Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dny českého piva slaví desáté výročí, letos zvou do hospod na tradiční český ležák 

PR článek

Letošní ročník byl slavnostně zahájen na Svatováclavské slavnosti českého piva naražením vítězného ležáku. Tradiční Dny českého piva proběhnou letos v posledních dvou týdnech v září. Zahájeny byly slavnostním naražením sudu s vítězným ležákem Degustační soutěže České pivo 2022. V průběhu dvou týdnů mají milovníci českého piva možnost ochutnat pivní speciály a navštívit řadu akcí, které pro ně pivovary letos připravily. Nebo můžou jen zajít s přáteli na pivo a podpořit svou oblíbenou hospodu a restauraci.

Do letošního ročníku se prostřednictvím pivních speciálů a dalších aktivit zapojily na tři desítky malých i velkých pivovarů. „Letos slavíme už desáté výročí Dnů českého piva, a proto jsme se rozhodli podpořit nejtradičnější a nejoblíbenější druh českého piva – český ležák. Hosté ale budou moci ochutnat i další druhy piv, které se vyrábí ve stovkách pivovarů a minipivovarů po celé republice,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven

Pivovary a minipivovary i pro letošní Dny českého piva a oslavu svátku svatého Václava navaří limitované várky pivních speciálů, které budou v příštích dnech připravené na čepech jejich hospod a restaurací.

Co letos například pivovary připravily?

  • Budějovický Budvar oslaví Dny českého piva nefiltrovanou várkou svého ležáku Budvar 33. Lidé si tak budou moci vychutnat hořkou, a přitom uhlazenou chuť, která se v nefiltrované podobě nejvíce blíží zážitku z čerstvě načepovaného piva v ležáckém sklepě.
  • Pivovar Holba nabídne konzumentům Svatováclavský ležák za studena chmelený, který provází plná, vyvážená chuť.
  • V Královském pivovaru Krušovice proběhnou 17.9. Slavnosti piva Krušovice, kde se hosté mohou kromě orosené 12 těšit také na bohatý hudební program, pivní školu a exkurze v pivovaru. Na hospodách se ke Dnům českého piva budou podávat Krušovice nefiltr. V obchodech Tesco mohou lidé vyhrát iPady a vouchery na nákup.
  • Pivovar Litovel uvařil na počest patrona všech pivovarníků sv. Václava pivo Litovel Václav 12%. Tento světlý nefiltrovaný ležák je vařený dle tradiční osvědčené receptury z českého sladu s přídavkem sladu bavorského a karamelového. Na čepu ho budou mít hospody do konce září.
  • Pivovary Lobkowicz uvařily ve svém pivovaru Protivín pivo Prácheňská perla. Jde o nejstarší a nejsilnější pivo v regionu s nezaměněnou recepturou a tradicí od roku 1912.
  • Ostravar chystá v rámci Speciálu ze spilky pivo Grifel. Ve vybraných hospodách proběhne slavnostní narážení se sládky.
  • Plzeňský Prazdroj navazuje na svou spolupráci s minipivovary a v zářijové Volbě sládků představí pivo s názvem Vítěz uvařené ve spolupráci s domácím pivovarníkem Martinem Březou. Jde o svrchně kvašené pivo belgického stylu Grisette, které bude na čepu v tisícovce hospod po celé ČR. V pivovarském muzeu v Plzni bude k vidění výstava k výročí 180 let Plzeňského Prazdroje.
  • Náchodský Primátor otevře 28. září svůj pivovar návštěvníkům a po celý den si ho bude možné zdarma prohlédnout. Po exkurzi mohou návštěvníci posedět a občerstvit se třeba podzimní novinkou SINGLE HOP LAGER – čtyřikrát chmelený ležák novou odrůdou FUSION.
  • Pivovar Samson nabídne na svém dvoře 24. 9. nefiltrovaný ležák, grilovaná selata a další tradiční občerstvení k pivu. Pohodovou atmosféru navnadí doprovodný hudební program. Vstup na akci je zdarma.
  • Pivovar Starobrno si k oslavám Dnů českého piva připravil speciál své oblíbené hořké novinky Starobrno Bitr nefiltr.
  • Staropramen pořádá 15. září tradiční akci Pod komínem. Na čepu bude nová Staropramen 12 s vylepšenou recepturou. Hosté ochutnají tři speciální várky piva a mohou hlasovat pro nejlepší z nich.
  • Pivovar Svijany nabídne ve vybraných hospodách speciální ležák DUX. Na Zámku Svijany pak proběhnou ve středu 28. září Svatováclavské slavnosti.
  • Tradiční pivovar v Rakovníku osvěží konzumenty limitovanou edicí BAKALÁŘ světlý ležák za studena chmelený čerstvým žateckým chmelem z letošní sklizně. K dispozici bude poslední týden v září.
  • V areálu Velkopopovického pivovaru se v sobotu 24.9. uskuteční tradiční Klobáskofest. Vedle dobrého piva si můžete vychutnat nejrůznější klobásové speciality od regionálních řezníků a uzenářů. Nebude chybět živá hudba, zpestřené prohlídky pivovaru nebo škola čepování. Na vlastní oči se můžete podívat na práci bednářů, kovářů a dalších tradičních řemesel.
  • Pivovar Zubr ke svátku svatého Václava připravil světlý ležák ZUBR Extra hořký 12,5%. Ležák se vyznačuje se vyznačuje silnou intenzivní hořkostí, která vznikla na varně během chmelovaru, kdy byl český chmel dávkován do piva na pětkrát v přesně stanoveném množství a čase. Toto sváteční pivo zraje v ležáckých tancích přesně 65 dní.

Tradice Dnů českého piva byla zahájena v roce 2013 na počest svátku svatého Václava, který je coby český kníže a světec považován za hlavního patrona české země. A protože je zároveň patronem pivovarníků, tak i oslava českého piva každoročně připadá na konec měsíce září, kdy svůj svátek slaví právě Václavové. Knížete Václava uctíval i císař Karel IV., který ho v roce 1375 jmenoval patronem sládků a pivovarníků. Cílem akce je podpořit konzumaci čepovaného piva a zároveň připomenout tradici české pivní kultury a české hospody.

O ČSPS:

Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici, jejíž počátky spadají do druhé poloviny 19. století. V té době jsou na našem území zakládány první profesní pivovarské a sladařské organizace. Současná podoba svazu pochází z roku 1991, kdy se podařilo profesní organizaci pivovarníků a sladovníků obnovit. V současnosti svaz sdružuje 26 pivovarských společností, 5 sladoven a 18 přispívajících členů. Mezi přispívajícími členy jsou chmelaři, výrobci pivního skla, etiket, technologických a technických zařízení pro pivovarský sektor, vzdělávací instituce atd. Hlavním cílem svazu je prosazování a obhajování práv a společných zájmů svých členů. Podporuje rozvoj aktivit, které přispívají k řádnému provozování předmětu činnosti členů, zajišťuje kontakty s legislativními orgány a příslušnými orgány státní správy. Svaz zastupuje zájmy svých členů i na mezinárodním poli v pivovarských a sladařských institucích a organizacích. Další informace naleznete na webových stránkách www.ceske-pivo.cz.

Ohodnoť článek

Štítky české, pivo, svaz, výročí, hospoda, ležák, tradiční, české pivo, pivovar, slad, slavnost, restaurace, svátek, svatý Václav, minipivovar, tradice, Český svaz pivovarů a sladoven

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny českého piva slaví desáté výročí, letos zvou do hospod na tradiční český ležák   |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.