Marta Kubišová v Praze na akci Noc s legendou vyprávěla svůj životní příběh

foto Zpěvačka Marta Kubišová vyprávěla na akci Noc s legendou svůj životní příběh při příležitosti 80. narozenin, 22. září 2022, Praha.

Praha - Marta Kubišová, která 1. listopadu 2017 ukončila pěveckou kariéru, dnes v pražském kině Lucerna na akci Noc s legendou vyprávěla svůj životní příběh. Zaplněný sál sledoval bezprostřední besedu s moderátorkou doplňovanou projekcemi s hosty, kterými byli herečka Iva Janžurová, popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček, kardiolog Petr Neužil a modelka Taťána Kuchařová. Večer zakončily gratulace k blížícím se 80. narozeninám Kubišové, které připadnou na 1. listopadu.

Kubišovou, která byla jednou z hvězd československé hudební scény 60. let 20. století, přivítaly velké ovace už při příchodu na jeviště. V uvolněné atmosféře shrnula svůj bouřlivý život, živě komunikovala s hosty i publikem a nevyhýbala se ani choulostivým tématům, jakými byly dva její rozvody, potrat, zdravotní problémy nebo spory s bývalou kolegyní Helenou Vondráčkovou. Ve chvílích, kdy si nemohla na nějakou událost přesně vzpomenout, se omlouvala posluchačům za potíže s pamětí.

"Vždycky jsem obdivovala její nekompromisnost. Já jsem kličkovala, abych se udržela v profesi, ale Marta svítila jako taková hvězda pravdy," uvedla Janžurová.

Bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla Špaček přirovnal Kubišovou k zesnulé britské královně Alžbětě II. "Nevím, jestli jsem tak noblesní, ale s královnou jsem měla společnou lásku ke zvířatům," reagovala Kubišová.

Během besedy Kubišová vyloučila, že by se vrátila k vystupování. Připomněla, že naposledy zazpívala v pražské Lucerně 16. listopadu 2019, kdy byla hostem programu s názvem Samet 30. "Už mi nezbývá, než dopsat knihu," podotkla.

V těchto dnech vychází publikace Luďka Chocholy Marta Kubišová v písních a pořadech, chronologicky sestavený hudební profil, který obsahuje výčet zásadních písní, televizních pořadů a koncertů a je doplněn o citace, hudební zajímavosti, fotografie a další materiály. Kubišová již delší čas pracuje na své autobiografii.

Podzimní turné Noc s legendou bude pokračovat 15. října v Nymburce, v jehož okolí vyrůstala, 22. října vystoupí v rodných Českých Budějovicích a na závěr navštíví 29. října Kladno.

Kubišová třikrát vyhrála anketu o nejpopulárnější zpěvačku Zlatý slavík (1966, 1968 a 1969) a získala také zlatou Bratislavskou lyru 1968. Vystoupila mimo jiné v pařížské Olympii, v Cannes na festivalu MIDEM a zahrála si ve filmu svého bývalého manžela Jana Němce Mučedníci lásky nebo v seriálu Píseň pro Rudolfa III. ve kterém zazněla také Modlitba pro Martu.

Za normalizace byla Kubišová postihována komunistickým režimem. Někdejší mluvčí Charty 77 se mohla vrátit k vystupování až téměř po 20 letech v listopadu 1989. Poslední studiové album s názvem Soul vydala před šesti lety.

Letos 9. června se uskutečnila na nádvoří pražského Muzea Kampa premiéra divadelního recitálu Marta věnovaného letošním 80. narozeninám Kubišové. Mezi přítomnými byla i Kubišová, kterou diváci při jejím příchodu přivítali potleskem vestoje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 14°C

Celá předpověď