kolik by měli platit, starostka trvala na přijetí úvěru a dodatku ke zhotovitelské smlouvě, kterým se akce o čtyři miliony zlevňuje – právě škrtnutím přípojek až k domům.

Někteří zastupitelé i občané navrhovali, aby se toto rozhodnutí nechalo až na novém zastupitelstvu, to ale starostka nepřipouštěla. Že si ale připouští obavy o dosažení podmíněného počtu přípojek, to vyšlo najevo, když Zora Kolářová ukázala papír, který starostka přinesla jejím 80 letým rodičům Fialovým a chtěla, aby podepsali, že se připojí. „Není tam uvedena žádná cena, vůbec ji neznáme, tak co by měli rodiče podepisovat?," divila se. „Minule tu nějaký pán říkal, že metr přípojky může stát od dvou do pěti tisíc. U mě připojení představuje sto metrů. Na to určitě nemám peníze," reagoval další z občanů. Do debaty se na přání občanů zapojil i bývalý vedoucí pracovník pražské vodohospodářské organizace Josef Kilian, který má v obci chalupu. Dlouho přihlížel divoké debatě mlčky, pak ale řekl, že projekt není v pořádku, protože neřeší přípojky obyvatel a lidé jsou pochopitelně nervózní, kolik je to bude stát. „S lidmi se musí jednat při projektování a ne až při realizaci. Nemělo by se to schvalovat," řekl svůj názor. Přesto vzápětí zastupitelstvo poměrem hlasů 4-3 úvěr i dodatek zhotovitelské smlouvy schválilo.

Pro byli starostka Romana Chvojková, místostarosta Jiří Černý, předseda finančního výboru Jan Kocmich a zastupitel Radek Petržilka. Proti zvedli ruku Jana Drsová, předseda kontrolního výboru Václav Pražma a Jiří Švarc. Jana Drsová upozornila, že v dodatku smlouvy se v jedné části o přípojkách stále hovoří, takže je podle ní smlouva kvůli rozporům neplatná. Další vřava vypukla, když dala starostka ke schválení, že obec bude za úvěr ručit právě obecní hospodou a opět to poměrem 4-3 prosadila. "Přivedete obci k bankrotu, už zbývá zastavit jen kapličku," ozýval se křik. 

Jelikož starostka už znovu nekandiduje, vyzývali občané lídra kandidátky Jihočechů Tomáše Bronce, aby promluvil a vysvětlil, jak si další řešení představuje. Bronec sice byl přítomen, ale neřekl k věci vůbec nic. Lidé křičeli, že to bude jen bílý kůň, kterého budou starostka a její příznivci zpozadí ovládat a stejně podezřívavě se vyslovovali na adresu zastupitele Radka Petržilky. Ten vystoupil a řekl, že má pouze za manželku dceru bývalého starosty Bočánka ze sousedního Sedlečka a nic špatného neudělal. Vlastimil Bočánek v Sedlečku skončil za podobně dramatických okolností loni na podzim. I tam tehdy ustavení nového zastupitelstva po mimořádných volbách provázela vřava, ale Mezná včera Sedlečko překonala. Lidé starostce a jejímu manželovi vmetli i náhlé přihlášení devíti nových občanů do obce v minulých dnech. Devět lidí přitom může sehrát v rozpolcené obci svou roli, v Mezné bylo v roce 2018 jen 84 voličů.

Když konečně v bodě Různé došlo na vyjádření hostinského Koláře k písemnosti, kterou starostka roznesla po vsi, pokusila se mu odebrat slovo s tím, že jeho vystoupení se netýká obce. Když si lidé křikem vystoupení vymohli a Jan Kolář začal uvádět příklady, proč ztratila starostka jeho důvěru, prohlásila Romana Chvojková, že tohle nebude poslouchat a odešla. Nikdo schůzi dál neřídil, Jan Kolář přečetl obsah téměř celého přípisu, který měl na srdci. Popisoval, jak zprvu starostce fandil a dobře s ní spolupracoval, jako kronikář ale narazil, když občas napsal nějaký kritický odstavec, že se něco v obci úplně nepovedlo. Dostal nařízeno to přepsat. Pak práci kronikáře sám ukončil. „Od manžela starostky jsem si vyslechl, že jsem byl stejně mizerný kronikář. Proto mě potěšilo, když na krajském setkání kronikářů jsem byl dáván za příklad," řekl Jan Kolář.

Připomněl, že tady se dehonestují občané, kteří pro obec udělali hodně práce zadarmo – například zpracování dřeva, a bohužel nedostali nikdy od starostky ani slovo poděkování. Jelikož manžel starostky z řad publika neustále do projevu hostinského vykřikoval, z druhé strany sálu začaly pršet nadávky a najednou byli lidé v sobě. Strhla se potyčka, další sousedé začali horké hlavy od sebe odtrhávat. I když se starostka později do sálu vrátila, schůzi už nikdo nedokončil. Pravděpodobně Chvojkovi zavolali policii a ta vzápětí do hostince dorazila a Petr Chvojka hlídce sděloval, že byl napaden. 

Vesnice je rozhádaná, volby budou v Mezné napínavé a nad platností zastupitelstva, které starostka ponechala bez řízení a nikdo jej oficiálně nedokončil, zůstává otazník. Tím i nad schváleným úvěrem, zástavou obecní hospody a dodatkem zhotovitelské smlouvy.

Redakce se proto dnes obrátila na krajský úřad s dvěma dotazy. Ty zněly: 

• Je schůze platná, jestliže předsedající odejde, nikomu řízení nepředá a schůzi nedokončí? Bylo to v bodě Různé.
• Jak je to s invazí nových občanů těsně před volbami? Je to legální a máte zkušenost, že by toto soud při napadení výsledku voleb bral v potaz?

