Hlavní obsah

Klokani už vědí: Černá je dobrá! Dají na pověrčivost, která je u sportovců často až neuvěřitelná?

Statistika, která bije do očí. Fotbalisté Bohemians Praha 1905 v této sezoně pětkrát nastoupili v černých dresech venkovní sady a - pětkrát zvítězili. Zatímco v tradiční zelenobílé kombinaci získali jen dvě remízy a třikrát (doma!) prohráli. Ďolíčkem se nesou hlasy, že Klokani mají černou obléci i v domácím zápase a protrhnout tak šňůru neúspěchů na svém stadionu.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Zleva Tomáš Zůza z Ústí a Václav Drchal z Bohemians.

Článek

Sportovci a pověrčivost, to je věčné a vděčné téma. Werner Mickler, odborník na sportovní psychologii z Německé sportovní univerzity v Kolíně nad Rýnem a instruktor trenérů DFB, v pověrčivosti vidí pravděpodobný důvod: „Jsou věci, které jako hráč nemohu během hry ovlivnit. Proto se někteří snaží držet určitých rituálů, které jim pomáhají dostat se do stále stejného pozitivního stavu - zejména pokud se jim to dříve osvědčilo."

Mickler to považuje za druh „sebenaplňujícího se proroctví". Pokud je totiž sportovec přesvědčen, že opakovaná činnost bude fungovat, zvyšuje se šance na skutečný úspěch. „Takže když hráči provádějí určité postupy, dává jim to jistou formu jistoty."

Mickler nakonec v těchto zvláštnostech vidí i něco pozitivního: „Tyto rituály pomáhají. Zmírňují napětí a bojují proti nervozitě." Zároveň však varuje před přílišnou závislostí. „Pokud si zvyknu dělat určité věci vždy před zápasem a pak jednoho dne nemám příležitost je udělat - ať už z jakéhokoli důvodu - může to vést k psychickému bloku nebo snížení sebevědomí. Najednou jsi přesvědčen, že teď stejně nemůžeš uspět."

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Adam Jánoš v černém venkovním dresu trefil Bohemce výhru nad Pardubicemi.

A tak i ti nejúspěšnější sportovci a týmy se obvykle spoléhají na nějakou formu osobního voodoo. Podívejme se na příklady:

* Tiger Woods vyhrál 79 profesionálních golfových turnajů, ale nakolik za to může jeho talent a nakolik skutečnost, že si v neděli vždy obléká červený svetr?

* Michael Jordan si pod dres Bulls vždy oblékal trenýrky ze Severní Karolíny.

* Vztah ke své sportovní bundě má brazilský trenér Luis Felipe Scolari. „Vždycky nosím sako, a když ho nemám, je to, jako by mi chyběl talisman," vysvětluje dnes 73letý muž. Ani vysoké letní teploty ho nezastaví.

* Podobně bývalý manažer Leedsu a Anglie Don Revie trval na tom, že bude nosit svůj „šťastný" modrý oblek, i když se po několika letech začal značně rozpadat.

* Švédská tenisová legenda Björn Borg se pro své pevné sebevědomí na kurtu na každoroční Wimbledon připravoval tak, že si nechával narůst vousy a nosil stejné tričko Fila. Tyto zvyky mu pomohly získat v letech 1976 až 1980 pět wimbledonských titulů v řadě.

* Serena Williamsová nosí během turnaje stále stejné ponožky, které si až do posledního zápasu nikdy nepere.

Americká tenistka Serena Williamsová hodlá po US Open ukončit kariéruVideo: sntv

* Jeden z nejlepších brankářů v historii NHL Patrick Roy před každým zápasem bruslil pozpátku směrem k brance a na poslední chvíli se otočil - tento akt podle něj zmenšoval branku. Během hry rozmlouval se sloupky, děkoval jim, když se puk odrazil, a často se jich dotýkal. Tento téměř duchovní vztah k brance mu vynesl přezdívku Svatý Patrick - a bezprecedentní tři Conn Smythe trofeje.

* Tomáš Plekanec jezdí každý den na stadion stejnou cestou, v šatně dodržuje stejnou rutinu a před každým zápasem položí hokejku na stejné místo.

* David Beckham si na každý zápas oblékal vždy dlouhé rukávy a nové kopačky, zatímco doma opakovaně srovnává plechovky s colou tak, aby byly ve dveřích ledničky obrácené stejným směrem.

* Bývalý kapitán anglické reprezentace a Chelsea John Terry tvrdí, že měl „asi 50" předzápasových pověr. Nejsilnější z nich se týkala nošení stejných chráničů holení pro štěstí po více než deset let. Katastrofálně o ně Terry přišel před prvním zápasem Ligy mistrů v Barceloně v roce 2004. „Tyhle chrániče holení mě dostaly tam, kde jsem byl v zápase," řekl a zřejmě nežertoval. „Říkal jsem si: Fu*k, měl jsem ty holenní chrániče tak dlouho a teď je to tady, konec." Chelsea zápas prohrála.

* Bývalý brankář Liverpoolu David James před zápasem na toaletě vždy počkal, až budou prázdné, a pak plivl na zeď.

Tomáš Plekanec o trénování mládeže.Video: Sport.cz

* Někdější hráč Chelsea nebo Juventusu Rumun Adrian Mutu jednou prohlásil: „Kletby se mě nemohou dotknout, protože nosím spodní prádlo naruby."

* Manažer Birminghamu City Barry Fry močil do každého rohu domácího hřiště, aby se zbavil všech kleteb.

* Bývalý trenér Manchesteru City Stuart Pearce míval na postranní čáře koně-hračku jménem Beanie, aby mu pomohl odvrátit prohru. Beanieho se nakonec zbavil po porážce 0:4 od Wiganu.

* Basketbalista Jason Terry měl ve zvyku spát v trenýrkách od dresu noc před zápasem. Když se dostal do NBA, svou rutinu mírně upravil - před zápasem si na noc oblékal trenýrky soupeře.

* Australský hráč kriketu Steve Waugh nastoupil na hřiště s rohem svého červeného kapesníku pro štěstí, který mu trčel z kapsy. Část kapesníku je od té doby vystavena v australském muzeu sportu.

* Když se baseballovému nadhazovači, vítězi Světové série 2002 Brendanu Donnellymu nedařilo, vyhodil spodní tričko do koše. „Nikdy to není moje chyba," řekl deníku Boston Globe. „To je to blbé tílko."

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Klokani v černém slaví v Ústí nad Labem s fanoušky postup z 2. kola MOL Cupu.

A co teprve fanoušci. Neperou šály, před zápasy spí v dresech, sedí či stojí na jediném místě a dalších osobitých zvyklostí bychom našli fůru. Jedna sázková společnost v USA učinila průzkum mezi 2400 fanoušky, kteří pravidelně sledují nebo navštěvují sportovní události. Zjistila, že 62 procent z nich si dokonce dává vinu za prohru svého týmu - protože neměli na sobě správné tričko nebo se během zápasu pohnuli z místa na gauči.

Prostě, pokud jde o psychologii sportu, určitě není na škodu spolehnout se trochu na vlastní rituály, které pomohou postavit se trochu na nohy. V tomto případě účel světí prostředky...

A podle sloganu reklamy na známý pivovar - „Pokud jde o pověry, je to divné jen tehdy, když to nefunguje."

Tak co, má Bohemka v příštím zápase s Plzní doma nastoupit ve venkovní sadě dresů Puma, ve které ještě neprohrála?

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články