Boxu dává 200 procent, zahodila osobní život. Kateřina chce jako první česká boxerka na olympiádu

22. září 2022

Od tohoto okamžiku jsem raději trošku ostražitý a ve střehu. Protože naproti mně sedí sice půvabná mladá dáma a žena, která ale umí pěkně rozdávat rány. A to dokonce tak, že patří mezi naše nejlepší boxerky. Kateřina Čavajdová z Hradce Králové je čerstvou vítězkou Mistrovství České republiky v boxu a momentálně se připravuje i na olympiádu v Paříži v roce 2024, kam by se jako historicky první česká boxerka mohla kvalifikovat.

Gratulujeme samozřejmě k vašemu úspěchu. V prosinci jste zvítězila na Mistrovství České republiky. Užila jste si to?
Určitě, byl to skvělý moment, kdy se vám splní první maličký sen. Chcete získat titul a být nejlepší v republice. Takový první krok.

Jaká vůbec byla vaše cesta k boxu? Protože, co si budeme povídat, je to přeci jen spíš chlapský sport.
Měla jsem v sobě přemíru agresivity, kterou jsem potřebovala někde ventilovat a začít ji korigovat. A jelikož i můj bratr boxoval, tak jsem to chtěla zkusit touto cestou.

Co to znamená přemíra agresivity? Jako že vás dokázala spousta věcí rozhodit a naštvat?
Ano, docela rychle rozhodit, měla jsem s tím problém. A občas jsem se někdy i s někým porvala. Dokonce i s klukem.

Ženy boxují a přemýšlí jinak než chlapi. Jak do ringu vstoupí dvě ženy, tak je to podle mne větší bitka. Opravdu se rveme o dost víc.
Kateřina Čavajdová, ministryně ČR v boxu

A box vás tedy z toho napětí vyvedl?
Napravil mě a úplně mi zlepšil život. Mám směr a disciplínu. Jediné, co nyní řeším, je box. Žiji s ním svůj sen. Začínala jsem s boxem docela pozdě, až v devatenácti letech. A teď do toho dávám všechno. Trávím 5 až 6 hodin v tělocvičně denně a věnuji se jen boxu. Mimo trénink buď spím, abych zregenerovala nebo jsem na fyzioterapii. Nebo si čtu knížky, abych se mentálně lépe připravila. Dá se říct, že boxu dávám 200 procent, osobní život nemám. Zatím jsem na cestě tak napůl. Uvidíme, teď mě čeká evropský šampionát, kde se ukáže, jestli mám na mezinárodní úroveň nebo nemám.

Čtěte také

Chtěla byste jet na olympiádu?
Určitě. Je to zatím příprava, uvidíme, co bude.

Před boxem jste dělala ještě nějaké další sporty jako malá holka?
Deset let jsem tancovala, to mě moc bavilo. I teď bych tancovala, ale jsem tak ztuhlá po tréninku, že by to jako tanec asi moc nevypadalo. Ale tanec, jako pohybová průprava, je pro box dobrý.

Vy jste s boxem začínala v Hradci?
Ano, u pana Patočky. Ale dnes už žiji v Praze, takže má příprava se přesunula tam. Jsem teď smluvní sportovec pod Olympem, to je ministerstvo vnitra.

Vaším snem je tedy dostat se za dva roky na olympiádu v Paříži?
Ano, pro český box by to bylo poprvé, kdy by se tam nějaká žena kvalifikovala. Mužský box je samozřejmě už přes 100 let na olympiádě, ale ženský, to je celkem novinka. První kvalifikační turnaj bude v červnu na evropských hrách, kde se budou počítat nějaký kvóty a pak budou ještě další turnaje, které se budou započítávat.

Prohra mě vždy nakopne a namotivuje. Musím boxovat znovu a znovu. Nedám si pokoj, přebytek energie potřebuji někde vybít.
Kateřina Čavajdová, ministryně ČR v boxu

Kolik takových dobrých boxerek máme u nás v České republice? Dost holek se věnuje boxu?
Z mého pohledu jsme tady asi celkem tři nejlepší boxerky.

Čtěte také

Sledujete i mužský box? Díváte se na něj?
Sleduji ho, ale spíše se zaměřuji na ženy, protože přeci jen je to trošku jiná disciplína. Ženy opravdu boxují trošku jinak a při boxu přemýšlí jinak než chlapi. Muži jsou v ringu o dost klidnější. Jakmile tam vstoupí dvě ženy, tak je to podle mne zajímavější, je to větší bitka, dá se říct. Opravdu se rveme o dost víc.

Je to kontaktní sport. Zranění se vám vyhýbají?
Sem tam nějaké zranění je. Zlomený nos jsem zatím neměla, jen nosní přepážku mám trošku nakřivo. A nedýchám nosem, mám přepážku jak žížalu. Takže čich mi také moc nefunguje. Což sice může být někdy super, ale když si třeba chci koupit voňavku, tak to není úplně fajn.

Dá se s tím ještě něco dělat?
Určitě, jsou na to plastiky. Ale to až po olympiádě nebo po konci kariéry, teď to nemá smysl. Člověk by byl citlivější a víc náchylnější k nějakému zranění. Na opravený nos si počkám.

Čtěte také

Co vás čeká v nejbližší době? Teď tedy bude mistrovství Evropy?
Ano, 14. října začíná v Černé Hoře. Po včerejším sparingu se sice necítím úplně nejlépe, je to trošku těžší fáze tréninku. Takže teoreticky jsem trošičku z formy, ale pak se postupně tréninky ubírají a dostáváte se do formy. Teď je příprava, tělo je unavené, je to opravdu znát.

Také prohry jsou ve sportu důležité. Je možné se z nich poučit.
Já si z proher beru mnoho. Dá se říct, že to mne vždy nakopne a namotivuje. Celkové jsem namotivovaná, nikdy jsem nepřestala boxovat. Maximálně si dám týden pauzu, ale jinak zase musím znovu a znovu. Nedám si pokoj, ten přebytek energie potřebuji někde vybít.

Kateřina Čavajdová z Hradce Králové, naše nejlepší boxerka současnosti, která má sen dostat za dva roky na olympiádu do Paříže, byla naším hostem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.