Ředitel krajského úřadu Lukáš Glaser obratem odpověděl:

Ad 1) přijaté usnesení je platné, pokud ho schválila nadpoloviční většina zastupitelů a byly splněny další formální náležitosti jako je zveřejnění programu atp. Formální neukončení schůze na platnost usnesení vliv nemá.

Ad 2) Příliv nových občanů do obce před volbami řešíme v podstatě cyklicky pořád. Jako krajský úřad můžeme zkontrolovat proces přihlášení k trvalému pobytu, nikoliv účelovost. To může udělat soud při řešení volební stížnosti. Pokud vím, soudy se tím při řešení těchto stížnosti zabývají.

Diskuse k článku - 40 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
  • Martina Boucci 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 25.5.2023 20:56:04

  • Nina Dobrev 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 1.2.2023 17:42:46

  • Nira Shalom 

    Reagovat

     

    Ahoj, já jsem NIRA SHALOM, jsem tady, abych rozšířil tuto dobrou zprávu do celého světa o tom, jak jsem získal zpět svou bývalou lásku. Šílel jsem, když mě minulý měsíc opustila moje láska kvůli jiné dívce, ale když jsem potkal přítele, který mě seznámil s Babou Wale da Wiseman, velkým poslem, vyprávěl jsem Babě Wale o svém problému o tom, jak mě opustila moje bývalá láska, a také jak jsem potřeboval získat práci ve velmi velké společnosti. Řekl mi pouze, že jsem přišel na správné místo, kde dostanu touhu svého srdce bez jakýchkoli vedlejších účinků. Řekl mi, co musím udělat, Poté, co to bylo hotovo, Za další 2 dny mi moje láska zavolala na telefon a řekla mi, že se omlouvám, že jsem žila dříve, a také v příštím týdnu poté, co mi moje láska zavolala prosím o odpuštění, byl jsem pozván na pohovor do mé požadované společnosti, pokud bych potřeboval pracovat jako nadřízený. Jsem tak šťastný a ohromen, že to musím říct celému světu o tom, jak mi Baba Wale pomáhá splnit přání mého srdce. Baba Wale je specialista na všechny druhy kouzel a dobré magie. Pokud potřebujete jakýkoli druh pomoci, kontaktujte, Baba Wale, na následující e-mailové adrese: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12

    Vloženo 15.10.2022 11:39:20

  • Jirina 

    Reagovat

     

    Nejsem obyvatel Mezné, možná proto mohu mít nadhled. Nejprve mě překvapil tlak starostky na odsouhlasení projektu, který mohlo v klidu dotáhnout příští zastupitelstvo obce. Ale vidím, že to by ten projekt neuskutečnilo! Vyšší úvěr než zmiňovaných 8 mil. Kč, by obec nezvládla platit. Tak nezbylo než nechat přípojky financovat obyvatele. Což mi připadá normální, protože u obou našich nemovitostí platily obce pouze zaslepený vývod z hlavního řadu a od silnice do domu si každý platil přípojku sám (a následně jí bezplatně převedl na obec). Ale tady jsou zřejmě chudí obyvatelé, kteří nejsou ochotni si přípojku zaplatit, vše by rádi dostali zadarmo. Ale bez jejich spolufinancování by obec zůstala bez vodovodního řadu a kanalizace. To snad v dnešní době už ani nelze, žít jako v době kamenné. Tím spíš, když je očekáváno sucho a vysychání studen. Kam pak budou chodit ti lidé pro vodu? Na obecní úřad? Budou spílat vedení obce, že jim nezajistilo vodovod? V takové situaci by pak byli ochotni si přípojky zaplatit, ale už by třeba nebyla možnost dotací.
    Ať se obyvatelé Mezné podívají do kronik, jestli u nich nikdy nebylo takové sucho, aby měli vyschlé studny a museli škemrat na statcích o vodu!

    Vloženo 28.9.2022 00:05:20

  • Venca 

    Reagovat

     

    Dost pochybné, řekl bych podrazácké jednání, pár dní před volbami uzavřít úvěr a ještě na nesrozumitelnou investiční akci. Kdybych byl z Mezné, řekl bych si, že tam něco smrdí.

    Vloženo 23.9.2022 19:17:02

    • Mezeňačka 

      Reagovat

       

      Jsem bývalá obyvatelka a stále srdcem Mezeňačka. Zvrácené manýry dosluhující starostky jsou mi odporné, je mi smutno, když vidím chování takových lidí, kteří nic nedokázali, a ani nikdy nedokáží. O manželech Chvojkových něco vím - přetvářka, lhaní, manipulování, kšeftování, to je jejich životní styl. Doma si nechávají sloužit, jako za časů, kdy se u nich na statku sloužilo. Jak jste mohli takové lidi pustit do tak důležité funkce, to mi tedy vysvětlete. Doufám, že je naděje na lepší zítřky, moc bych to Mezné přála.

      Vloženo 24.9.2022 00:37:07

      • Jirina 

        Reagovat

         

        O životním stylu manželů Chvojkových nic nevím, ale zaujala mě kritika, že si nechávají sloužit jako za starých časů. Chcete tím říci, že dávají práci a peníze lidem, kteří u nich na statku pracují? To je snad dobře, ne? Ti zaměstnanci jsou jistě rádi, že mají práci, jinak by u nich "nesloužili".

        Vloženo 28.9.2022 00:18:46

« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace